Grupul Electrica si-a revenit in pandemie: profitul a crescut cu 87,5%, in 2020
Grupul Electrica a obtinut, anul trecut, un profit net consolidat de 388 milioane RON, inregistrand o crestere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent. Consiliul de Administratie al Electrica SA a avizat si va inainta spre aprobare Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, din data de 28 aprilie 2021, propunerea de a distribui un dividend brut in valoare de 0,73 RON/actiune din profitul individual al anului 2020.
Valoarea totala bruta a dividendelor este de 247,9 milioane RON, corespunzator unui procent de 87,5% din profitul net individual dupa repartizarea la rezerva legala, stabilita pe baza situatiilor financiare individuale auditate ale Electrica S.A. pentru anul 2020.
EBITDA consolidata a atins valoarea de 953 milioane RON, fiind mai mare cu 235 milioane RON fata de valoarea din 2019. Cresterea EBITDA este determinata in principal de evolutia segmentului de furnizare pe fondul recuperarii unor diferente de costuri de achizitie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare si prin reversarea unor ajustari pentru deprecierea creantelor incerte la nivel de Grup, in suma de aproximativ 105 milioane RON, dupa efectuarea ajustarilor de TVA pentru Oltchim, debitor in faliment.
Veniturile Grupului Electrica, in 2020, s-au ridicat la valoarea de 6.501 milioane RON, reprezentand o crestere de 3,5% fata de anul precedent.
Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 5,2%, in contextul evolutiei preturilor de vanzare a energiei electrice pe piata cu amanuntul de +2,8%, a majorarii cantitatii de energie furnizata pe piata cu amanuntul cu 0,4%, dar si a cresterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urma avand impact neutru in marja de furnizare.
In ceea ce priveste segmentul de distributie, veniturile au fost cu 0,4% mai mari, in principal ca efect al cresterii tarifelor de distributie, anuland impactul negativ al reducerii cantitatii de energie electrica distribuite.
Costurile consolidate pentru achizitia de energie electrica au crescut cu 1,2%, la 3.906 milioane RON, in anul 2020. Aceasta evolutie a fost generata in principal de segmentul de distributie, in urma cresterii costurilor cu achizitia de energie electrica pentru acoperirea pierderilor in retea, cu 28 milioane RON sau 4,2%, ca urmare a unui pret mediu de achizitie a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic mai mare comparativ cu cel din 2019.
Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrica si gazele naturale achizitionate au inregistrat o crestere de aproximativ 18 mil. RON, sau 0,6%, comparativ cu 2019. Aceasta variatie reprezinta efectul net al reducerii cu 21 milioane RON a costurilor cu energia electrica si gazele naturale si al cresterii cu 39 milioane RON a costurilor cu certificatele verzi, care nu au insa impact asupra rezultatului. Evolutia favorabila a costurilor de achizitie a energiei electrice se datoreaza reducerii costurilor pe segmentul reglementat, reflectand recuperarea sub forma de corectii pozitive a unor costuri nerecunoscute din achizitia de energie electrica din anii anteriori, cand tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat in intregime costul efectiv inregistrat de Electrica Furnizare.
Grupul Electrica a distribuit, in 2020, aproximativ 17,48 TWh (in scadere cu 1,4% fata de 2019) catre un numar de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
In anul 2020, Grupul Electrica a furnizat pe piata cu amanuntul aproximativ 9,3 TWh (in crestere cu 0,4% fata de 2019) catre un numar de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.
Electrica Furnizare are o cota de piata de 19,24%. Conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2020, Electrica Furnizare era lider pe piata reglementata, cu o cota de piata de 54,56%, iar pe piata concurentiala avea o cota de 10,89%.