0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Exploatarea gazelor din perimetrul Neptun al Marii Negre risca sa aiba soarta centralei de la Iernut

Posted On 23 martie 2022
By : Redactia
Comments: 2
Tag: centrala Iernut, Exxon Mobile, gazele din Marea Neagra, Romgaz, Virgil Popescu

Se va face candva, dar nu se stie cand. In toamna anului trecut trebuia aprobata in AGA Romgaz preluarea participatiei Exxon Mobile din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun Deep. Tot anul trecut, sau cel tarziu la inceputul acestui an, Parlamentul Romaniei trebuia sa aprobe Legea offshore, conditie indispensabila pentru ca gazele de la Marea Neagra sa poata fi exploatate. Nu s-a intamplat nimic in afara de vorbe, promisiuni si vise. Nici criza energetica, nici razboiul de la granite Romaniei, nici penuria de resurse energetice nu-I misca pe guvernantii nostri. Asa se face ca cei de la Black Sea Oil and Gas, care ar urma sa exploateze gaze dintr-un alt perimetru al Marii Negre, in ciuda faptului ca sunt pregatiti pentru faza de exploatare nu dau drumul la afacere. Motivul? Simplu, lipsa legii offshore.

In context, aflam ca, din nou, Contractul Romgaz pentru preluarea participatiei Exxon in perimetrul Nepun Deep va reveni spre aprobare in AGA companiei autohtone, avand in vedere ca a suferit modificari, in urma negocierii.

Romgaz a transmis Bursei de Valori un comunicat in care precizeaza ca “având in vedere faptul ca intre data Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. din 10.12.2021 si data de 18.03.2022, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a negociat impreuna cu vânzatorii ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumparare a tuturor actiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, in special in sensul acoperirii in favoarea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a unor riscuri fiscale, Consiliul de Administratie al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a adoptat mai multe masuri: Contractul de Vânzare – Cumparare va fi incheiat de S.N.G.N. ROMGAZ S.A. dupa aprobarea Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. convocata pentru data de 28.04.2022, concomitent cu primirea scrisorii de garanţie corporativa emise de Exxon Equity Holding Company in favoarea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. pentru garantarea rambursarii depozitului şi a plaţii pretenţiilor relevante, conform Contractului de Vânzare – Cumparare

In realitate se asteapta noua forma a Legii Offshore, care nu se stie cand va aparea in conditiile in care Ministerul Energiei, Guvernul nici macar nu a prezentat un draft al acestei legi. Tot ce se presupune este ca se va face o imparteala 60-40 intre stat si companiile implicate. Oare doar in aceste procente sta legea cu pricina?

In schimb, ministrul Energiei, Virgil Popescu dobordeaza de optimism. Si asta nu de acum. „La sfârsitul anului trecut trebuia semnat contractul dintre Romgaz si ExxonMobil. Au aparut niste probleme legate de niste taxe pe care ar fi trebuit sa le plateasca Romgaz. S-au continuat negocierile cu ExxonMobil, care au fost de buna credinta si s-a finalizat si aceasta negociere. Si daca aceste taxe se vor plati, le va prelua compania americana. Mâine (adica ieri, n.r.) in consiliul de administratie al Romgaz se aproba aceste modificari la contractul de achizitie si urmeaza… Romgaz va cumpara aceasta parte de 50% din Neptun Deep”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Ei, uite ca nu s-a aprobat.

Virgil Popescu nu a uitat nici de legea offshore, care va merge in paralel, ca sa nu se intersecteze.

„Am avut o discutie saptamâna trecuta in coalitie. Suntem convinsi ca in perioada urmatoare veti vedea in Parlament si legea offshore. Noi ne-am asumat ca in aceasta sesiune parlamentara scoatem legea offshore. Scoaterea gazelor din Marea Neagra a inceput deja. Cei de la Black Sea Oil and Gas au inceput. Vom avea in acest an primele gaze. Vom avea 1 miliard de metri cubi in plus de gaze in sistemul national de transport, anul acesta”, a spus ministrul.

In ceea ce priveste zacamântul Neptun Deep, mai devreme de 2026 el nu va putea fi operationalizat, spune ministrul.

In ceea ce priveste distributia profiturilor din exploatarea gazelor intre stat si investitorii privati, ministrul Virgil Popescu a declarat: „Eu sunt de acord cu declaratia presedintelui PNL Florin Citu, cu 60% pentru statul român si 40% pentru investitori straini”.

Economedia a anuntat in exclusivitate ca tranzactia dintre compania cu capital de stat Romgaz si Exxonmobil este blocata temporar din cauza unei controverse legate de faptul ca licenta de operare in Marea Neagra e detinuta de compania americana printr-un vehicul inregistrat in Bahamas si nu in România.

Tranzactia in valoare de circa un miliard de euro fusese aprobata de actionarii Romgaz inca din 10 decembrie 2021 si piata se astepta ca semnarea actelor sa fie facuta rapid. Compania de stat româneasca a aprobat si contractarea unui imprumut de 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din suma de achizitie.

Un efect al acestei intârzieri este si tergiversarea legii offshore, care urmeaza sa stabileasca noul cadru fiscal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra. Guvernul asteapta incheierea tranzactiei Romgaz-Exxonmobil pentru a trimite in Parlament proiectul legii offshore. Legea offshore este esentiala, pentru ca de ea depinde luarea deciziei finale de incepere a lucrarilor de catre consortiul condus de OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Daca Romgaz va cumpara in cele din urma participatia Exxonmobil, atunci compania româneasca cu capital de stat va deveni partenerul OMV Petrom.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Razbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa aniRazbunearea incompetentei: Gazele din Marea Neagra pot deveni o mare capcana pentru investitori in cativa ani
  • S-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun DeepS-a savarsit: Romgaz a semnat contractul pentru preluarea actiunilor Exxon din proiectul de exploatare a gazelor in perimetrul Neptun Deep
  • Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea NeagraRomgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
  • Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun DeepVirgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Comisia europeana a pus ochii pe profiturile companiilor energetice

Next Story

Putin vrea ruble pentru petrolul si gazele livrate Europei

Articole pe aceeasi tema

0

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023
, By Redactia

Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !

Posted On 18 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Supraimpozitarea companiilor din petrol si gaze, o sabie cu doua taisuri

Posted On 28 decembrie 2022
, By Redactia

2 Comments

  1. Pandele 23 martie 2022 at 19:07 Reply

    virgilica putza mica. remaniat!

  2. catalin dragostin 24 martie 2022 at 06:59 Reply

    Asa cum am mai pariat si cu calte ocazii, si acum pariez ca legea off-shore (si participatia Romgaz) nu vor fi rezolvate anul acesta !
    Cota pariu 1/100
    Reamintesc ca premierul Ciuca afirma public la o emisiune Digi24 ca Legea Off-shore va fi in Parlament in max 2 luni de zile !? (asta se intimpla acum 1 luna de zile)

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.