0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua
Scurt si la obiect: profitul Gazprom in 2021 a fost de 29 miliarde de dolari

Fascinat de profiturile unor mari producatori de energie, guvernul nu simte furtuna care ameninta intreaga piata de energie si gaze

Posted On 17 noiembrie 2021
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: ANRE, distribuitori de energie, Engie Romania, furnizori de energie, Nuclearelectrica, piata de energie electrica si gaze, profit Hidroelectrica

Statul roman isi freaca mainile de satisfactie in urma raportatarilor financiare la 9 luni ale celor doi mari producatori de energie, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Cu un profit net cumulat de peste 3 miliarde de lei, cele doua companii la care statul este actionar majoritar, si-a asigurat banii pentru acordarea compensatiilor la energie si gaze clientilor casnici pentru urmatoarele 6 luni. Si mai datator de speranta este faptul ca in trimestrul 4 al acestui an, Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor inregistra o crestere si mai mare a profitului, pentru simplu fapt ca explozia preturilor la energie si gaze s-a aratat in toata splendoarea ei de abia de la sfarsitul lunii septembrie. Daca pretul mediu al energiei vandute de Hidroelectrica a fost pe primele 9 luni de peste 300 de lei, iar al Nuclearelectrica de peste 250 de lei, in trimestrul 4 exista suficiente argumente sa credem ca acest pret se va dubla. Trai pe vatrai, nenica!

In euforia lui, statul roman-actionar majoritar, uita ca mai are pachete majoritare de actiuni si pe la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, CE Oltenia sau pachete minoritare la distribuitorii de energie si gaze. De departe aceste companii nu o duc atat de bine precum cei doi mari producatori pomeniti mai sus. Exceptie face Romgaz, dar profitul companiei este insuficient pentru a se putea angaja in marile proiecte de investitii pe care si le-a propus. Dar, a fost vreodata statul roman interesat de investitii in domeniul energetic? De ce ar fi acum, cand avem de atins, de pilda, o tinta de energie regenerabila de peste 6 TW in urmatorii ani? Nici o problema, investitiile le fac privatii. Dar transportul si distributia cui raman?

Electrica, cel mai mare distribuitor de energie electrica, unde statul roman detine 49% din actiuni este singura companie din domeniu care si-a facut publice rezultatele financiare la 9 luni. Profitul net consolidat a fost de 72 milioane RON, fata de 396 milioane RON in aceeasi perioada a anului precedent. Simplu, costurile cu achizitia de energie au facut cu siguranta gaura in bugetul Electrica Furnizare si aceasta gaura se asteapta sa creasca. Situatia este relativ asemanatoare si la celelalte companii de distribute, care au si componenta de furnizare.

Aici am ajuns la partea deloc frumoasa sau chiar neagra a pietei de energie din Romania: furnizarea. Aceasta este ultima veriga a lantului energetic din piata libera, de departe cea mai afectata de explozia preturilor la energie si gaze. In cateva tari europene deja au fost anuntate falimente in randul furnizorilor de energie. Nu suntem nici noi departe de acest lucru, dar pe stat nu-l intereseaza. Si stiti de ce? Pentru ca aici vorbim exclsiv de investitori privati. Riscul care ne paste in momentul da fata este ca piata liberalizata de energie electrica sa piarda, sau sa devina un fel de oligopol pe segmentul de furnizare de energie. Asta ar insemna sa ne intoarcem in urma cu vreo 12-15 ani, cand piata era in totalitate sub controlul statului. Oare, acolo vrem sa ajungem?

Pana una alta, furnizorii de energie si gaze au fost acuzati ca fiind principalii vinovati ai cresterii preturilor si chiar si marii profitori. Nimic mai fals si exemplele de mai sus demonstreaza acest lucru. Disparitia furnizorilor privati din piata de energie si gaze va fi un adevarat dezastru in primul rand pentru consumatori. Ei vor fi primii care vor incasa loviturile dure ale lipsei de concurenta. Nu mai departe acest lucru a devenit deja evident pe segmentul de furnizare gaze. Este imbulzeala la ANRE pentru retragerea licentelor. Nici distribuitorii nu o duc mai bine pentru simplu fapt ca nu mai au de unde achizitiona gaze pentru consumatorii care isi pierd actualii furnizori ce renunta la licente.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incearca sa stavileasca fenomenul, dar este departe de a rezolva problema. Iata ce s-a decis ieri din acest punct de vedere.

