Gastrade a lansat cea de-a doua etapa a testului de piata pentru terminalul LNG din Alexandroupolis. Compania Romgaz vrea o participatie de 20% in viitorul consortiu de companii
Romania cocheteaza cu ideea de a aduce gaze lichefiate din zona Marii Caspice sau chiar din Qatar de vreo 15 ani. S-au semnat protocoale, s-au facut studii de fezabilitate care au costat cateva milioane de euro dar totul s-a blocat la un moment dat. Cel mai cunoscut proiect pe care s-a batut toba ani al rand a fost proiectul AGRI. Proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector), a reusit sa convinga la un moment dat si Ungaria pentru a I se alatura si presupunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicand constructia a doua terminale de lichefiere (pe coasta georgiana a Marii Negre si la Constanta. Odata ajunse in Romania, gazele lichefiate urmau sa fie regazeificate si transportate mai departe, din conducte, spre restul Europei. Volumele de gaze erau destinate in principal asigurarii consumului Romaniei si Ungariei, restul fiind directionate catre alte potentiale piete din Europa. Totul a ramas la faza de proiect, in care s-au cheltuit totusi niste bani. Daca noi ne-am luat adio de la AGRI, la fel si de la Nabucco, iata ca grecii stiu ce au de facut. Facem precizarea ca in AGRI partea romana era reprezentata de compania Transgaz, in proiectul pe care il prezentam mai jos intentioneaza sa intre Romgaz. Sa vedem daca va si reusi.
GASTRADE, companie de utilitati din Grecia si dezvoltator al terminalul LNG Alexandroupolis (“proiectul”), a lansat pe 10 ianuarie 2020 a doua etapa a testului de piata in concordanta cu “Ghidul de gestionare si alocare a capacitatii Sistemul Independent de Gaze Naturale Alexandroupolis si in conformitate cu alineatul (6) al articolului 36 din Directiva 2009/73/EC”, aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (RAE).
Proiectul isi propune sa ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale catre pietele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranta unei aprovizionari constante, diversificarea rutelor si surselor de gaze naturale, flexibilitatea preturilor si concurenta sporita. Acest proiect va satisface cererea in crestere pentru gaze din regiune pe termen mediu si lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul si patrunderea pe piata gazelor naturale.
Pentru Bulgaria, Romania, Serbia si alte piete din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este in constructie si prin celelalte conducte existente sau care urmeaza sa fie construite in regiune.
Aceasta este o etapa obligatorie pentru rezervarile de capacitate in acest proiect. Companiile care si-au exprimat deja interesul pentru prima faza a testului de piata sunt eligibile sa depuna oferte angajante catre Gastrade. Liniile directoare stabilesc conditiile prin care noi participanti interesati pot lua parte la cea de-a doua faza a testului de piata. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 24 februarie, 2020.
In prima faza a testului de piata, douazeci de companii au inaintat declaratii de interes pentru un total de 12.2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare si livrare catre sistemul national grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS). Declaratiile de interes pentru participarea la proiect au depasit capacitatea tehnica a acestuia, proiectata la 5,5 bcm pe an.
GASTRADE se astepta sa primeasca oferte angajante de la o gama larga de participanti, inclusiv de la companii de aprovizionare cu gaz natural, companii de furnizare a electricitatii, alti utilizatori finali, companii de distributie a gazelor si traderi. Dupa o procedura de alocare a capacitatii supravegheata de RAE, participantii alocati vor trebui sa semneze acorduri de rezervare a capacitatii in conformitate cu modelul relevant aprobat de RAE.
Proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare si regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea si regazificarea LNG, care va fi stationata la 17,6 km fata de tarmul orasului Alexandroupolis din nord-estul Greciei si o conducta de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat catre NNGTS si mai departe catre utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Romania, Turcia, si mai departe catre Moldova, Ucraina si Ungaria.
FSRU va avea o capacitate de regazificare si furnizare de 5.5 bcm pe an, si o capacitate maxima tehnica de regazificare si furnizare de 22.8 mil metri cubi pe zi.
Procesul de licitatie pentru constructia acestui proiect este in desfasurare. Proiectul este planificat a deveni operational din punct de vedere comercial, in trimestrul trei al anului 2022. Proiectul este inclus in lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun si are o autorizare completa.
In decembrie 2019, compania greaca de gaz DEPA si GASTRADE au semnat un acord final pentru achizitia unei cote de 20% din GASTRADE de catre DEPA. Pe 8 ianurie 2020 BULGARTRANSGAZ (BTG), compania bulgara de transport a gazelor naturale si GASTRADE au semnat un acord pentru participarea cu 20% a BTG la GASTRADE.
In context, producatorul roman de gaze Romgaz va participa la a doua etapa a testului de piata privind realizarea terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupoli, Grecia, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Volintiru, directorul general al companiei.
„Sigur, 100% vom participa”, a aratat Volintiru. „Acolo este o structura deja definita, cu cinci actionari, iar noi am dori o participatie de 20%, despre asta este vorba. Dar decizia logica apartine actionarului majoritar si va fi luata la momentul respectiv. Deocamdata, suntem in procesul de evaluare de risc si din punct de vedere economic al indicatorilor, asa cum ne-au fost prezentati de partea greceasca”, a precizat Volintiru.
Potrivit acestuia, grecii vor lua o decizie finala in prima parte a acestui an.
„Este o investitie noua. Ar putea fi avantajos pentru noi sa cumparam LNG si apoi vezi ce faci cu el, de la acel terminal, fie faci swap, fie il aduci prin conducta. Conducta dintre Grecia si Bulgaria are exact acest scop si ne va ajuta”, a adaugat oficialul Romgaz. Volintiru a mai spus ca investitia initiala pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus inca o valoare asemanatoare in cei doi ani de executie.