0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Fata nevazuta a incompetentei politice europene: piata de energie si gaze se apropie de implozie, dar nimeni nu are nici o solutie! Romania nu face exceptie.

Posted On 24 august 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: compensare, piata de energie si gaze, plafonare, schimburi transfrontaliere, sistemul energetic european

Cine si cum poate sa evite acest lucru? Aceasta este intrebarea la care decidentii europeni trebuiau sa aiba raspunsul pregatit inca din vara anului trecut, cand fara razboiul din Ucraina, criza energetica isi arata coltii. Evident, politicile absurde si desprinse total de realitatea pietei, au facut ca in momentul in care rusii au inceput sa jantajeze Europa cu aprovizionarea cu gaze sa ne trezeasca la realitate. O realitate pe care, din pacate, fiecare tara europeana o intelege in mod diferit. Asa se si explica masurile de protectie pentru consumatori, diferite de la tara la tara. Din pacate, pietele europene de energie si gaze sunt integrate, interconectate si, in consecinta, o masura relativ buna dintr-o tara face ca in alta tara aceasta masura sa nu fie viabila sau sa nu duca la o reala protectie a consumatorilor. De aici vine si intrebarea fundamentala a zilelor noastre: sunt statele obligate sa-si protejeze consumatorii in fata exploziei preturilor, sau ar fi normal ca fiecare sa plateasca aceasta marfa la valoarea ei? Greu de dat un raspuns. Cert este ca cine a stricat echilibrul este obligat sa-l restabileasca. Individual, nici o tara membra a Uniunii Europene nu este in pozitia de a depasi criza pe cont propriu. Ori se iau masuri general valabile pentru toate statele membre, ori se destrama intreaga constructie de pana acum. Nici o tara din Uniunea Europeana nu-si poate asigura independenta energetica si schimburile transfrontaliere au devenit o necesitate. Decizii individuale, de la o tara la alta, asa cum se intampla in momentul de fata, nu fac altceva decat sa arunce in aer tot sistemul energetic european.

 

Pe acest fond, circul politic despre cum s-a ajuns la o explozie a pretului energiei in Romania este unul absolut ridicol. Fara a cauta sa inteleaga cauzele care au dus la situatia actuala, liderii politici din Romania cauta tapi ispasitori. Fie este de vina ministrul energiei, fie Autoritatea de Reglementare, fie traderii (baietii destepti), fie producatorii sau mai stie Dumnezeu cine! Asistam de cateva zile la o polemica absurda, fara sa intelegem ca ceea ce indica piata este adevarata realitate. Ne confruntam cu o penurie majora de energie pentru ca ani la rand am ignorat situatia in care sistemul energetic european a fost dependent de resurse primare din import. Am construit burse, am acceptat instrumente financiare false si absurde, am devenit energointensivi pentru ca aveam energie ieftina. Iata ca realitatea s-a razbunat. Cum s-a inchis robinetul de gaze din Rusia, cum toata Europa a sarit in aer. Da, ce va mai sari la iarna!

Intorcandu-ne la situatia din Romania lucrurile sunt grave pentru ca nimeni dintre cei aflati la butoanele puterii nu intelege cum functioneaza aceasta piata. Nu mai departe, dupa esecul vizibil al plafonarii si compensarii pretului la energie, cu niste costuri enorme pentru bugetul de stat, aceeasi decidenti gandesc cum sa continue aceasta subventie absurda pentru consumatori, in urma caruia, evident, sistemul nu se va regenera. Moartea clinica in care a intrat sistemul energetic romanesc (inclusiv cel European) nu se rezolva cu subventii si cu tot felul de compensatii. Asa cum s-a demonstrat ca infuzia de bani in sistemul bancar in criza economica pecedenta nu a dus la o consolidare a lui, asa se va intamla si in cazul sistemului energetic national si european. Banii aruncati intr-o asa zisa protectie a consumatorilor nu fac decat sa duca risipa mai departe. Ce-ar insemna ca statul sa intervina de fiecare data cand cartofii, rosiile sau ceapa se scumpesc?

Nu are rost sa cautam acul in carul cu fan cand acul este inca in mana noastra. Este evident ca actual model de functionare a pietei de energie si gaze nu mai este unul viabil si nu mai face fata conjuncturii existente. Dar, inca odata, piata de energie si gaze este deja una europeana si nici o tara membra nu poate face abstractie de intreg. Degeaba dau din colt in colt politicienii nostri si cauta vinovati in stanga si-n dreapta, atata vreme cat la nivel european nu se vor gasi solutii commune orice efort individual nu face decat sa inrautateasca intregul. Noi, Romania, facem parte din intreg si daca vem sa iesim de acolo ar trebui sa ne gandim cum ne vom asigura necesarul de energie fara importuri. In acelasi timp, daca avem de unde cumpara pentru a ne asigura consumul, avem si obligatia de a vinde atunci cand avem disponibilitatea. Daca nu suntem solidari, atunci sa ne asumam riscurile.

