0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Furnizorii de energie ies la atac, inainte de a iesi din piata. Pericolul neincasarii banilor din compensare si plafonare poate bloca intreg lantul energetic

Posted On 19 ianuarie 2022
By : Redactia
Comment: 1
Tag: AFEER, baietii destepti, consumatori casnici, factura de energie, furnizori de energie, impozitarea profitului, piata forward, pretul energiei si gazelor

Din multele mesaje transmise de catre ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe toate posturile de televiziune la care a fost invitat, singurul lucru care s-a retinut in opinia publica este faptul ca furnizorii de energie si gaze sunt principalii vinovati ai cresterii preturilor. Restul nu mai conteaza. Furnizorii respectivi, care pot fi impartiti la randul lor in doua categorii, acumuleaza pierderi pe capete in aceasta perioada, in timp ce producatorii fac profituri nemaintalnite. Dar, cine este la capatul lantului? Furnizorii, respectiv acei „baieti destepti“ care emit factura finala pentru consumatori.In consecinta: pe ei!Furnizorii au tacut, in mod ciudat, in toata aceasta perioada. Poate si pentru ca asa cum spuneam, sunt impartiti in doua tabere (cine cunoaste piata din Romania stie despre ce vorbim). Problema este ca asa cum se arata intentiile politicului privind interventiile in piata de energie si gaze s-ar putea ca in curand rolul de furnizor sa fie unul decorativ, ba chiar sa dispara. Afaceri in care s-au investit bani si mai ales calitate profesionala pot disparea din doua motive: conditiile din piata si reglementarile aferente, sau decizia politica. Si una si alta ne duc inapoi cu cel putin 20 de ani. Mai jos prezentam pozitia AFER (Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania:

Dl Laurentiu Urluescu: Nu a existat niciun moment in intentia membrilor AFEER de a nu respectea legea! Doar ca aceasta nu a fost una clara si nici emisa in timp util. Furnizorii isi asuma aplicarea prevederilor legii, respectiv a tuturor masurilor de compensare, plafonare si amânare la plata facturilor de catre consumatorii vulnerabili.

 Asociatia Furnizorilor de Energie din România – AFEER, cu 34 de membri, furnizori si traderi licentiati si activi pe piata de energie electrica si/sau de gaze naturale, cu o cota de piata de circa 90% din consumul final de electricitate si 65% din consumul final de gaze naturale, respinge cu fermitate alegatiile aparute in spatiul public, prin care furnizorii sunt acuzati de practici incorecte! Furnizorii NU sunt hoti!

In toata lumea, dar, mai ales, in Europa, preturile la energie (electrica, termica, gaze naturale, carburanti) au explodat, cauzele fiind multiple: cresterea cererii, scaderea ofertei, majorarea fara precedent a preturilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice, etc.

Si in România, tara membra a Uniunii Europene si a Uniunii Energetice, preturile in piata la energie au crescut extrem de mult. De altfel, trendul ascendent al preturilor observat in pietele forward (piete cu produse a caror livrare incepe in viitor) a fost anuntat de AFEER inca din vara anului trecut! Din pacate, aceste majorari se suprapun peste puterea de cumparare scazuta a românilor si peste veniturile mici ale acestora. De asemenea, aceasta crestere impresionanta a preturilor afecteaza enorm economia, in cadrul careia inca exista companii puternic energofage.

“Cu toate ca motivele care au condus la cresterea preturilor in piata energetica nu au nicio legatura cu activitatea furnizorilor, constatam ca furnizorii sunt catalogati ca fiind singurii vinovati pentru facturile mari ale românilor! Nu suntem de acord si contrazicem ferm afirmatiile vehiculate in spatiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru cresterile din piata ale preturilor la energie! Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectati de aceste cresteri de preturi precum consumatorii finali! Dovada in acest sens il reprezinta numarul mare de insolvente si problemele de cash flow pe care le au acestia”, declara domnul Laurentiu Urluescu, presedintele AFEER.

In spatiul public s-a indus ideea ca furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislatia privind plafonarea si compensarea facturilor la energie electrica si gaze naturale. Reamintim, OUG 118/2021 privind plafonarea si compensarea a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificari, aceasta Ordonanta de Urgenta, a fost publicata pe 29 octombrie 2021, in conditiile in care legea incepea sa-si produca efectele in doua zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, desi ar fi trebuit elaborate in 15 zile de la aparatia legii, au fost publicate in MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislatiei, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificari, a aparut abia pe 18 decembrie 2021!

In aceste conditii, a fost foarte dificil pentru furnizori sa-si adapteze softurile si sa puna in practica, incepând cu luna noiembrie, o legislatie ce a fost definitivata abia pe 18 decembrie! Cu toate acestea, multi furnizori au depus eforturi uriase pentru a implementa noile prevederi in programele informatice de emitere a facturilor. Unii furnizori au anticipat si au anuntat public ca vor exista intârzieri in emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de intârzierile si neclaritatile din legislatie.

