Explozia pretului la energie si gaze a trezit la realitate consumatorii, din pacate nu si autoritatile
Inainte si dupa liberalizarea pietei de energie si gaze principala acuzatie adusa autoritatilor si companiilor din domeniu a constat in faptul ca nu au facut aproape nimic pentru o buna informare a consumatorilor. Acum, in contextul cresterii alarmante a pretului, consumatorii de energie si gaze au prins gustul informarii si asalteaza cu telefoane, cu emailuri atat Autoritatea de Reglementare in Energie cat si furnizorii la care sunt arondati. Surpriza, mai nimeni nu le raspunde.
Reclamatiile curg din toate partile: fie facturile sunt umflate la consum, fie pretul initial stabilit in contract nu mai este valabil, fie furnizorii decid unilateral cresterea pretului fara nici o informare sau explicatie prealabila. Suntem de abia la inceputul haosului, pentru ca adevarata fata a exploziei pretului la energie si gaze se va vedea peste vreo luna, doua.
Este o situatie reala pe care am anticipat-o in articolele noastre cu mult inainte. Am facut uz pana la exagerare de expresia “cea mai ieftina energie este cea neconsumata, sau economisita”, dar nimeni nu ne-a luat in seama. Acum, in fata unui soc neanticipat de catre autoritati si companii, un secretar de stat in Ministerul Energiei foloseste ca explicatie la haosul din piata aceeasi expresie. Suna cinic, nu-I asa? Din pacate este singura solutie de a ne proteja cat de cat de ceea ce va veni la iarna.
Se spune ca Elena Ceausescu a avut o replica dura atunci cand I s-a relatat ca este frig in casele romanilor. “Sa-si mai puna o patura, sau sa-si mai ia un pulover !”, ar fi zis ea. Cam in aceeasi ipostaza se situeaza si declaratia nefericita a secretarului de stat din Ministerul Energiei. Si intr-un caz si in altul este vorba despre neputinta celor ce iau decizii. Cine isi inchipuie ca statul va putea face ceva pentru a pune frana valului de scumpiri la utilitati se inseala amarnic.
Dupa 1990, cand Romania trecea printr-o lipsa cronica de valuta, compania nationala de electricitate (CONEL) a fost singura care a avut posibilitatea sa contracteze credite externe pentru ca populatia sa treaca cu bine peste perioada de iarna. Aveam atunci capacitate de generare de energie electrica si productie de gaze care depasea necesarul de consum, dar, in acelasi timp aveam preturi reglementate la utilitati, care au prabusit multe unitati de productie. Cu alte cuvinte, se vindea energia si gazele in pierdere. Ca sa fie bine pentru consumatori. Acum e invers.
Nu are rost sa intram in amanunte caci aceasta politica a functionat pana de curand, adica pana la liberalizarea celor doua piete. Necazul este ca liberalizarea ne-a prins total nepregatiti atat pe partea de generare, transport, distributie, furnizare cat si pe cea de reglementare. Cand mai adaugam si contextul european este cat se poate de clar ca falimentul scrie pe noi.
Povestea cu legea consumatorului vulnerabil, care va aparea pe la toamna, este praf in ochi. Nu spunem ca ea nu este necesara, dar in conjunctura actuala toata Romania ar trebui definita drept “consumator vulnerabil”. Competitivitatea economiei romanesti, asociata cu un nivel de eficienta energetica extrem de scazuta si cu o productivitate pe masura, va sari in aer. Aici este marea drama despre care nu vorbeste nimeni.
Premierul Florin Citu a anuntat ca Guvernul va aproba rapid legea consumatorului vulnerabil, urmând să existe o compensare a pretului energiei in această iarna.
“Am pregătit deja si am si anuntat public, vom aproba mai rapid legea consumatorului vulnerabil si in acelasi timp am propus, va fi o compensare in această iarna a pretului facturat. Va fi o compensare in factura. Pe langa consumatorul vulnerabil, vom merge mai departe si vom compensa o parte din factura”, a declarat Cîtu marti la Parlament. Vorbe goale.
De ce? Primul efect se va regasi in majorarea tuturor lucrarilor si investitiilor aflate in derulare, fie ca sunt de stat, fie ca sunt private. De aici incepe renegocierea contractelor urmata de spagile pe care decidentii vor urma sa le incaseze. S-a mai intamplat acest lucru de cateva ori in ultimii 30 de ani. Ce paravan mai bun pentru a incasa spaga poate fi invocat decat acela ca a crescut pretul la utilitati?
In fine, nu asta este problema noastra. Revenind la buna informare a consumatorilor si la faptul ca inainte de liberalizarea pietei de energie si gaze nimeni nu s-a ostenit sa se ocupe de asta, garantam ca nici in conjunctura actuala nu se va schimba nimic. Problema este insa alta: pe fondul lipsei aproape totale de transparenta, consumatorii de energie si gaze din Romania vor cadea victime sigure celor ce le livreaza utilitatile. Vorbim aici de intregul lant, de la productie la transport, distributie si furnizare. Concluzia: faceti economie !