Europenii incep sa prinda gustul plafonarii, urmeaza reglementarea?
Ministri europeni de Finante au ajuns marti la un acord pentru a subventiona preturile la combustibilii utilizati in gospodarie si de asemenea sa ofere sprijin companiilor afectate de cresterea preturilor la energie, ca urmare a invaziei Ucrainei de catre Rusia, a declarat ministrul francez de Finante, Bruno le Maire, transmite Reuters, citata de Agerpres.
„Razboiul din Ucraina a condus la o crestere semnificativa a pretului materiilor prime, in special la gaze naturale si alimente. Acesta cere un raspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno le Maire la finalul reuniunii ministrilor de Finante din statele membre UE.
Dupa cum bine se poate deduce nicio tara europeana nu ia in considerare o reglementare a preturilor la curent si gaze, motiv pentru care si guvernantii nostril ar trebui sa-si ia gandul de la aceasta masura. Motivatia ministrului francez de Finante, pentru plafonarea pretului la carburanti pare mai curand o gluma decat o justificare economica. Problema pretului nu tine de consumul individual cat mai ales de cel al economiei. Transporturile si agricultura sunt principalele sectoare economice afectate de cresterea pretului carburantilor si nu “cei care merg la serviciu cu masina”.
Revenind la pretul energiei electrice si gazelor si la faptul ca acesta nu poate fi reglementat in nici o tara observam ca solutiile pentru atenuarea impactului sunt diferite in randul statelor membre in functie de mai multe considerente. Cel mai important tine de siguranta aprovizionarii cu resurse, care vin in masura covarsitoare din import. Din acest punct de vedere, Romania are o pozitie privilegiata, care nu-I foloseste insa la nimic. Avem gaze, carbune si chiar titei, precum si un potential regenerabil foarte mare. Din pacate nu stim sa le valorificam iar interconexiunile energetice nu ne permit sa jonglam cu pretul. Drept urmare nici nu stim cum sa procedam.
Bruno le Maire, a carui tara detine in prezent presedintia rotativa a UE, a precizat ca strategia comuna are la baza propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restrictiilor cu privire la ajutoarele de stat.
„Aceasta strategie se bazeaza pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodariile afectate de cresterea semnificativa a pretului combustibililor. Acest lucru l-am facut in Franta si multe alte state europene au facut acelasi lucru, sau intentioneaza sa faca asta”, a spus Bruno le Maire. „Ar fi vorba de o reducere de pret la pompa. Multe persoane nu au alta alegere decât sa mearga cu masina la munca. Sprjinul pentru gospodarii il consideram necesar”, a apreciat Bruno le Maire.
Cea de a doua masura de sprijin ar ajuta companiile cele mai afectate de cresterea pretului gazelor naturale. Ajutorul ar veni sub forma unor imprumuturi garantate de guvern sau granturi pentru companiile care consuma foarte multa energie.
Cea de a treia masura vizeaza diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenti de Rusia, principalul furnizor de energie al blocului comunitar, in conditiile in care ii livreaza 45% din gazele naturale, mai mult de un sfert din petrol si jumatate din necesarul de carbune.
„Trebuie sa ne construim independenta energetica cât mai curând posibil. Trebuie sa ne acceleram investitiile, sa ne diversificam sursele de energie, sa ne diversificam sursele de aprovizionare, sa ne refacem stocurile”, a mai apus oficialul francez.
La rândul sau, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a spus ca tarile UE ar putea sa finanteze astfel de investitii din imprumuturile cu dobânzi mici disponibile in cadrul mecanismului de relansare.