Fără număr, fără număr: posbil ca la sfârșitul anului 2024 să avem peste 200.000 de prosumatori și deja nu știm ce să facem cu ei. Casa Verde debutează în scurt timp
Faptul că numărul prosumatorilor crește într-un ritm pe care nimeni nu-l anticipa cu vreo doi ani în urmă pare a fi un lucru benefic. Faptul că legislație rămâne însă confuză în acest domeniu și că rețelele de energie încep să-ți pună din ce în ce mai multe problem despre cum vor absorbi producția acestora începe să devină din ce în ce mai stresant. Cu toate acestea continuăm cu subvențiile în programul Casa Verde, încurajăm companiile și autoritățile locale să monteze panouri solare și nu luăm în calcul delor dezechilibrele care pot apărea în sistem. Lucrurile nu ar fi atât de complicate dacă ne-am uita la ce au făcut alte țări înaintea noastră, care într-un fel sau altul au trecut și ele printr-o situație similar.
Ieri, cu ocazia Conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), directorul ANRE, Viorel Alicuș a încercat să arate că există soluții la problemele prosumatorilor, dincolo de cele care țin de reglementări sau legislație. România trebuie să facă paşi pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi, a afirmat Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
“Ar trebui să ţinem seama că există, la ansamblul sistemului, o modificare încă nepercepută în România, în care pieţele de energie tind să se îndrepte şi să se diversifice înspre comunităţi de energie. E o perspectivă mai îndelungată. Cred că aici trebuie făcuţi paşi în România, pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de Megawaţi”, a afirmat Viorel Alicuş, la evenimentul “Pregătiri pentru o piaţă de energie competitivă”, organizat de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), potrivit Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa că va fi creat un cadru legal mai clar pentru crearea acestor comunităţi.
“Noi, în prezent, avem în proiect să facem un grup de lucru cu prosumatorii şi urmează, sper eu, cât de curând, să avem şi o poziţie asupra regimului legal al comunităţilor de energie. Sperăm că se creează cadrul legal mai clar pentru înfiinţarea acestor comunităţi, dat fiindcă în Europa există deja comunităţi de energie care se numără cu miile şi ar fi cazul, având în vedere numărul de prosumatori din România, să încercăm să creăm şi aici aceste comunităţi de energie”, a mai spus Viorel Alicuş.
Potrivit oficialului ANRE, acestea sunt prezente la blocuri, însă “într-un număr mult prea mic faţă de ceea ce se poate face, nefiind o comunitate reală”. Totodată, Viorel Alicuş a subliniat că apariţia modificării la Ordonanţa 27 este “un prim pas înspre tranziţia treptată spre o piaţă liberă”.
“Acolo sunt puse cumva, în perspectivă, opiniile ANRE în ceea ce priveşte tranziţia până în 2026 spre deschiderea pieţei – şi e un pas necesar să vedem dacă reacţia pieţei la propunerea ANRE e pas necesar pentru a ne întoarce spre o piaţă competitivă şi lichidă de energie”, a mai spus Alicuş.
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie, obiectivele fiind un preţ corect pe facturile românilor, în contextul scăderii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, şi crearea cadrului pentru trecerea etapizată la o piaţă mai competitivă.
Directorul ANRE a mai spus că, în ultimul an, s-a accentuat cererea de racordare la reţea din perspectiva sectorului de producere.
“Există clar o cerere de racordare la reţea, care a crescut accelerat, în afara prosumatorilor. Vorbim de peste 3.400 de Megawaţi autorizaţie de înfiinţare, ceea ce reprezintă proiecte care nu mai sunt din categoria ATR-uri emise (aviz tehnic de racordare, n.r.), deci au o perspectivă de a se realiza care se îndreaptă spre certitudine, asta din perspectiva producerii. Sunt multe alte proiecte, mai e CFD-ul (contracte pentru diferenţă, n.r.), mai e legislaţia offshore, deci există în partea de producere o emulaţie care ar putea crea, probabil, într-un viitor nu prea îndepărtat supracapacitate în partea de producere, cu efecte directe asupra preţului energiei”, a adăugat directorul ANRE.
Tot ieir, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că se aşteaptă ca programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an să meargă mult mai bine decât cel din 2023, deoarece autorităţile au învăţat din greşeli.
Mircea Fechet a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, despre ultimele veşti legate de ediţia din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice şi dacă s-au stabilit ultimele detalii legate de începerea acestuia.
”Mare parte a persoanelor înscrise în programul aferent anului 2023 au astăzi instalatorul pe casă, între ghilimele, dar lucrurile sunt într-o evoluţie certă. În ceea ce priveşte Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024, din momentul în care domnul preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu îmi spune că s-au epuizat sumele aferente anului 2023, că am terminat de instalat aceste panouri, bineînţeles că nu pierdem nicio zi, deschidem o nouă aplicaţie de finanţare, avem platforma informatică, avem bugetul record de 2 miliarde de lei care aşteaptă. Avem instalatorii care ştiu ce au de făcut, foarte important, cu toate avizele şi cu toate acreditările necesare şi ne aşteptăm ca acest program aferent anului 2024 să meargă mult mai bine decât cel din 2023, pentru că am învăţat din greşelile trecutului”, a afirmat Mircea Fechet.
La finalul anului trecut, guvernul a decis prin ordonanța OUG masuri bugetar fiscale, să scadă la jumătate finanțarea acordată în programul Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, în anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei per solicitant.
Anul trecut, finanțarea acordată prin programul Casa Verde Fotovoltaice a fost de 20.000 lei per solicitant.