0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Exclusiv: Modificarile aduse Legii energiei si gazelor pot readuce Romania la faza de infrigment. Bursa de gaze austriaca trage primul semnal.

Posted On 10 octombrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: bursa de gaze, Central European Gas Hub Ag, Comisia Europeana, Comisia pentru Industrii si Servicii Camera Deputatilor, export gaze, Legea energiei si gazelor

Pe cand credeam ca vointa Parlamentului Romaniei in ceea ce priveste modificarea Legii energiei si gazelor naturale e mai presus de orice alte influente si ca interesele strategice ale scumpei noastre tarisoare in domeniul asigurarii aprovizionarii cu gaze sunt deja rezolvate, iata ca incep sa apara reactiile internationale. Se pare ca nu este chiar asa cum vrem noi, respectiv cum a vrut Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, ci, putin mai complicat. Cu toate ca am incercat din toate punctele de vedere sa intelegem cheia pentru care Ordonanta 64/2016 trebuia modificata, finalul la care s-a ajuns ne-a spulberat orice efort cognitiv. Respectiva ordonanta a fost, in faza initiala, un raspuns al autoritatilor de la Bucuresti in fata unei amenintari iminente cu infrigmentul Comisiei Europene vizavi de reglementarile pietei de gaze din Romania. Principala problema o reprezenta deschiderea pietei, adica exportul de gaze, urmata de chestiunea consumatorilor intreruptibili si aparitia unei burse reale de gaze.

De la ce am plecat si la ce am ajuns am scris in articolele noastre precedente si nu mai este cazul sa reluam toata povestea. Undeva insa, exact intr-un punct care nu prea dadea multe emotii, s-a ajuns la un blocaj. Ca sa putem exporta gaze trebuie sa avem interconexiuni functionale in ambele sensuri. Nu le avem in momentul de fata, numai ca, printr-un miracol, Comisia Europeana a aprobat o finantare de vreo 190 de milioane de euro pentru conducta BRUA, care urma sa realizeze tocmai aceste interconexiuni, respectiv posibilitatea de a exporta gaze din Romania inspre vestul Europei. Modificarile aduse de catre Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor legii energiei si gazelor complica insa toate angajamentele Romaniei, pe seama unui singur considerent: consumatorul roman trebuie protejat.

Bun, nu zice nimeni ca intr-o tara cu rezerve proprii de gaze sa nu avem grija si de consumatorul roman. Dar, dupa cum s-au aranjat noile reglementari in privinta pietei de gaze, se pare ca nici consumatorul, nici producatorii si nici Comisia Europeana nu vor fi multumiti. Un aspect aparent minor, respectiv existenta uneia sau a mai multe platforme de tranzactionare gaze a devenit deja o problema de mare interes pentru paretnerii nostri europeni. Si, nu este exclus ca de aici incolo sa avem blocaje succesive in ceea ce priveste noua forma a Legii energiei si gazelor.

Am facut toata aceasta scurta recapitulare a situatiei in care am ajuns pentru simplu motiv ca am intrat in posesia unei scrisori venite de la cea mai importanta bursa din Europa Centrala si de Est, dar care anticipeaza si posibile reactii ale Comisiei Europene.

Central European Gas Hub AG a trimis un punct de vedere (ca sa nu-i spunem altfel) catre toate institutiile Romaniei implicate in procesul de modificare a legii energiei si gazelor. Si argumentele austriecilor nu sunt deloc de neglijat, mai ales vin din partea unei burse care face jocul in aceasta parte a Europei. Iata ce se spune in aceasta scrisoare:

” Referitor la recentele amendamente propuse la Legea energiei nr. 123/2012, facem in continuare urmatoarea declaratie:

A intrat in atentia noastra faptul ca Comisia de Industrii si Servicii a Parlamentului a votat un draft de amendament la sus-mentionata lege. Ne luam libertatea sa va transmitem in continuare comentariile noastre la acest draft, spre a fi luate in considerare.

In conformitate cu informatiile noastre, draftul modificat prevede introducerea unei obligatii de tranzactionare pe piata de 70% din productie pe o platforma desemnata (OPCOM).

Dorim sa ne exprimam convingerea ca aceste tipuri de restrictii/obligatii ar putea reprezenta o incalcare a legislatiei UE si mai mult, va avea un impact disructiv asupra fiecarui aspect al pietei de gaze naturale din Romania si al celor adiacente.

Cu o asemenea lege intrata in vigoare, piata romaneasca a gazelor va suferi sever, din moment ce producatorii / comerciantii de gaze naturale vor fi privati de libertatea de a comercializa gaze conform preferintelor si in locul de tranzactionare ales de ei.