 

Furnizorii de gaze nu mai pot renunta la licenta daca nu rezolva mai intai problema clientilor lor, au declarat, marti, pentru AGERPRES, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

“ANRE a modificat regulamentul de acordare a licentelor, astfel incat furnizorii care solicita retragerea voluntara a licentei trebuie mai intai sa rezolve problema clientilor lor. Aceasta inseamna ca trebuie sa-i notifice si sa le acorde timp sa incheie contracte cu alti furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunta la licenta doar daca este insotita de dovada ca toti clientii si-au incheiat alte contracte”, au precizat reprezentantii ANRE.

Potrivit acestuia, mai exista si situatia in care unui furnizor i se retrage automat licenta pentru ca nu mai are contract cu Transgaz, insa, in acel caz, furnizorul isi asuma plata unor dezechilibre in sistem.

In ultimele doua luni, ANRE a primit sase cereri de renuntare la licenta de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienti, si Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienti, restul avand un numar nesemnificativ de consumatori.

“Niciun consumator nu risca sa ramana nealimentat cu gaze. ANRE desemneaza un furnizor de ultima instanta (FUI), adica un furnizor care ii poate prelua la pretul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI sa preia acesti clienti”, au adaugat responsabilii reglementatorului.

Acestia au mai spus ca au primit o cerere din partea Engie de a renunta la statutul de furnizor de ultima instanta, insa ANRE poate obliga compania sa fie FUI daca are preturile cele mai mici din piata.

Engie Romania a notificat Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) la sfarsitul lunii octombrie cu privire la renuntarea la statutul de furnizor de ultima instanta, incepand cu data de 15 decembrie 2021.

Potrivit unui raspuns al companiei, remis, marti, la solicitarea AGERPRES, decizia de renuntare a fost luata avand in vedere evolutia fara precedent a preturilor la gazele naturale si contextul de incertitudine generata de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clientilor acestor furnizori si de a asigura pentru acestia cantitatile necesare de gaze.

In decurs de doar doua saptamani, Engie Romania a preluat aproximativ 20.000 de clienti din portofoliul a trei furnizori, care au renuntat la licenta de furnizare de gaze naturale.

“Pe langa efectele operationale generate de preluarea acestor clienti, schema de sprijin recent intrata in vigoare creeaza dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevazut de Legea 259/2021 nu asigura recuperarea integrala a costurilor reale de achizitie ale Engie Romania deoarece este luat in considerare pretul mediu de achizitie aplicabil in perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 si nu pretul de piata la care achizitionam gazele”, spun reprezentantii companiei.

Acestia arata ca inteleg contextul dificil actual si doresc sa aiba o abordare prudenta si resaponsabila, care sa asigure continuitatea alimentarii cu gaze naturale a portofoliului Engie Romania, de 1,9 milioane de clienti.

“Engie Romania este in dialog permanent cu autoritatile de resort pentru a gasi cele mai bune solutii pentru definirea conditiilor aplicabile furnizorilor de ultima instanta pentru toate partile implicate si in beneficiul clientilor”, se mai arata in raspunsul companiei.

Este doar inceputul furtunii. Cum va fi cand aceasta va cuprinde si piata de energie electrica?

Despre autor
  • google-share
Previous Story

22 noiembrie: Forumul România Eficientă, a treia ediție

Next Story

O criză energetică ar putea duce la o criză financiară mondială?

Articole pe aceeasi tema

Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata

Posted On 5 mai 2022
, By Redactia
0

Stocarea energiei s-a blocat in lipsa unor scheme suport. Doar 10% din investitiile in energie regenerabila pentru urmatorii 8 ani ne obliga la o capacitate de stocare de 1000 MW

Posted On 18 aprilie 2022
, By Redactia

ENGIE lansează două noi clase de învățământ profesional în sistem dual pentru calificarea de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze

Posted On 17 aprilie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica aniverseaza 50 de ani de la punerea in functiune a Centralei de la Portile de fier I

Posted On 17 mai 2022

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022

In asteptarea blocadei europene, Rusia sfideaza Occidentul si opreste tranzitul de gaze pe conducta Yamal. Ce urmeaza?

Posted On 13 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.