Ieri, la o intalnire informala cu membri AFEER (Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România) s-a facut un calcul estimativ vizavi de cat ar castiga statul roman din toata aceasta conjuncture a pietei. A rezultat ca ar putea fi un castig de peste peste 43 de miliarde de lei din taxele si dividendele platite de sectorul energetic, ca urmare a majorarii preţurilor. Ar fi cam echivalentul sumei pe care tot statul roman ar urma sa o achite pana in martie 2023 in urma schemei de compensare data de Ordonanta 27. Tanda pe manda, nu-I asa? In realitate lucrurile sunt insa mult mai complicate.

“Furnizorii nu au primit pâna acum niciun ban drept compensare pentru perioada care incepe in aprilie. Pentru perioada noiembrie – martie, primii bani i-am primit dupa sapte luni, acum au trecut patru luni de la inceputul noii scheme, speram sa primim banii mai repede decât in prima schema. Aceasta desi legea spune ca trebuie sa primim banii in 45 de zile. Autoritaţile spun ca furnizorii au transmis greu informaţiile, dar interesul nostru este sa completam repede si sa luam banii repede. Daca am intârziat a fost din cauza neclaritaţilor”, a afirmat Laurentiu Urluescu, presedintele AFER.

El a aratat ca exista o mare discrepanţa intre necesarul de decontare si sumele acordate la rectificarea bugetara.

“Din rapoartele ANRE si din declaraţiile din presa, statul a platit furnizorilor pentru decontare 4,5 miliarde de lei, in perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prima parte a schemei, OUG 118, suma platita in proporţie de 99%. In primul trimestru al acestui an statul ar urma sa colecteze aproape 11 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde TVA adiţional, 5,3 miliarde din supraimpozitarea producatorilor – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, OMV Petrom, precum si 2,6 miliarde din dividende. Inmulţind cu patru, rezulta ca pentru tot anul statul român incaseaza peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru ca preţurile au crescut intre timp faţa de primul trimestru”, a subliniat oficialul AFEER.

Pentru furnizori, situaţia este destul de dura, in condiţiile in care bancile vad deja sectorul energetic ca fiind unul de risc.

“Suntem la patru luni de când a inceput OUG 27, iar bancile sunt supraexpuse pe sectorul energetic si deja vad energia ca fiind un sector de risc si costul creditarii a crescut. Furnizorii garanteaza cu contractele, iar bancile spun ca exista riscul sa nu se plateasca banii inapoi, având in vedere intârzierea cu care statul deconteaza. Fiecare furnizor cauta bani de unde poate sa scoata, de la banci, acţionari, alte business-uri”, a completat Urluescu.

El a aratat ca in acest moment Piaţa pentru Ziua Urmatoare, PZU, piaţa spot, unde preţurile sunt foarte mari acum, este cea mai lichida piaţa de energie din România si nu poate fi inchisa, asa cum s-a cerut in spaţiul public.

“Nu putem inchide cea mai lichida piaţa din România, PZU. Este si piaţa din care suntem interconectaţi, iar daca o desfiinţam nu mai vine energia din import. Pe de alta parte, si in alte ţari sunt aceleasi probleme. Problema este la nivel european, iar soluţia trebuie gasita tot la nivel european. Daca fiecare ţara isi face soluţie proprie, vor aparea distorsiuni si fluxuri comerciale nefiresti care ar inrautaţi situaţia”, a precizat presedintele AFEER.

In paralel, guvernantii se dau de ceasul mortii sa gaseasca vinovati in piata sis a mai arunce o pomana peste “bietii consumatori”. Din pacate, nu prea stiu cum si mai ales nu mai prea au cu ce. Este de abia inceputul unui haos care va avea costuri enorme si rezultate zero.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Grecii se joaca cu focul si dubleaza subventiile la energie

Next Story

Europa se declara pregatita sa intre in razboi economic total cu Rusia

Articole pe aceeasi tema

0

Ca vantul si ca gandul: pana in 2025, preturile la energie electrica si gaze naturale au fost batute in cuie. Adio, piata concurentiala !

Posted On 23 noiembrie 2022
, By Redactia
0

Piata de energie si gaze din Romania se pregateste de implozie: OUG 119 ne-ar putea lasa fara energie si gaze din import la iarna

Posted On 27 septembrie 2022
, By Redactia
0

Marea dilema a Comisiei Europene: redistribuie profiturile producatorilor de energie sau face o reforma reala a sistemului?

Posted On 14 septembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.