0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Exercitii de imaginatie: cum poate fi interpretat un contract comercial intre doua entitati din domeniul energiei ?

Posted On 24 august 2016
By : Redactia
Comments: 5
Tag: ANRE, certificate verzi, Electrica Furnizare. EDP, Electrica SA, OPCOM

1310Pentru ca suntem in vacanta, dar nu ne putem desprinde de ceea ce se intampla in domeniul pe care il urmarim, continuam sa incercam a deslusi ce se intampla in cazul contractului Electrica -EDP. Am promis in analiza noastra de ieri ca vom reveni cu explicatii (pardon, pareri) despre contractul semnat de Electrica cu portughezii de la EDP pentru achizitia de certificate verzi, pana in 2019. Dincolo de caracteristicile contractului si de faptul ca, se pare, Electrica nu a cumparat in acelasi timp si energie electrica si certificate verzi (poate vom afla si acest lucru) una peste alta ceva nu este “kosher”. A spus-o domnul Jack Cutisteanu, colaborator extern al publicatiei noastre, care ne ofera ipoteze de lucru, in baza a ceea ce este public din contractul amintit. Si daca tot suntem la faza de opinii, ceea ce Energy-Center si-a propus inca de la aparitia in piata publicistica, relatam mai jos pozitia domnului Cutisteanu, urmata de un alt comentariu al unui cititor de-al nostru, care, ca de obicei, se ascunde in spatele unor denumiri inventate.In articolul nostru de ieri am relatat pozitia unui cititor al Energy- Center, care si-a permis sa isi bata joc de crezul nostru privind “dezbaterea de idei”. Un alt carcotas, care de asemenea refuza sa-si dea numele ne ataca si in urma articolului de ieri, este adevarat, cu precizarea ca nu crede ca facem PR-ul Electrica. Dar sa ne intoarcem la subiect.

Iata ce spune, in continuarea pozitiilor avute, domnul Jack Cutisteanu:

Exista o piata a Certificatelor Verzi . Ea este gazduita de Platforma OPCOM. Atita vreme cit marfa , CV, este aceeasi si pretul este acelasi (in cazul nostru pretul minim reglementat ) cumpararea de la un vinzator de CV sau altul , nu are nici o relevanta pentru Cumparator . Nu a comis nici un delict . Nu a mintit , nu a inselat . Orice contract este o intelegere intre doi parteneri . Existenta unui contract pe termen mai lung prin care Cumparatorul se obliga sa cumpere CV de la un anume Vinzator (producator de energie regenerabila) are valoare mare pentru… Producator ( Vinzator) . Pe o piata cu lichidtate zero , PCV , faptul ca ,in limita necesarului , un Furnizor se obliga sa cumpere CV la pretul minim, pe o perioada mai lunga , valoreaza cit o Garantie Bancara . Acest contract poate fi prezentat la Banca sau IFN care a finantat proiectul pentru a dovedi un flux pozitiv de capital , in consecinta capacitatea de rambursare a imprumutulu, daca asa a fost ?) Imi imaginez ca cei care au investigat operatia de cumparare a CV de catre Electrica Furnizare au avut acces la Contratele de achizitie. Acolo se poate vedea ce obligatii si-a asumat Cumparatorul, ce obligatii si-a asumat Vinzatorul. In esenta tranzacta de cumparare a CV de la un anumit Producator si contractul de achizitie pe termen lung a CV ale acestui Producator nu are iz de „afacere” . Daca asta se va traduce intr-o furnizare de energie la un pret preferential ( cu discount substantial) de catre Producator catre Electrica Furnizare , atunci e o „afacere” LEGALA

Si, pentru ca polemica si dezbaterea de idei este o realitate in aceasta publicatie va prezentam mai jos unul dintre multele puncte de vedere exprimate in urma analizelor noastre:

“Este uimitor cate aiureli poti sa spui cand „ai trecut ” ca gasca prin apa prin piata energiei. “Primul lucru ilegal in tranzactiile companiei Electrica cu EDP sunt intelegerile facute anterior intalnirii pe piata bilaterala de certificate verzi gazduite de Opcom . Aceasta piata este creata ca cerera sa se intalneasca cu oferta strict acolo , pe platforma si nu printr-o intelegere prealabila . Aceasta este si interpretarea ANRE a Legii 123.

