Evenimentele din luna ianuarie din piata de energie electrica, intre etica in afaceri si lipsa de profesionaism
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va revizui in acest trimestru cadrul de reglementare, in sensul introducerii de garantii in contractele de pe Piata Centralizata pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzactioneaza energia pentru consumatorii casnici, a declarat, luni, Claudiu Dumbraveanu, directorul in cadrul ANRE, la o intalnire a furnizorilor de energie electrica (AFEER), pe tema eticii in afacerile cu energie electrica.
Discutiile au avut ca punct de plecare functionarea sistemului energetic in luna ianuarie, cand s-au inregistrat niveluri record de preturi pentru energia electrica tranzactionata in piata SPOT, situatie in urma careia Autoritatea de Reglementare in Energie a declansat si un control pe marginea comportamentului unor companii de furnizare energie. Lipsa unor garantii din contractele de pe PCSU a determinat unii traderi sa prefere sa rezilieze contractele pe care le aveau pe aceasta piata, ceea ce a determinat cresteri de pret in lant.
“ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piata. S-a tot vorbit in ultima vreme de criza de energie, de elementele care s-au intamplat in ianuarie. Cateodata situatia a fost prezentata cu accente catastrofice, ca o situatie adusa la limita, care, cu voia Domnului si cu mult noroc a reusit sa fie tinuta sub control si am scapat de un mare necaz. Eu vreau sa spun ca lucrurile ar trebui putin despartite”, a aratat oficialul ANRE.
El a amintit ca piata spot, unde pretul a crescut foarte mult in ianuarie, a fost la un nivel foarte redus in ultimii doi-trei ani, mult sub nivelul pietelor pe termen lung si acest lucru s-a datorat aportului masiv de energie regenerabila si trendului european care a mers in aceasta directie, odata cu cuplarea pietelor.
“Platformele OPCOM sunt mature, desi s-a vorbit de imaturitatea pietelor, dar din pacate pe aceste piete si-au facut loc si unii participanti imaturi sau poate mai degraba cu etica la granita. Unii competitori, atrasi de preturile de pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot – n.r.), au trait cu iluzia ca ei isi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fara sa o cumpere din alta parte si au ramas cu procente mari de expunere pe PZU cu gandul ca vor reusi sa completeze energia necesara de pe aceste piete, lucru practicat cu succes in urma. Iata ca a venit o luna cand cei care actionau astfel au primit o lectie de la aceasta piata”, a spus Dumbraveanu.
Potrivit unei analize livrate luna trecuta de OPCOM, ANRE considera ca nu au fost identificate elemente majore de distorsiune pe aceasta piata, a sustinut directorul ANRE. El a impartit luna ianuarie in doua perioade si a amintit ca, pe 12 ianuarie, a fost aprobata o Hotarare de Guvern privind posibilitatea ca Transelectrica sa ia anumite masuri in conditii de criza.
“Au aparut informatii ca s-ar putea sista exporturile, au aparut informatii legate de rezerve limitate de carbune si acest lucru a dus la un comportament al ofertelor de cumparare in sensul cresterii. Au fost participanti la piata care, poate speriati de aceste declaratii, au pus oferte de cumparare cu un pret din ce in ce mai ridicat, la care, evident, cei care aveau energie au raspuns”, a aratat oficialul reglementatorului.
In perioada a doua a lunii ianuarie, au crescut atat ofertele de cumparare, cat si ofertele de vanzare si asa s-a ajuns la preturi istorice.
“A aparut momentul 23 ianuarie, cand un anume furnizor si-a denuntat contractele de pe PCSU, fiind un furnizor foarte expus pe PZU, a ajuns in momentul in care n-a mai putut sa cumpere de pe aceasta piata energia necesara completarii portofoliului. Denuntarea acestor contracte pe PCSU a dus la o cerere si mai mare pe PZU, iar aceasta crestere de cerere a dus evident la o crestere de pret. Pana la ora aceasta nu am gasit vreo incercare de manipulare, evolutia pretului pe PZU a fost corecta si a tinut cont de cerere si oferta”, a adaugat Dumbraveanu.
El a mai afirmat ca PZU din Romania s-a comportat normal si ca, la inceputul lunii februarie, cand la noi se atingea nivelul istoric de 680 de lei (151 de euro), in Ungaria preturile erau de 325 de euro. “Ar trebui sa ne uitam putin in reglementare si sa actionam pe viitor, mai ales ca a fost aprobat si Codul de echilibrare la nivel european”, a aratat oficialul ANRE. Totusi, el a mentionat ca o problema a fost faptul ca patru furnizori au denuntat contracte pe PCSU deoarece nu existau garantii prevazute in contractele-cadru de pe aceasta piata. Contractele-cadru sunt aprobate de ANRE.
“Aceasta platforma a OPCOM este cea mai tanara, prima licitatie avand loc in trimestrul doi din 2015. Desi am observat ca toata lumea acum cere garantii, fac aici o mica paranteza si vreau sa explic de ce nu sunt garantii. Fiind o piata tanara si adresata in special celor opt milioane de clienti casnici si catorva clienti noncasnici care au drept la serviciul universal, s-a dorit ca aceasta piata sa fie lichida si functioneaza doar cu o oferta foarte mare. Noi ne-am dori sa asiguram o energie de o calitate bine definita si cu preturi transparente, rezonabile, nediscriminatorii si usor de comparat. Asa ca nu am dorit sa reglementam excesiv, sa impunem foarte multe oprelisti si restrictii, dar, desigur, comportamentul unor participanti la aceasta piata ne vor indemna sa inasprim conditiile si aici este ciudat ca, pe de-o parte, lumea din piata solicita ANRE-ului flexibilitate si impunerea a cat mai putine conditii restrictive, iar, pe de alta parte, de cate ori apare un comportament care poate nu a putut fi prevazut de legiuitor, toata lumea intr-un cor solicita inasprirea regulilor si o reglementare excesiva”, a subliniat Dumbraveanu.
“Am luat in calcul pentru acest trimestru revizuirea cadrului de reglementare si introducerea de garantii, dar nu cred ca aceste garantii vor putea sa acopere in totalitate pagubele provocate de un comportament lipsit de etica”, a continuat oficialul ANRE.
El a precizat ca participatii din piata trebuie sa solicite garantii si in contractele de pe piata concurentiala, pentru a se evita astfel de situatii pe viitor. (Agerpres)