0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Exclusiv: Propuneri de schimbari in piata de echilibrare, cine castiga?

Posted On 18 iulie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: dezechilibre, optimizarea costurilor cu echilibrarea, ordin ANRE, parte cu echilibrarea, piata de echilibrare, PRE, Transelectrica

Jack Cutisteanu

Subiectul : Ordin privind aprobarea Regulamentului de functionare si de decontare al pietei de echilibrare si a Regulamentului de calcul si de decontare a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea . Document in discutie. La sfirsitul lunii iunie 2017 pe site-ul ANRE a fost postat Documentul in discutie citat mai sus . In 2016 a mai fost publicat odata, s-au facut observatii, a fost si o intilnire de analiza a propunerilor . ANRE a acceptat ce a vrut si a introdus in varianta 2017 o parte din observatii . Ce n-a vrut nu a introdus .

Varianta iunie 2017 se invirte in jurul Art. 19 – micsorarea dimensiunilor PRE-urilor . Sa incercam explicarea materiei . Menirea unui PRE este de a micsora costurile cu echilibrarea ale membrilor sai. Functionarea PRE-ului se bazeaza pe compensarea reciproca a dezechilibrelor a consumatorilor/ producatorilor aflati in conturul PRE-ului . Exista o teorema in Teoria multimilor care spune ca la o multime cu mai multi membri care se supunune aceleeasi reguli, sansa de micsorare a diferentelor dintre membri creste cu numarul si calitatea membrilor . Adica, la un PRE mai mare posibilitatea de compensare a dezechilibrelor este mai mare .

Optimizarea costurilor cu echilibrarea este un drept al fiecarui PRE.

Ce vrea ANRE ( Transelectrica) cu Regulamentele din titlu ?

Citez : „Art 19. (1) Transferul responsabilității echilibrării unui titular de licență înregistrat ca PRE către altă PRE este permis cu condiţia ca prognoza anuală de producţie pentru locurile de producere înregistrate în PRE rezultată să nu depășescă 10% din producţia netă totală injectată în SEN în anul precedent.

(2) Transferul responsabilității echilibrării unui titular de licență înregistrat ca PRE către altă PRE este permis cu condiţia ca prognoza anuală de consum pentru locurile de consum ale tuturor consumatorilor pentru care PRE rezultată şi-a asumat responsabilitatea echilibrării să nu depăşească 5% din consumul net total din SEN în anul precedent. “

Aceasta este propunerea Transelectrica, asumata se pare de catre ANRE si introdusa in Regulamente. Astazi, dimensiunile acceptate ale PRE-urilor sint in jur de 30% si toata lumea este multumita .Toata lumea cu exceptia Transelectrica si ANRE .

Ce deranjeaza?

 In “Nota de prezentare” a Regulamentelor se precizeaza ca se urmareste, printre altele :

“ 2. Monitorizarea operativa a potentialelor dezechilibre ( nu doar prin intermediul notificarilor in dezechilibru) , in scopul luarii de masuri inainte de atingerea unor valori greu de gestionat .

  1. Garantarea efectuarii platilor aferente dezechilibrelor inregistrate, avind in vedere realizarea totala a unui echilibru intre asigurarea impotriva acestui risc si impactul economic al blocarii ca garantie a unor sume deosebit de importante de catre participanti .”

Cu mina pe inima ma confesez : nu inteleg ce vor . Formularea mi se pare cam abstracta .

Pentru realizarea acestor deziderate, Transelectrica propune micsorarea dimensiunilor PRE-urilor si motiveaza propunerea astfel :

“Transelectrica SA a transmis la ANRE un set de propuneri de soluții la unele din aceste probleme, vizând creșterea responsabilizării PRE-urilor sub aspectul verificării echilibrului notificărilor fizice transmise de titularii de licență pentru care și-au asumat responsabilitatea și a cantităților de energie electrică tranzacționate în temeiul contractelor de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate de către aceștia, identificarea situațiilor de notificare în dezechilibru (ex. situațiile în care achizițiile de energie electrică nu sunt la nivelul prognozelor de consum) și a motivelor acestora. Considerând că o astfel de analiză detaliată a activităților la nivel de titular de licență presupune verificarea de către PRE a unui volum foarte mare de date,”

Transelectrica nu mai poate de grija PRE-urilor , care ar munci prea mult la verificarea prognozelor (apropos : PRE-urile au chei de verificare a prognozelor) si ca sa le ajute propune micsorarea lor. Asta da propunere ! Cum ramine cu dreptul la optimizare a costurilor cu echilibrarea ?

Poate Transelectrica sa-si permita acest lux de a dispune de banii PRE asa cum vrea ? Poate, daca o ajutaANRE !

