Exclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-Center
Publicatia Energy-Center.ro a reusit sa adune la aceeasi masa, la sfarsitul saptamanii trecute, principalii actori ai pietei de energie electrica din Romania cu scopul declarat de a identifica elementele ce au dus la cresterea pretului energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare, daca asistam la o situatie de conjunctura si daca nu ce impact va avea aceasta evolutie asupra consumatorilor finali. Cum era de asteptat, discutia a fost extrem de incinsa si nu de putine ori patimile au invins ratiunea. O situatia precum este cea din momentul de fata in piata energiei electrice am avut si in perioada 2011-2012, dar la vremea respectiva procesul de liberalizare al pietei, activitatea concurentiala sau numarul participantilor la piata a fost incomparabil cu cel de acum.
In consecinta, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei prefera sa lase piata sa functioneze pe principiul elementar al cererii si ofertei (aici se impun insa niste precizari) si nu ia in considerare o interventie in piata pentru plafonarea pretului, sau alte masuri asemanatoare. Cine rezista bine, cine nu, nu. Desigur, ochiul care plange in aceasta conjunctura este cel al furnizorilor de energie electrica, unde concurenta este extrem de acerba. Ceea ce este anormal, intr-o piata concurentiala corecta, este pozitia producatorilor, care la fel ca in 2011 si 2012 este aproape aceeasi, cu exceptia aparitiei sectorului regenerabilelor in generarea de energie electrica. Practic, de aici trebuie inceput atunci cand ne propunem sa analizam ceea ce se intampla in piata.
Pretul marginal. Ne place sau nu ne place de aici trebuie plecat cand analizam pretul energiei electrice la consumatorul final, caci plecam de la un pret marginal ridicat tocmai datorita actualei structuri a sectorului de generare, impartit dupa un model absolut singular in Europa. Nu intamplator, Ionel Ilie, reprezentantul Complexului Energetic Oltenia, a afirmat inca din deschiderea conferintei noastre ca impartirea productiei pe baza de resursele utilizate duce la o concurenta inegala intre producatori, din care unii profita utilizand mecanismele pietei (tranzactii cu energie din PZU in piata de echilibrare, etc) , altii supravietuiesc, dar nu se stie pana cand. CE Oltenia este, de o buna bucata de vreme, cel mai important producator de energie electrica, alaturi de Hidroelectrica, dar in conditii total diferite de pret.
” Nu CE OLtenia este cel care a provocat cresterea pretului in piata pentru ziua urmatoare, asa cum se afirma pe alocuri. Pretul maxim acceptat pentru piata este de 3000 de euro/MWh, asa cum in iarna era de peste 5000 de euro. Este o concurenta acerba intre producatori, dar in contractele pe termen lung facute la inceputul anului pretul era undeva la 164 lei/MWh si nimeni nu venea sa cumpere. Daca nu eliminam restrictiile din piata de echilibrare impuse producatorilor vom asista la inechitati si mai mari si implicit la preturi mai mari”, spunea Ionel Ilie.
Facem precizarea ca declaratiile pe larg ale celorlalti participanti la conferinta noastra ” “Pretul energiei electrice ameninta economia romaneasca. Raspunde piata de energie corect la cerere si oferta?” le vom relata in numerele noastre viitoare. Am amintit cateva cuvinte din pozitia exprimata de reprezentantul CE Oltenia pentru a puncta momentul de la care plecam in analiza a ceea ce se intampla in piata. Daca CE Oltenia are acoperita intreaga productie cu contracte la termen, la preturi care ii asigura si un profit acceptabil (lucru rar intalnit in ultimii ani), ceilalti producatori se afla in situatii diferite. sa luam cazul Hidroelectrica, companie care a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit fabulos, tocmai din participarea in PZU si mai ales in piata de echilibrare, Hidroelectrica fiind elementul cheie al echilibrarii sistemului. In prima jumatate a acestui an Hidroelectrica a fost aproape constant in postura de cel mai semnificativ producator de energie, chiar si in conditiile in care hidraulicitatea Dunarii a fost una redusa (40% din productia Hidroelectrica este asigurata de Portile de Fier). Din pacate, pentru perioada care urmeaza se anunta o seceta accentuata, motiv pentru care Hidroelectrica va fi nevoita sa-si acopere contractele incheiate cu energie cumparata, de unde credeti, din PZU. O noua presiune pe pret.
Intr-o situatie relativ asemanatoare, desigur cu particularitatile de rigoare, se afla producatorii de energie din surse regenerabile, care in anul acesta nu s-au bucurat de conditii extrem de propice acestui gen de producere a energiei. Mai mult decat atat, producatorii din energia regenerabila recunosc transant ca este fals sa se considere ca acest tip de energie este unul ieftin.
A existat o perioada in care energia regenerabila injectata in sistem a dus la scaderea preturilor, dar aceasta a trecut si nu pentru ca vantul nu mai bate, ci pentru simplu motiv ca reglementarile aparute au pus producatorii in postura de cumparatori, pe anumite intervale orare, ceea ce devine o alta cauza a pretului ridicat din piata SPOT. Obligativitatea de a incheia contracte pentru cantitati fixe si pe anumite intervale orare, in conditiile in care vantul nu bate constant, determina producatorii din regenerabile sa cumpere la un pret foarte ridicat din PZU. Ca sa nu mai vorbim despre situatia aparuta in cazul vanzarii de certificate verzi si de Ordonanta 78, pe care toti o contesta.
Ultmul segment reprezentativ in randul producatorilor este dat de centralele care functioneaza pe gaze si care, unele dintre ele, produc si agent termic. Si pentru aceasta categorie ochiul care rade s-a trezit la viata. Atentie insa, si in acest caz vorbim despre un pret marginal ridicat, cu influente directe asupra evolutiilor din piata pentru ziua urmatoare. Nu intamplator, producatori care ani de zile au inregistrat pierderi anunta pentru prima jumatate a anului profit, fara ca acesta sa provina dintr-o retehnologizare de proportii sau o cresterea a eficientei productiei. Nici vorba, pretul din piata le-a schimbat prognoza. Sa nu se lase amagiti acesti producatori, caci oricand roata se poate intoarce.
De la productie se impune sa trecem la contractele bilaterale la termen, unde nu numai ca nu asistam la o crestere a pretului, ci mai curand la o supracontractare, care nu explica in nici un caz proportia mare la care a ajuns piata pentru ziua urmatoare in prognoza de consum. Si in acest caz, datele facute publice de bursa de energie (operatorul OPCOM) sunt relevante:
De pilda, pentru luna mai a acestui an s-au incheiat contracte la termen intr-un procent de 141%, raportat le necesarul de consum, pentru luna iunie procentul a ajuns la 144%, iar pentru 23 de zile din luna iulie s-a atins deja aproape 119%. Daca la aceasta contractare se adauga inca 40 de procente, cat se realizeaza in piata pentru ziua urmatoare, ajungem la un nivel de circa 180% acoperitor cu contracte fata de prognoza de consum. Care sa fie explicatia?
Ei, din acest moment intervine rolul furnizorilor si traderilor de energie electrica, care da in realitate tonul pretului in piata pentru ziua urmatoare. Si de la acest moment lucrurile se incing pana la fierbere. Despre pozitia acestora insa aflati in articolele noastre urmatoare. Tot atunci vom aborda si capitolul reglementarilor existente.