”Blamarea tuturor furnizorilor reprezinta un lucru contraproductiv. Noi promovam etica in afaceri; este una dintre valorile fundamentale promovate de catre AFEER. Dar suntem constienti ca nu exista padure fara uscaturi si de aceea sustinem ca fiecare caz de incalcare voita sau involuntara a legislatiei trebuie tratat punctual, fara a acuza un intreg domeniu de activitate. De altfel, autoritatile statului au efectuat multe controale la furnizorii de gaze si electricitate, dar numai unii au fost sanctionati; ceea ce inseamna ca toti ceilalti au fost corecti! Nu a existat niciun moment in intentia membrilor AFEER de a nu respectea legea! Doar ca aceasta nu a fost una clara si nici emisa in timp util”, mai spune domnul Laurentiu Urluescu.

Mai mult, asistam la o situatie fara precedent in România, pe care o prezinta si ANRE: in ultimele luni, peste 60.000 de clienti finali de gaze naurale au fost preluati de FUI, iar trei sferturi dintre furnizorii de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licentelor. Consideram aceasta un lucru foarte ingrijorator: daca ne uitam pe comparatorul de ofere publicat de ANRE se observa o scadere semnificativa a numarului de oferte fata de anii trecuti, ceea ce demonstreaza scaderea competitiei. Daca acest fenomen se mentine pe termen lung, poate duce la deteriorarea serviciilor.

In contextul cresterilor explozive ale preturilor la energie electrica si gaze naturale, AFEER considera necesare (asa dupa cum a considerat de la inceput) masuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât si non-casnici, nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci si in continuare, pâna situatia pe piata energetica se va stabiliza.

Pentru aceasta, insa, este nevoie de prevederi si proceduri clare, predictibile, astfel incât sa existe un tratament unitar in aplicare si care sa poata fi explicat in mod cât mai simplu clientului final ce beneficiaza de masurile stabilite prin lege. Totodata, consideram ca, prin prevederile procedurii prin care se impune acest serviciu public, furnizorii trebuie sa-si recupereze de la institutiile statului prevazute in lege, integral si in timpul stabilit de legislatie, sumele acordate clientilor sai finali pentru compensatii, plafonare si exceptare, precum si costurile operationale si financiare pentru gestionarea schemei de sprijin.

Atragem atentia ca orice intârziere la plata vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru intregul sector energetic.

Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit sa primeasca primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clientilor casnici, la mijlocul lunii ianuarie. Din pacate acest lucru nu s-a produs pâna la aceasta ora, in ciuda asigurarilor transmise de autoritati. Din contra, acum se afirma ca sunt necesare verificari in plus, ceea ce inseamna ca furnizorilor nu le vor fi rambursate in timp util cheltuielile facute.

Reamintim, intr-o factura, marea majoritate a banilor incasati de furnizori sunt pentru plata tarifelor de transport, de distributie, de sistem, TVA, accize, bonus de cogenerare, certificate verzi si costul cu achizitia energiei. Astfel, daca furnizorii nu vor putea sustine facturile pâna la decontarea sumelor de catre autoritatile statului, nu vor putea plati mai departe producatorii, transportatorii, distribuitorii de energie electrica si gaze naturale si nu vor putea plati nici TVA si accize la bugetul statului! Astfel, intreaga piata de energie electrica si gaze naturale va avea de suferit!

”In ceea ce priveste supraimpozitarea profiturilor furnizorilor, o propunere lansata acum in spatiul public, consideram ca o astfel de suprataxare nu va face decât sa creasca problemele de cash flow ale furnizorilor si sa le grabeasca prabusirea, fara a aduce, practic, niciun beneficiu consumatorului final”, mai spune domnul Laurentiu Urluescu.

AFEER militeaza si solicita, o data in plus, ca legislatia sa fie completa, simpla, clara si in folosul intregului sector energetic, de la producator la consumator, astfel incât populatia si companiile din România sa poata trece cât mai bine prin aceasta perioada de criza.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Romanii incep sa inteleaga avantajele pietei concurentiale de energie electrica. Circa 1,2 milioane de consumatori casnici au ales piata liberaRomanii incep sa inteleaga avantajele pietei concurentiale de energie electrica. Circa 1,2 milioane de consumatori casnici au ales piata libera
  • Primul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementatPrimul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementat
  • Material informativ ACUE  Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunarMaterial informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar
  • Cum să eviți facturi mari la energie?Cum să eviți facturi mari la energie?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Liberalizarea Pietei de Energie, Agonie si extaz .

Next Story

Guvernul a publicat noua schemă de sprijin pentru facturi. Cum se aplică noile măsuri de plafonare și compensare, de la 1 februarie

Articole pe aceeasi tema

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023
, By Redactia

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023
, By Redactia
0

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023
, By Redactia

One Comment

  1. Pandele 21 ianuarie 2022 at 11:03 Reply

    Nu sunt sperantze cu Virgilica, e un populist incompetent. De neofanariotzii sinecurishti de la ANRE ce sa mai zicem? Evident ca nu producatorii detzinutzi in majoritate de Statul roman sunt de vina, apa din baraje s-a scumpit de 3 ori, uraniul pentru Cernavoda s-a scumpit de 3 ori, costurile de productzie ale gazelor s-au scumpit de 3 ori…. Totul pentru stat, totul pentru sinecurishti shi posturile lor bine platite, pensiile speciale etc. Problema e ca de data asta s-ar putea sa ucidetzi multe vaci de muls shi cai harnici…

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.