In momentul in care se realizeaza si o tranzactie de energie intre cele doua entitati prin care se transfera discountul corespunzator tranzactiei de certificate verzi se demonstreaza doua lucruri :1)o intelegere prealabila tranzactiei de CV pe platforma Opcom 2) o intelegere prealabila unei tranzactii de energie pe platforma Opcom. Ambele la fel de ilegale pe cat de des intalnite au fost in ultimii 2 ani.

La aceste ilegalitati evidente se adauga oportunitatea achizitiei de certificate verzi in acest moment cat si valoarea dicountului luat care pot aduce noi detalii incriminatoare.

Va rog , pentru binele nostru , folositi oameni din industrie pentru a va explica fenomenul/piata de energie . Nu va acuz de reclama pro Electrica ci doar de ignoranta.”

Tot ce se poate, vizavi de ignoranta. Nu am avut si nici nu avem pretentia de a le sti pe toate. In fond suntem o publicatie economica ce incearca sa observe si sa analizeze cu atentie piata de energie din Romania. Suntem dispusi sa “folosim oameni din industrie” pentru a intelege fenomenul, dupa cum spune comentatorul nostru. Va asteptam, stimati oameni din industrie, sa veniti pe aceasta platforma libera si necenzurata, care crede inca in dezbateri reale. Cat priveste contractul Electrica, subiectul ramane deschis. .

Articole pe aceeasi tema

  • Se adanceste prapastia intre producatorii de energie regenerabila prin aparitia unor noi piete pentru tranzactionarea certificatelor verzi?Se adanceste prapastia intre producatorii de energie regenerabila prin aparitia unor noi piete pentru tranzactionarea certificatelor verzi?
  • In atentia panicatilor: tranzactiile simultane cu energie electrica si certificate verzi sunt o practica uzuala in piata inca din 2014In atentia panicatilor: tranzactiile simultane cu energie electrica si certificate verzi sunt o practica uzuala in piata inca din 2014
  • Se amplifica inflatia de certificate verzi, statul a dat cu o mana si ia cu trei de la producatorii de energie regenerabilaSe amplifica inflatia de certificate verzi, statul a dat cu o mana si ia cu trei de la producatorii de energie regenerabila
  • Inflatie de certificate verzi in piata: bataia de joc a autoritatilor fata de producatori continuaInflatie de certificate verzi in piata: bataia de joc a autoritatilor fata de producatori continua
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Tranzactia Electrica cu certificate verzi ramane cu circuit inchis, noi cautam inca explicatii

Next Story

In cateva ore productia de energie din surse regenerabile a scazut la mai mult de jumatate

Articole pe aceeasi tema

0

Stocarea energiei s-a blocat in lipsa unor scheme suport. Doar 10% din investitiile in energie regenerabila pentru urmatorii 8 ani ne obliga la o capacitate de stocare de 1000 MW

Posted On 18 aprilie 2022
, By Redactia

ANRE a aprobat noul cadru organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari

Posted On 31 martie 2022
, By Redactia
0

In numai doua luni, ANRE a sanctionat furnizorii și distribuitorii de energie electrică și gaze naturale cu amenzi contravenționale în valoare totală de 2.970.000 lei

Posted On 15 martie 2022
, By Redactia

5 Comments

  1. Prostu' satului 24 august 2016 at 15:04 Reply

    1. Chestiunea cu identitatea autorilor/comentatorilor este complet irelevanta si ar fi bine ca niciuna din parti sa n-o mai mentioneze, e pierdere de vreme si deturneaza atentia de la subiect.
    2. Habar n-am daca acel contract e kosher sau nu. Si nici ca-mi pasa. Contractele pentru energie sau CV n-au nicio treaba cu notiunea de kosher.
    Contractul e legal? Da?
    S-a produs vreun prejudiciu? Nu?
    Atunci buna ziua si la revedere.
    3. Comentariul reprodus in articol pacatuieste grav (si devine la randul sau irelevant) din clipa in care prezinta o supozitie (cea referitoare la “intelegerile facute anterior”) drept o realitate incontestabila.
    Si eu sunt participant la aceste piete si, in ultimii ani, trebuie sa ma fi intalnit si sa fi discutat astfel de subiecte cu aproape toti ceilalti din piata. Asa, si? Ce-i cu asta? Ce semnificatie are asta? Va spun eu – nici una. Despre ce-ati vrea sa se discute in astfel de intalniri, despre starea vremii si toaletele amantelor??? Nu, starea vremii nu, ca are de-a face cu regenerabilele si devine suspect…
    Mai nou o sa ajungeti sa ma urmariti 24 h/zi sa vedeti cu cine ma intalnesc si ce vorbesc??? Rudele nu se pun la socoteala, afinii pana la gradul 4? Se anunta vreo noua reglementare ANRE care sa precizeze, detaliat, punct cu punct, cu cine am voie sa ma intalnesc si cu cine nu, ce cuvinte am voie sa pronunt si ce nu? Vreo zgarda la gat nu ne obligati sa purtam, noi, criminalii astia din energie?
    Oameni buni, aveti toate tiglele pe casa??? Duceti dorul anilor ’80, sau v-ar placea in 1984-ul lui Orwell?

