0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Evenimentele din luna ianuarie din piata de energie electrica, intre etica in afaceri si lipsa de profesionaism

Posted On 27 martie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: AFEER, ANRE, etica in afaceri, OPCOM< tranzactii cu energie, piata de energie electrica, pretul in piata Spot, sanctiuni

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va revizui in acest trimestru cadrul de reglementare, in sensul introducerii de garantii in contractele de pe Piata Centralizata pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzactioneaza energia pentru consumatorii casnici, a declarat, luni, Claudiu Dumbraveanu, directorul in cadrul ANRE, la o intalnire a furnizorilor de energie electrica (AFEER), pe tema eticii in afacerile cu energie electrica.

Discutiile au avut ca punct de plecare functionarea sistemului energetic in luna ianuarie, cand s-au inregistrat niveluri record de preturi pentru energia electrica tranzactionata in piata SPOT, situatie in urma careia Autoritatea de Reglementare in Energie a declansat si un control pe marginea comportamentului unor companii de furnizare energie. Lipsa unor garantii din contractele de pe PCSU a determinat unii traderi sa prefere sa rezilieze contractele pe care le aveau pe aceasta piata, ceea ce a determinat cresteri de pret in lant.

“ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piata. S-a tot vorbit in ultima vreme de criza de energie, de elementele care s-au intamplat in ianuarie. Cateodata situatia a fost prezentata cu accente catastrofice, ca o situatie adusa la limita, care, cu voia Domnului si cu mult noroc a reusit sa fie tinuta sub control si am scapat de un mare necaz. Eu vreau sa spun ca lucrurile ar trebui putin despartite”, a aratat oficialul ANRE.

El a amintit ca piata spot, unde pretul a crescut foarte mult in ianuarie, a fost la un nivel foarte redus in ultimii doi-trei ani, mult sub nivelul pietelor pe termen lung si acest lucru s-a datorat aportului masiv de energie regenerabila si trendului european care a mers in aceasta directie, odata cu cuplarea pietelor.

“Platformele OPCOM sunt mature, desi s-a vorbit de imaturitatea pietelor, dar din pacate pe aceste piete si-au facut loc si unii participanti imaturi sau poate mai degraba cu etica la granita. Unii competitori, atrasi de preturile de pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot – n.r.), au trait cu iluzia ca ei isi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fara sa o cumpere din alta parte si au ramas cu procente mari de expunere pe PZU cu gandul ca vor reusi sa completeze energia necesara de pe aceste piete, lucru practicat cu succes in urma. Iata ca a venit o luna cand cei care actionau astfel au primit o lectie de la aceasta piata”, a spus Dumbraveanu.

Potrivit unei analize livrate luna trecuta de OPCOM, ANRE considera ca nu au fost identificate elemente majore de distorsiune pe aceasta piata, a sustinut directorul ANRE. El a impartit luna ianuarie in doua perioade si a amintit ca, pe 12 ianuarie, a fost aprobata o Hotarare de Guvern privind posibilitatea ca Transelectrica sa ia anumite masuri in conditii de criza.

“Au aparut informatii ca s-ar putea sista exporturile, au aparut informatii legate de rezerve limitate de carbune si acest lucru a dus la un comportament al ofertelor de cumparare in sensul cresterii. Au fost participanti la piata care, poate speriati de aceste declaratii, au pus oferte de cumparare cu un pret din ce in ce mai ridicat, la care, evident, cei care aveau energie au raspuns”, a aratat oficialul reglementatorului.

In perioada a doua a lunii ianuarie, au crescut atat ofertele de cumparare, cat si ofertele de vanzare si asa s-a ajuns la preturi istorice.

“A aparut momentul 23 ianuarie, cand un anume furnizor si-a denuntat contractele de pe PCSU, fiind un furnizor foarte expus pe PZU, a ajuns in momentul in care n-a mai putut sa cumpere de pe aceasta piata energia necesara completarii portofoliului. Denuntarea acestor contracte pe PCSU a dus la o cerere si mai mare pe PZU, iar aceasta crestere de cerere a dus evident la o crestere de pret. Pana la ora aceasta nu am gasit vreo incercare de manipulare, evolutia pretului pe PZU a fost corecta si a tinut cont de cerere si oferta”, a adaugat Dumbraveanu.

El a mai afirmat ca PZU din Romania s-a comportat normal si ca, la inceputul lunii februarie, cand la noi se atingea nivelul istoric de 680 de lei (151 de euro), in Ungaria preturile erau de 325 de euro. “Ar trebui sa ne uitam putin in reglementare si sa actionam pe viitor, mai ales ca a fost aprobat si Codul de echilibrare la nivel european”, a aratat oficialul ANRE. Totusi, el a mentionat ca o problema a fost faptul ca patru furnizori au denuntat contracte pe PCSU deoarece nu existau garantii prevazute in contractele-cadru de pe aceasta piata. Contractele-cadru sunt aprobate de ANRE.

“Aceasta platforma a OPCOM este cea mai tanara, prima licitatie avand loc in trimestrul doi din 2015. Desi am observat ca toata lumea acum cere garantii, fac aici o mica paranteza si vreau sa explic de ce nu sunt garantii. Fiind o piata tanara si adresata in special celor opt milioane de clienti casnici si catorva clienti noncasnici care au drept la serviciul universal, s-a dorit ca aceasta piata sa fie lichida si functioneaza doar cu o oferta foarte mare. Noi ne-am dori sa asiguram o energie de o calitate bine definita si cu preturi transparente, rezonabile, nediscriminatorii si usor de comparat. Asa ca nu am dorit sa reglementam excesiv, sa impunem foarte multe oprelisti si restrictii, dar, desigur, comportamentul unor participanti la aceasta piata ne vor indemna sa inasprim conditiile si aici este ciudat ca, pe de-o parte, lumea din piata solicita ANRE-ului flexibilitate si impunerea a cat mai putine conditii restrictive, iar, pe de alta parte, de cate ori apare un comportament care poate nu a putut fi prevazut de legiuitor, toata lumea intr-un cor solicita inasprirea regulilor si o reglementare excesiva”, a subliniat Dumbraveanu.

“Am luat in calcul pentru acest trimestru revizuirea cadrului de reglementare si introducerea de garantii, dar nu cred ca aceste garantii vor putea sa acopere in totalitate pagubele provocate de un comportament lipsit de etica”, a continuat oficialul ANRE.

El a precizat ca participatii din piata trebuie sa solicite garantii si in contractele de pe piata concurentiala, pentru a se evita astfel de situatii pe viitor. (Agerpres)

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Schimbarile din   piata de energie electrica de la 1 ianuarie 2021: ANRE – triumful incompetenteiSchimbarile din  piata de energie electrica de la 1 ianuarie 2021: ANRE – triumful incompetentei
  • Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021
  • In ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANREIn ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANRE
  • ANRE sufera de orbul gainii sau isi bate joc de piata pe care ar trebui sa o reglementeze in interesul consumatorilor din Romania?ANRE sufera de orbul gainii sau isi bate joc de piata pe care ar trebui sa o reglementeze in interesul consumatorilor din Romania?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Record la CE Oltenia, pentri grupul 4 de la Rovinari

Next Story

Fostul ministru al Energiei avertizeaza: posibil haos in sistemul energetic

Articole pe aceeasi tema

0

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia
2

Ne scapa ceva:intre institutiile de reglementare din domeniul energiei si gazelor si agentii economici ruptura este aproape totala  

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.