In plus, competitia intre platformele de tranzactionare si burseler de gaze va fi eliminata de facto.

De asemenea, obligatia de comercializare a anumitor cote de gaze constituie o distorsionare a pietei, deoarece impiedica tranzactiile si exportul transfrontalier.

In acest context, am dori sa subliniem faptul ca dezvoltarea pietei romanesti a gazelor naturale pentru a ajunge la nivelul european nu va fi posibila, deoarece o astfel de lege este:

– In contradictie cu practica europeana de tranzactionare a gazelor;

– Impotriva legislatiei europene.

Incalcarea legislatiei UE vizeaza urmatoarele elemente:

– obligatia de a comercializa 70% din productia interna pe o platforma desemnata constituie o interdictie la exporturi in sensul articolului 35 din TFUE, care nu este justificata de motivele enumerate la articolul 36 TFEU;

– in plus, o astfel de obligatie de comercializare restrictioneaza in mod serios libertatea de a fi prestate servicii bursiere energetice din alte state membre ale UE, deoarece le impiedica (pe acestea) sa ofere acest tip de servicii pe piata piata romaneasca a gazelor naturale si creeaza un obstacol material in calea concurentei intre operatorii de platforme / burse.

– In sfarsit, orice obligatie substantiala de comercializare a productiei interne prin intermediul locului de tranzactionare desemnat poate fi considerata o incalcare a articolului 106 alineatul (1) din TFUE, potrivit careia statele membre, atunci cand acorda drepturi sau obligatii speciale companiilor, nu pot crea o situatie in care o companie incalca articolul 102 din TFUE.

Pentru a intensifica dezvoltarea pietei de gaze din Romania, implementarea integrala si completa a celui de-al Trei-lea Pachet Energetic ar trebui sa fie prioritatea maxima, pentru a crea un cadru de reglementare stabil si un nivel echitabil pentru toate partile interesate. Prin urmare, introducerea unor norme suplimentare nationale, nearmonizate ar trebui sa fie la un nivel minim. In cele mai recente rapoarte ale ACER se arata clar, codurile retelei de gaze, in cazul in care sunt puse in aplicare, aduc un impact pozitiv asupra functionarii pietei si asupra lichiditatii.

Ultimul raport al ACER arata foarte clar ca odata implementat codul de retea, va aduce un impact pozitiv pentru functionarea si lichiditatea pietei.

Carevasazica, nu faptul ca este eliminat din piata de tranzactionare orice alt posibil competitor si ca trebuie sa ramana unul singur este problema. Ci ca, in aceasta piata nu mai poate sa intervina, sau sa apara nici un alt operator de tranzactionare, cum ar de exemplu compania austriaca. De aici incolo lucrurile se complica tot mai mult.

Articole pe aceeasi tema

  • Primele conducte la gazoductul BRUA, made in Turcia, au inceput sa fie montate de Transgaz in zona RecasPrimele conducte la gazoductul BRUA, made in Turcia, au inceput sa fie montate de Transgaz in zona Recas
  • Se ingroase gluma: Romania este amenintat cu un proces la Curtea Europeana de Justitie, daca nu rezolva problemele pietei de gazeSe ingroase gluma: Romania este amenintat cu un proces la Curtea Europeana de Justitie, daca nu rezolva problemele pietei de gaze
  • Comisia Europeana sufera de amnezie: din doi in doi ani isi aminteste ca Romania nu este pregatita sa exporte gaze naturaleComisia Europeana sufera de amnezie: din doi in doi ani isi aminteste ca Romania nu este pregatita sa exporte gaze naturale
  • ANRE, independenta decizional dar sub control parlamentar, nu este de acord cu existenta unei singure platforme de tranzactionare a gazelorANRE, independenta decizional dar sub control parlamentar, nu este de acord cu existenta unei singure platforme de tranzactionare a gazelor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cantecul de lebada al Bursei Romane de Marfuri: prea tarziu si prea degeaba…

Next Story

Programul de iarna in domeniul energetic a tinut cont de toate amanuntele, doar vantul nu se stie cum va bate

Articole pe aceeasi tema

Gazele de la Marea Neagră, o șansă reală pentru consumatorii din Ungaria

Posted On 10 martie 2025
, By Redactia

Comisia Europeană încearcă să țină sub control prețul energiei pentru a ajuta industria

Posted On 18 februarie 2025
, By Redactia

4,8 miliarde de euro de la Fondul pentru inovare acordate proiectelor inovatoare cu zero emisii

Posted On 23 octombrie 2024
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.