    Revenind la subiect, realitatea e de fapt foarte simpla si o stim cu totii. O lege proasta… scuzati, imperfecta, a fost urmata de sute de reglementari inca si mai imperfecte care au transformat aceste asa-zise “piete” intr-o gluma la care nu rade nimeni. Denumirea de “piata” de energie si mai ales de CV este cu totul improprie; aceste seturi de reguli nu au aproape nimic de-a face cu modul in care ar trebui sa functioneze o piata.
    Inclusiv faptul ca ANRE interpreteaza nu stiu cum Legea 123 e o chestiune care ar putea fi amuzanta daca n-ar fi revoltatoare. Care va sa zica, in Romania – cica economie functionala de piata si tara UE – trei sau cinci oameni de la ANRE decid ei, asa, de la ei putere, ce inseamna piata de energie si, foarte important, NIMENI nu poate contesta ce zic ei??? Pe bune???
    De fapt, gresesc. De contestat poti contesta oricat de mult; atata doar ca rezultatul e intotdeauna acelasi – ramane cum a stabilit ANRE.

    In fine, un lucru esential si eludat cu grija de toate autoritatile in toata discutia asta despre Electric/EDPR este ca astfel de intelegeri duc, in final, la SCADEREA pretului energiei la furnizor (si eventual client final). Pai, asa stand lucrurile, spuneti limpede si raspicat, dragi parlamentari, ministri si oficiali ANRE, ca dvs. de fapt vreti ca energia sa fie cat mai scumpa in Romania, nu cat mai ieftina.

    Spuneti asta si pe urma pregatiti-va sa raspundeti si intrebarii care se impune de la sine – de ce doriti ca energia sa fie scumpa???

  2. boloboc 24 august 2016 at 18:09 Reply

    Sa fixam un cadru al discutiei : este clar ca Legea 123 este foarte proasta si departe de a reglementa un cadru care sa beneficieze participantilor . Din contra , stimuleaza crearea de tranzactii ilegale si faulteaza toti participantii inclusiv si mai ales pe cei cu capital de stat .
    Totusi ,este ceea ce exista in acest moment si sub prevederile ei poti sa discuti ce vrei cu cine vrei atat timp cat nu te intelegi asupra volumului , pretului ,duratei sau modului in care vrei sa inchizi o tranzactie cu cel cu care te-ai intalnit sau ai vb la tel etc. Este o realitate sumbra care afecteaza toti participantii si nu are corespondent in alta tara din Europa , dar exista .
    In ceea ce prveste Electrica si EDP exista doua alternative : 1) au facut tranzactii de certificate verzi si apoi au inchis si tranzactii de energie prin care au luat discountul (ceea ce nu stim sigur dar e usor de verificat pt auditori ) si atunci au incalcat legea ; 2) au cumparat doar certificate verzi si in acest caz au facut un cadou de 15 milioane de euro companiei EDP ceea ce este dubios cel putin . Puteau sa scoata o licitatie la care sa participe toti vanzatorii de certificate verzi interesati eliminand astfel orice dubiu.

  3. George 26 august 2016 at 08:56 Reply

    @boloboc
    Esti in eroare. Cand se afiseaza o licitatie in LE toata lumea stie pretul, cantitatea si durata. Inseamna ca initiatorul nu poate invita participantii la piata sa vina la licitatie? Sa ii anunte de existenta licitatiei? la ce articol din lege te referi cand spui ca este ilegal sa discuti de cantitatea pretul si durata pe care le ai in calcul. Intreb asta ca in momentul in care initiezi o licitatie sunt publice aceste lucruri.

