FORUMUL “Importanta geostrategica si economica a Marii Negre in actualul context european”
- Gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranzitiei catre o economie decarbonizata, obiectiv al Uniunii Europene
- Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic
Marea Neagra a devenit un punct maxim de interes, odata cu posibila exploatare a gazelor naturale din zona offshore, in contextul asigurarii securitatii energetice sau macar al diminuarii importurilor din Rusia.
Romania trebuie sa stie sa profite de oportunitaţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagra, atat prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din Romania, cat si prin exportul catre tari vecine, care au mai putine resurse si se afla sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic si politic.
Investitiile in sectorul hidrocarburilor din Marea Neagra pot genera venituri la bugetul de stat in valoare de 26 miliarde de dolari si un plus de 71 miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, pana in 2040, potrivit Deloitte.
Valorificarea superioara a gazelor naturale de la Marea Neagra prin dezvoltarea unor industrii conexe poate genera un impact de 18 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat si alte 99 miliarde de dolari in plus la PIB, pana in 2040, potrivit Deloitte.
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale. Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania.
La deciziile politice locale, se adauga si cele la nivel european, institutiile europene asumandu-si, recent, un Pact Ecologic European. Ramane de clarificat rolul gazului in acest Pact Ecologic (Green Deal), pentru ca potentialii investitori, si mai ales cei din Marea Neagra, sa-si poata face planurile de investitii.
Riscurile asociate cu un mediu fiscal instabil si impredictibil au un impact major asupra profilului general de risc al investitiei si a profitabilitatii anticipate. De aici si importanta pentru investitori a stabilitatii cadrului fiscal, in conditiile in care investitiile se fac pe termen lung si sunt de valori foarte mari.
In acelasi timp, stabilitatea este importanta si pentru guverne, care obtin o cota mai mare din veniturile petroliere atunci cand riscul de reglementare in general si cel fiscal in special sunt reduse. Experienta recenta arata ca instabilitatea fiscala duce la situatii de tip lose-lose, precum si la scaderea competitivitatii statelor gazda si, in situatii extreme, la pierderi semnificative de venituri bugetare.
Speakerii evenimentului sunt lideri politici, academicieni, reprezentanti ai autoritatilor si asociatiilor din sectorul energiei, manageri de companii si alti speacialisti.
Virgil POPESCU, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Titus CORLATEAN, Presedintele interimar al Senatului Romaniei si Ionel DANCA, Seful Cancelariei Prim-Ministrului vor fi prezenti la Forum in calitate de speakeri.
Au mai confirmat participarea ca vorbitori: Iulian FOTA, Expert Membru in Consiliul stiintific, New Strategy Center; Liviu MURESAN, Presedinte Executiv, Fundatia EURISC; Adriean PARLOG, Profesor Universitar si General in rezerva, Presedinte, Integrated Corporate Security Services (ICSS); Dan DUNGACIU, Director General la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane; Razvan NICOLESCU, Energy&Resources Industry Leader, Deloitte Central Europe; Cristian PAUN, Profesor Universitar, Facultatea de Relatii Economice Internationale, Academia de Studii Economice; Gabriel BIRIS, Partener Fondator, BirisGoran; Marian NASTASE, Presedinte, Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC); László-BORBÉLY, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei; Iulian Octavian STANA, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor; Siegfried MURESAN, Raportor al Parlamentului European privind finantarea Pactului Ecologic European, Anca DRAGU, Director General Adjunct E.ON Romania, Radu DUDAU, Co-Fondator si Director General, Energy Policy Group; Cristian BADESCU, Reprezentant cu insarcinari speciale pentru securitate energetica, Ministerul Afacerilor Externe; Zoltan NAGY-BEGE, Vicepresedinte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) precum si lideri politici.
Evenimentul va fi moderat de: Daniel APOSTOL, Romania Durabila; Radu TUDOR, Corneliu BODEA, Centrul Roman al Energiei si Radu MAGDIN.
In audienta si-au anuntat participarea peste 250 de participanti: politicieni, ambasadori, oficiali ai autoritatilor de stat, specialisti de top din piata energiei, jurnalisti si altii.
15 ambasade au confirmat prezenta: Ambasada Ungariei, Ambasada Ucrainei, Ambasada Austriei, Ambasada Bulgariei, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Republicii Moldova, Ambasada Finlandei, Ambasada Turciei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Ambasada Germaniei, Ambasada Rusiei, Ambasada Japoniei, Ambasada Greciei, Ambasada Statelor Unite ale Americii.
Partenerii evenimentului sunt: Tinmar Energy, Nuclearelectrica, E.ON Romania, Deloitte, Conpet, Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), Biroul de Traduceri Champollion.
Partenerii institutionali sunt: Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC), Centrul Roman al Energiei (CRE), Fundatia EURISC Romania, Integrated Corporate Strategic Services (ICSS), Centrul de Analiza si Prognoza pentru Orientari Strategice (CAPOS), Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG).
Parteneri media ai evenimentului sunt: News.ro, Agerpres, Invest Energy, Economistul, Focus Energetic, Club Economic, EM360, E-nergia.ro, Energy Center, G4 Media, Money.ro, The Diplomat Bucharest, Piata Financiara.
Transformarea Europei in primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in 2050, prin Pactul Ecologic European, este cea mai mare provocare si oportunitate a epocii noastre.
Uniunea Europeana intelege sa mobilizeze 1.000 miliarde de euro in 10 ani pentru acest Pact Ecologic si pentru ca Europa sa devina neutra din punct de vedere al carbonului.
Romania are nevoie de o foaie de parcurs clara pentru a putea trece in mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. In Romania, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranzitiei catre o economie decarbonizata. Fara investitii in proiecte de gaz, Romania si alte state membre s-ar vedea in imposibilitatea respectarii noilor tinte europene privind emisiile de carbon.
Resursele de la Marea Negra pot contribui direct la derularea Pactul Ecologic European.
Dupa cativa ani de declin al investitiilor offshore, evolutia ciclica a pietei indica o tendinta de revenire a cresterii in 2018. Tehnologia reprezinta in prezent un facilitator, o oportunitate. Modul in care se exploreaza acum in zonele offshore de mare adancime era de neconceput in urma cu 20 de ani.
In perfect acord cu noile propuneri exprimate la nivel european, strategia Romaniei urmeaza a fi concentrata pe maximizarea veniturilor din exploatarea resurselor de hidrocarburi, cu scopul de a finanta tranzitia catre un mix energetic in care sursele regenerabile de energie sunt dominante, cu asigurarea securitatii energetice. Acesta va presupune stimularea unor investitii masive in infrastructura, in noi descoperiri, precum si cresterea gradului de recuperare din zacamintele existente.