0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Gata! Pana aici!

Posted On 12 noiembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Bursa Romana de Valori, Consiliul de Surpaveghere al Transelectrica, Mircea Cosea, nomenclatura comunista, privatizarea Hidroelectrica

Gabriel Dumitrascu

 Nici n-au apucat noii ministri sa primeneasca atmosfera si sa scoata “moliile” din birourile guvernamentale, ca s-au si repezit “dulaii” hraniti bine in vechiul regim sa latre.

Cel mai virulent a fost dl. Mircea Cosea, doctor in economie si profesor universitar, dar si fost Președinte – la Comisia Naționala pentru Strategie și Prognoza Economica (1991-1993) si Prim Vice Prim Ministru în perioada 1993-1996. Din pozitia de prim planificator al strategiilor si politicilor de privatizare a economiei romanesti din anii ‘90, dl. Cosea a facilitat transferul intreprinderilor si patrimoniului de stat, prim asa zisa metoda de privatizare accelerata, catre clientela politica, provenita preponderent din fosta nomenclatura comunista, care odata “improprietarita” preferential a devenit “burghezia rosie”, cu pretentia de a fi considerata drept “capitalistii” Romaniei.

Ajuns la 77 de ani, fostul ofiter acoperit al Securitatii ceausiste, conform deciziei CNSAS din 2006, se trezeste sa tipe impotriva politicilor de privatizare prin listarea unor pachete minoritare de actiuni prin intermediul pietei de capital(BVB), pe care le-ar intentiona noul guvern.

“Din punctul meu de vedere, scoaterea pe bursa (intentia guvernului de a lista 10-15% din actiunile detinute de stat la Hidroelectrica) este o greseala, pentru ca nu exista nicaieri in lume un astfel de exemplu”, spune doctorul in exonomie Mircea Cosea. Stimabilul trebuie sa afle ca listarea companiilor energetice este o regula in UE, nu o exceptie. Spre lamurire dau doar doua exemple de companii listate la bursa: Verbund, statul austriac mai detine 51% si Fortum, statul finlandez detine doar 50%. Cele doua companii sunt printre cei mai mari producatori de hidroenergie din Europa, cu performante financiare de top.

Si continua pricinos: “Daca aceste companii sunt cumparate cu capital rusesc deghizat, sub alte forme, austriac, unguresc, ne punem sub controlul rusesc sistemul energetic? Pericolul este ca, intr-o situatie pasnica, sa creasca tariful foarte mult, pentru ca proprietarii straini pot sa-si planifice tarifele si costurile cum doresc ei. Totodata, in caz de conflagratie sau catastrofe naturale, cutremure, sau chiar provocari militare, oricand se poate taia curentul.”

Domnule profesor, in calitatea dumneavoastra de Presedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, societate listata la BVB, privatizata pe piata de capital, la care statul mai are 58,69%, ce detine monopolul transportului de energie electrica pe teritoriul Romaniei, sunteti supus deciziei unui actionar minoritar sau hotararilor adunarii generale a actionarilor, unde statul roman detine controlul? Ma determinati sa cred ca nu prestati nimic concret si corect pentru indemnizatie lunara de 5.500 lei. Ce doriti sa intelegem, ca pentru cresterile de costuri si de pierderi, intarzierea investitiilor, devalmasia administrativa si managementul precar sunt vinovati investitorii minoritari, pe care-i suspectati ca sunt vanduti intereselor straine? Dumneavoastra, impreuna cu managementul nu aveti nicio responsabilitate, sunteti doar marionetele care doar incaseaza favorurile? Tot actionarii minoritari sunt vinovati si pentru concubinajul profesional pe care l-ati avut cu directorul general cu diploma de inginer falsificata, despre a carui competenta declarati “nu am ce sa-i reprosez managerial”?

“Probabil acest guvern are niste obiective, pentru ca nu se stie cat mai traieste, fiind foarte fragil. Acum se vede exact ce se doreste. Se doreste intrarea pe usa din dos a capitalului strain in elementele vitale ale economiei romanesti. Dupa asta va urma gazul, dupa asta va urma sarea si asa mai departe, daca se merge pe linia asta”, mai afirma fostul prim vice prim-ministru, prof. dr.Mircea Cosea. Prima pornire a fost de acceptare a opiniei, chiar daca nu sunt de acord cu ea.

Dar dupa ce citesc ca:”Romania sufera de o decapitalizare structurala din cauza faptului ca are o structura a economiei neadaptata cerintelor actuale.” Mircea Cosea, editura Libris 2018,”Lumea se schimba! Romania ce face?”,pag.88, nu mai pot fi atat de tolerant. E clar ca profesorul doctor in economie e ticalos, intelege problemele, dar opereaza discretionar cu termenii in scop manipulator.

De ce o face? Probabil ca asa o cere “burghezia rosie”, care este capitalista doar in conditii privilegiate si se conduce dupa principiul “daca nu putem sa luam noi pe degeaba o afacere a statului, atunci sa ramana la stat si sa o putem mulge in continuare.”

Domnule, fost prim vice prim-ministru, prof. dr. Mircea Cosea, mi-am permis sa va deranjez aura de autonomie intelectuala, eu un inginer cu diploma, de la “inaltimea” mai multor listari pe piata de capital, pe care le-am proiectat si coordonat la Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz.

Domnule profesor, Romania pentru a avea sanse de crestere sustenabila pe termen lung si pentru a putea concura eficient cu societati similare din Europa, in sectoarele de importanta strategica pentru stat, este necesar sa existe societati mari si consolidate financiar, restructurate si integrate pe verticala, in care capitalul si interesele statului si capitalul si interesele private sa convietuiasca, sa se potenteze reciproc pentru cresterea competitivitatii in conditii de transparenta si buna guvernanta corporativa.

Hidroelectrica, pusa pe directia buna si bine pilotata, inca mai are sansa de a devenii o ancora in jurul careia sa se (re)consolideze sectorul electroenergetic national si sa contribuie decisiv prin amorsarile si sinergiile posibile la asigurarea securitatii energetice a Romaniei, dar si la cresterea bunastarii mai multor romani contributori la fondurile din Pilonul II de pensii, care ar putea deveni actionarii Hidroelectrica, in situatia unei listari de succes. Pentru succes, prima conditie este sa-i oprim pe cei obisnuiti sa bage bete-n rotile bunului mers al tarii. De restul, are cine sa se ocupe.

Gabriel Dumitrascu

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Linia electrica Cernavoda –Stalpu a ajuns la faza de executie

Next Story

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Articole pe aceeasi tema

0

Risipa de resurse si bani pierduti degeaba: a venit vremea sa ne luam adio de la listarea Hidroelectrica la bursa?

Posted On 7 decembrie 2020
, By Alexandru Moldovan
0

Toata lumea moare de grija Hidroelectrica: unii contesta privatizarea, altii cer dividende suplimentare si statul vrea investitii. Intre timp compania e in pana de productie

Posted On 13 mai 2020
, By Redactia
2

De ce o companie romaneasca de interes strategic, cum este Hidroelectrica, merita a fi cotata la Bursa? Societatea Nationala Nuclearelectrica ofera modelul de urmat

Posted On 14 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.