    Este ilegal contract bilateral incheiat direct fara platforma OPCOM.
    Cat timp a existat o licitatie pe OPCOM de exemplu electrica a zis ca vrea sa cumpere energie la Xlei si un participant a venit si a oferit X/2 lei (gen 100 lei) iar alti doar X-2 lei … ce este ilegal daca respectivul a oferit acea valoare, care este cel mai mic pret. De exemplu februarie s-a tranzactionat la 180 lei si a iesit in jur de 120 lei in PZU. Daca un participant era constient ca pretul va iesi jos si in acest context voia sa vanda mult la 150 lei ce vrei sa spui? ca avea intelegeri? ca era ilegal ca a vandut la mai putin decat piata …. sunt reguli comerciale si cat timp faci o licitatie publica unde toti pot participa se obtine cel mai bun pret. Piata poate fluctua de la 20 lei/zi la 220 lei.
    Era intradevar ilegal daca o companie de stat venea si vindea energia la X/2 lei si nu organiza licitatie pentru cel mai bun pret pentru ca favoriza respectivul comparator. Dar atat timp cat compania de stat organizaeaza licitatie pe LE …. si se obtine cel mai bun pret …

    Deci unde scrie in lege ca nu poti discuta pretul cantitatea si durata. Te rog da articolul de lege.

  4. Prostu' satului 26 august 2016 at 15:25 Reply

    @boloboc
    Principial vorbind, aveti dreptate cu atitudinea fata de lege (ca e 123 sau 220) – o lege proasta trebuie schimbata, nu incalcata.
    Pe de alta parte, privind lucrurile din perspectiva participantilor la pietele de energie, merita remarcat ca Legea 220 fiinteaza din 2008, iar 123 din 2012. De opt, respectiv patru ani, timp in care schimbarile au fost minore si, ca regula, inrautatind tot mai tare situatia. Doua legi foarte proaste, care nu dau semne ca se vor lasa schimbate fundamental prea curand.
    O stiti pe-aia a lui Keynes, cu “in the long run we are all dead”?
    Cam acelasi lucru si-aici. Pana se schimba legile, dam toti faliment (ma rog, aproape toti; supravietuiesc doar cei care trebuie). Dar, deh, parca si falimentul e mai dulce cand stii ca respecti cu sfintenie si ad litteram interpretarile inovative ale ANRE cu privire la aceste legi.

    Altfel, poate explicati mai bine cum si ce cadou ar fi facut EF pentru EDP cumparand certificate de la ei. Dvs. cand va duceti la piata sa luati doua kile de rosii, cum procedati daca toti vanzatorii le dau cu 5 lei kilu’? Luati cate o rosie de la fiecare, ca sa eliminati nu stiu ce dubii ale nu stiu cui??? Sau eventual va orientati catre vanzatorul care va spune, “Conashule, daca iei rosii cu 5 lei de la mine, iti las vinetele mai ieftin decat le dau ailalti”?
    Asta din urma sigur n-o faceti, ca doar ar fi ilegal…

    Dar, sigur, energia “e altceva”. Asta e melodia pe care-o aud de ani si ani de de zile de la ANRE (dar nu numai de-acolo). Tot ce este absolut banal si normal pe orice alta piata de oriunde, pe piata energiei din Ro nu se poate, pentru ca “energia e altceva”.
    O propozitie care te pune imediat la punct… chiar daca, dupa stiinta mea, nimeni, niciodata, n-a explicat clar cum adica si de ce energia e altceva si de ce tranzactiile cu energie musai trebuie sa respecte niste reguli care, pe oricare alta piata, ar fi considerate abuzive, aberante si ridicole.

    Weekend placut tuturor.

  5. boloboc 27 august 2016 at 01:52 Reply

    @George
    Art.23(1)Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu.
    In interpretarea ANRE nici o tranzactie nu poate fi subiectul unei negocieri private .
    Daca tu ai scos o licitatie pe LE fara o discutie prealabila si ii faci reclama s-are putea sa fie altceva dar as intreba ANRE-ul ca sa fiu sigur. Nu e cazul Electrica , care probabil s-a inteles cu EDP ce cantitati sa scoate si cum sa ii raspunda si probabil nu au facut tranzactii doar pe LE.
    Deci nu poti pre-stabili o tranzactie pe OTC,LE, NC fara sa incalci legea.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.