FOREN 2020 incepe azi la Bucuresti: patru zile de dezbateri privind tranzitia in energie in Europa de Sud Est
Este absolut laudabil efortul Asocitiei Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) de a organiza cea de 15-a editie a Forumului Regional al Energiei – FOREN, chiar si in conditiile dificile impuse de pandemia de Covid. Romania organizeaza aceasta intalnire intre specialistii din piata energetica din doi in doi ani.
Ca urmare a prelungirii starii de alerta pe teritoriul Romaniei, cauzata de raspandirea SARS CoV-2 si a restrictiilor impuse privind organizarea evenimentelor stiintifice, organizatorii au decis ca editia FOREN 2020 sa se desfasoare in format online. FOREN reprezinta o platforma unica de comunicare si schimb de informatii pentru reprezentantii industriei energetice din Romania si din regiune si este un eveniment de traditie, organizat la fiecare doi ani, cu incepere din anul 1992, de catre Asociatia Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
Personalitati de prestigiu din partea autoritatilor si a companiilor din domeniul Energie din Romania si din Europa si-au anuntat participarea la cea de a 15-a editie a Forumului Regional al Energiei – FOREN 2020 Online. Sesiunea de deschidere din data de 7 septembrie 2020, gazduita de Iulian Iancu, Presedintele CNR-CME si Presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii, Camera Deputatilor, se va bucura de prezenta specialistilor de marca din domeniu: Virgil Popescu – Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Angela Wilkinson – Secretar General si CEO, Consiliul Mondial al Energiei, Ioan Dumitrache – Secretar General al Academiei Romane, Bogdan Chiritoiu – Membru al Boardului ACER si Presedinte al Consiliului Concurentei, Nicolae Turdean – Presedinte ANRM, Tudor Constantinescu – Consilier Principal al DG pentru Energie, Comisia Europeana. Sesiunea de Deschidere va fi urmata de doua sesiuni de lucru, cu tema „Quo Vadis Energy Sector?”, dedicata Energei Electrice si Petrol & Gaze naturale. Panelul primei sesiuni va fi format din: Doina Vornicu – CEZ Romania, Daniel Burlan – CE Oltenia SA, Corina Popescu – SE Electrica SA, Carlo Pignoloni – ENEL Romania, Bogdan Badea – Hidroelectrica SA, Cosmin Ghita – Nuclerarelectrica SA, Daniel Balaci – CNTEE Transelectrica SA. Cea de a doua sesiune va beneficia de prezentari sustinte de: Eric Stab – ENGIE Romania, Anca Dragu – E.ON Romania, Alexandru Maximescu, OMV Petrom, Robert Stelian Chirca – Romgaz SA, Ion Sterian – CEO Transgaz SA. In data de 8 septembrie 2020 se va desfasura „Ziua regional a energiei – RED”, cu tema: „Tranzitia energetica in regiune: fapte, obiective, aspecte strategice”, care va fi deschisa de catre Einari Kisel – Director Regional pentru Europa din cadrul Consiliului Mondial al Energiei. Evenimentul va cuprinde doua sesiuni de lucru.
Panelul primei sesiuni, moderate de catre Ioan Dan Gheorghiu – Vicepresedintele CNR-CME, va reuni urmatorii experti: Niculae Havrilet – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Cristian Badescu – Reprezentant cu insarcinari speciale al MAE pentru securitate energetica, Corneliu Bodea – ADREM, Gianfranco Chicco – Politehnica din Torino, Catalin Stancu – Horvath & Partners, Burkhard von Kienitz – E.ON Germania, Petre Stroe –MET Romania Energy SA, Cristian Secosan – Siemens Romania. Cea de a doua sesiune, moderata de Einari Kisel – Consiliul Mondial al Energiei, va reuni in panelul sau urmatorii experti de notorietate: Viorel Gafita – ROMELECTRO, Sorin Elisei – Deloitte, Valeriu Binig –ENEL Romania, Jean Eudes Moncomble – Secretar General WEC Franta, Marian Nastase – ALRO Slatina, Victor Ionescu – OPCOM, Sorin Petre – PwC, Mihnea Craciun – BERD Romania. Zilele de 9 si 10 septembrie 2020 vor fi dedicate sesiunilor de comunicari stiintifice in cadrul celor cinci sectiuni cunoscute ale conferintei: Politici energetice in perioada de tranzitie, Pietele de energie si integrarea surselor de energie regenerabila, Solutii de eficienta energetica, Petrol si gaze naturale, Energie nucleara si Tehnologii curate de producerea energiei electrice din carbune si termoficare. Principalele teme de discutie din cadrul FOREN 2020 sunt:
– Studiile Consiliului Mondial al Energiei: Energy Trilemma, Issues Monitor, Dinamic Resilience •
– Pactul ecologic european – cea mai mare provocare energetica a continentului in perspectiva urmatorilor 30 de ani. Teme pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Probleme politice, tehno-logice si financiare.
– Noi abordari in privinta celor 4 D (decarbonare, digitalizare, deregularizare, descentralizare)
– Marea tranzitie a energiei mondiale. Instrumentele si Scenariile Consiliului Mondial al Energiei si analiza lor pentru Europa Centrala si de Est.
– Balanta resurselor de energie: resursele primare: carbune, gaz, petrol, sursele regenerabile de energie, eficienta energetica.
– Securitatea cibernetica – o problema foarte speciala in deceniile care urmeaza!
– Sunt actiunile guvernelor si autoritatilor regionale (ECE) si nationale in acord cu directivele si tendintele mondiale? Organizatorii FOREN 2020 Online estimeaza participarea in calitate de vorbitori la eveniment a peste 35 de specialisti de marca, lideri in domeniul energiei, oficialitati guvernamentale si locale, factori de decizie din marile companii si firme energetice din tara si din strainatate, reprezentanti ai mediului academic si universitar, dezvoltatori, investitori. Sunt asteptati sa participe specialisti si experti din domeniul energie-mediu, ai administratiilor locale si centrale, care au preocupari privitoare la tranzitia energiei catre cei “4 D”: Decarbonare, Descentralizare, Digitalizare si Dereglementare. Informatii suplimentare privind FOREN 2020: http://cnr-cme.ro/events/foren-2020-online/