Ce s-ar intimpla daca aceasta propunere aberanta ar fi acceptata? Ar creste de aproximativ 5 ori numarul de PRE-uri, gradul de compensare in fiecare PRE ar scadea fata de situatia actuala , dezechilibrele deficit individuale ar fi mai mici dar mult mai multe , astfel ca per total suma dezechilibrelor deficit ar fi mai mare . Dezechilibrul sistemului va ramine neschimbat .

ANRE a publicat la sfirsitul lunii iunie 2017 pe site-ul Energy-Center un “Punct de vedere” in subiectul Piata de Echilibrare, unde se precizeaza : “Este adevarat ca OTS ( Operatorul de Transport si Sistem- Transelectrica – completarea noastra) compenseaza prin Piata de Echilibrare doar dezechilibrul SEN…) In sistem are loc o compensare instantanee reciproca a dezechilibrelor , in interiorul si intre PRE-uri . Aceasta este baza functionarii PRE-urilor, compensarea reciproca . OTS prin DEN ( Dispecerul Energetic National) sesizeaza dezechilibrul sistemului ( pe baza variatiilor de frecventa). Dezechilibrul sistemului este rezultatul compensarilor instantanee, acesta este compensat de Transelectrica asa cum si ANRE specifica in Punctul sau de vedere . Faptul ca Transelectrica factureaza dezechilibre deficit ale PRE-urilor fara a tine seama de compensarea reciproca dintre PRE-uri, aplicind preturi din procedura de achizitie a energiei de compensare este un abuz

Faptul ca Transelectrica factureaza dezechilibre deficit inexistente sau partial compensate, este ilegal daca nu chiar penal .Faptul ca Transelectrica factureaza un serviciu de compensare neefectuat este ilegal, daca nu chiar penal .

Si cu asta ce-am facut ? Transelectrica va factura dezechilibre deficit mult mai multe si in valoare totala mai mari, deoarece compensarea reciproca din interiorul PRE-urilor mult mai mici va fi mult mai redusa , PRE-urile vor plati mult mai multi bani , care se vor duce prin redistribuire la altii .

De ce sa facem asta? Pentru a micsora volumul de lucru al PRE-urilor, sustine Transelectrica. Dupa evenimentele din ianuarie –februarie 2017 din piata de energie, marile PRE-uri si-au platit fara exceptie facturile la Transelectrica pentru dezechilibrele deficit inregistrate ilegal, adica fara a se tine cont de compensarea reciproca instantanee din sistem, intre PRE-uri. Au fost PRE-uri care au avut dificultati financiare si nu si-au achitat datoriile fata de Transelectrica. Da, dar de marime relativ comparabila cu propunereaTranselectrica , sau chiar mai mici .

Si atunci, daca nu rezolvi nimic , pentru ce ceri modificarea dimensiunilor PRE-urilor ?

CUI PRODEST ?

Sa ne raspunda ANRE-ul la aceasta intrebare , doar si-a asumat propunerea Transelectrica introducind-o in Regulamentele in discutie .

 

Articole pe aceeasi tema

  • Dezechilibrele din piata de echilibrare starnesc polemici: Transelectrica taceDezechilibrele din piata de echilibrare starnesc polemici: Transelectrica tace
  • Piața de echilibrare a devenit o adevărată cameră de gazare pentru producătorii mici de energie din surse regenerabile și pentru furnizorii de energiePiața de echilibrare a devenit o adevărată cameră de gazare pentru producătorii mici de energie din surse regenerabile și pentru furnizorii de energie
  • Prețul energiei din piața de echilibrare dă fiori reci Ministerului Energiei și transmite un semnal extrem de puternic legat de cum vom gestiona capacitățile regenerabile în viitorPrețul energiei din piața de echilibrare dă fiori reci Ministerului Energiei și transmite un semnal extrem de puternic legat de cum vom gestiona capacitățile regenerabile în viitor
  • Puțin câte puțin, că nu se vede: ANRE ne garantează că după creșterea tarifului pentru serviciile de sistem, factura la consumator va crește doar cu câțiva baniPuțin câte puțin, că nu se vede: ANRE ne garantează că după creșterea tarifului pentru serviciile de sistem, factura la consumator va crește doar cu câțiva bani
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romanii prefera casele eficiente energetic in locul celor mobilate cu gust

Next Story

Pretul energiei ajuta Elcen sa faca profit in primele sase luni

Articole pe aceeasi tema

Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani

Posted On 11 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Transelectrica infirmă acuzațiile APCE și afirmă că nu percepe tarife de transport pentru prosumatori

Posted On 2 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Seceta a înjumătățit profitul Hidroelectrica, furnizarea de energie și piața de echilibrare nu au compensat producția

Posted On 14 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.