Fara focuri de artificii la inaugurarea gazoductul Iasi-Chisinau. Magistrala de gaze este echivalentul Podului de Flori din urma cu 30 de ani!
A fost foarte discret premierul Ludovic Orban, cand a declarat in sedinta de guvern de ieri ca gazoductul Ungheni – Chisinau a fost finalizat, iar o data cu finalizarea acestei investitii exista posibilitatea furnizarii gazului natural care provine din Romania in Republica Moldova.
“Am o veste buna sa va dau. Chiar daca nu s-a facut o inaugurare a unei investitii extrem de importante pentru Romania, aceasta investitie este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chisinau. Investitie realizata de Transgaz, investitie care este finalizata si care o data cu finalizarea acestei investitii exista posibilitatea furnizarii gazului natural in Republica Moldova, gaz natural care sa provina din Romania, oferindu-le astfel o alternativa locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc”, a spus Orban la inceputul sedintei de Guvern.
Acum, ce-I drept, nu poti sa ai pretentia ca Ludovic Orban sa le stie pe toate. Uneori zice si el ce I se spune. A mai fost realizata o investitie girata aproape in totalitate de guvernul Ponta, dar care, din pacate nu are nici o justificare economica. Banuim ca Ludovic Orban are cunostinta de acest lucru, motiv pentru care nu a organizat nici o festivitate la taierea panglicii unei investitii in care Romania a cheltuit vreo 30 de milioane de euro, sau chiar mai mult.
Moldovenii nu fac nici ei un eveniment din asta, pentru simplu motiv ca de la conducta Iasi-Chisinau trebuie sa se racordeze distributia de gaze, care apartine rusilor de la Gazprom. Am explicat in analizele noastre de-a lungul timpului ca investitia intr-o magistrala de transport gaze care sa lege Romania de Republica Moldova trebuie sa tina cont de foarte multe elemente,:politice, economice, inclusiv sociale. Bineinteles ca nimeni nu a tinut cont de aceste aspecte, cu exceptia companiei Transgaz, care la ordinul politic a investiti bani grei in aceasta magistrala de gaze.
Mai mult decat atat, Transgaz se si vedea ca o multinationala in aceasta parte a Europei. Iata ce spunea in urma cu un an directorul general al Transgaz, Ion Sterian:
“Gazoductul Ungheni-Chisinau este un proiect de investitii strategic pentru Transgaz, care a devenit astfel, prima multinationala româneasca din domeniul energiei. Conducta are o lungime de 120 kilometri si o valoare estimata de pâna la 93 milioane euro. Conducta Ungheni – Chisinau va asigura alimentarea cu gaze naturale pentru populatia si obiectivele industriale din aceste regiuni. Dupa finalizarea si punerea în functiune a gazoductului, infrastructura de gaze din Republica Moldova se va conecta la infrastructura de gaze din România, care este interconectata cu cea din Europa si astfel, în Republica Moldova pot ajunge gaze din Marea Caspica, din Marea Nordului, din nordul Greciei si din Norvegia. Realizarea gazoductului Ungheni-Chisinau contribuie la modernizarea si dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienta sectorului energetic si dezvoltarea durabila a economiei nationale a Republicii Moldova, crearea unei piete de energie transparente si competitive, conectarea cu piata energetica europeana. Proiectul reprezinta un câstig în plan geopolitic, urmarind diminuarea dependentei energetice a Republicii Moldova, prin
ruta alternativa pe care o propune, precum si o contributie la consolidarea în general a parcursului pro-european al acestei tari. Transgaz a gestionat cu maxima responsabilitate, seriozitate si profesionalism acest proiect astfel încât acesta sa se realizeze conform angajamentelor asumate”.
Suna bine. Sa vedem cine va lua gaze din superba magistrala?