0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Guvernantii nostri traiesc in lumi paralele. Pretul gazelor si energiei nu i-a trezit la realitate

Posted On 8 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumatori de gaze, dependenta de gaze a Romaniei, gazele din Marea Neagra, import gaze, Nicolae Ciuca, racordarea gratuita la gaze si eelectricitate

Prin toamna anului trecut, cand pretul gazelor naturale incepea s-o ia razna, ministrul Energiei, Virgil Popescu ne dadea asigurari ca incepand cu 1 aprilie pretul gazelor va scadea si ca “nu doar consumatorii casnici vor avea facturi mai mici la gaze dupa 1 aprilie ci si consumatorii industriali, care vor avea un gaz disponibil la un pret mai mic”. Curat ghinion, cu numai trei saptamani inainte de ziua Z a domnului ministru, pretul gazelor naturale a atins incredibilul record de peste 3.000 de euro/1000 mc, nivel care depaseste si amenintarea lansata de Dimitri Medvedev, care vedea un pret de 2.000 de euro/1000 mc, ca o consecinta a razboiului ruso-ucrainean. Am zis ca nu o fi domnul ministru un fel de ghicitor in stele si poate ca nu a luat in considerare faptul ca rusii vor invada cu adevarat Ucraina. Ce-i drept nici argumentele conform carora incalzirea vremii si implicit reducerea cererii nu stateau in picioare vazand cum evolueaza cotatiile la bursa inclusiv pentru anul 2023. Dar, Ministerului Energiei aceste cotatii ii sunt indiferente. El are ghicitori in stele.

Ce-a de-a doua mare gafa a ministrului Virgil Popescu tine de celebra pomana stabilita de catre guvernul Orban, prin care romanii se pot racorda gratuit la reteaua de gaze si energie prin intermediul Programului national finantat din banii tuturor consumatorilor de gaze din Romania. Energy-Center a scris cateva articole pe aceasta tema in care am aratat ca acest program incalca inclusiv anumite reglementari din legea energiei, ca este mult prea costisitor si ineficient din punct de vedere economic. Mai nou, pe fondul crizei aprovizionarii cu gaze respectivul program poate fi si o amenintare la siguranta nationala.

Dumitru Chisalita, expert in aceasta problema atragea tocmai ieri atentia asupra riscurilor la care ne expunem prin continuarea acestui program: “Autoritatile ar trebui sa sisteze programul de racordare gratuita a consumatorilor romani la reteaua de gaze, intrucat acest lucru duce la majorarea preturilor pentru toata lumea, prin socializarea costurilor, precum si la cresterea importurilor.
Avem drept politica de tara sa racordam gratuit 1,8 milioane de consumatori. Desi ma indoiesc ca vor dori sa consume gaze la preturile de acum, acest lucru va necesita o cantitate de 4 miliarde de metri cubi pe an, pe care de unde le vom scoate? Ar trebui sa spunem stop acestui program, care ar insemna sa avem nevoie de foarte multe gaze in plus si sa creasca pretul gazelor pentru toata lumea, pentru ca aceste costuri cu racordarea se socializeaza la toti consumatorii”, a aratat Chisalita. Cainii latra, caravana trece, caci domnul ministru sare in a treia gafa:

“România este al doilea mare producator de gaze naturale din Europa si nu este cazul sa discutam de scenarii “apocaliptice”, astfel ca nu se poate pune problema sa nu avem resurse de gaze naturale. Avem gaz in depozite. Evident, vine primavara, vom reintroduce obligativitatea depozitarii gazelor si vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum incarcate cu gaze naturale. Avem productie de gaze. Dupa cum am mai spus, cautam diversificarea rutelor de aprovizionare si a producatorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem in contact si credeti-ma ca nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”

Cu toate ca a recunoscut ca nu se pricepe la problemele energetice, primul ministru al guvernului roman, Nicolae Ciuca, repeta orbeste ceea ce l-a invatat Virgil Popescu: “Nu suntem in riscul de a ramane fara gaz. Romania importa aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut intalniri si discutii cu premierii tarilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon. (..) Suntem in legatura si avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia si Bulgaria, se va intampla in luna iunie”, a spus premierul, afirmand ca se doreste ca in toamna sa la finalul anului, sa avem gaz injectat prin acest interconector si vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”, a declarat premierul Nicolae Ciuca la Digi24.

Cu asemenea responsabili in fata complicatei problem a aprovizionarii cu gaze a Romaniei ne putem lua gandul de la rezolvarea crizei. Visam la gaze din import, altele decat cele din Rusia, dar nu suntem in stare sa exploatam propriile noastre reserve.

Anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, Romania a importat 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, adica 29% din consum (nu 20% cum sustine primul ministru). Aceasta in conditiile in care Azomures a fost inchis, iar iarna a fost una blanda, altfel ponderea importurilor ar fi fost si mai mare”, sustine Dumitru Chisalita. El a aratat ca exista cateva masuri pe care Romania le poate lua pentru a reduce la jumatate cantitatea de gaze importata.

“Este vorba despre exploatarea unor zacaminte care nu au fost racordate pana acum la reteaua de transport pentru ca s-au opus oamenii care detin terenurile, asadar este nevoie de modificarea legislatiei pentru a nu mai ajunge in situatia in care un nene se opune unei conducte pe terenul lui pentru ca nu vrea sau pentru ca vrea un milion de euro sau de dolari. In al doilea rand, zacamintele de gaze din Marea Neagra puteau fi puse in valoare de anul trecut. Din pacate, proiectul treneaza, treneaza, treneaza din motive care nu sunt de natura tehnica si este pacat sa aruncam banii pe importuri in loc sa folosim aceste gaze”, a completat reprezentantul AEI. La Guvern aceste lucruri nu sunt importante. Vom avea gaze, probabil, in lunile ce urmeaza pe fondul reducerii consumului. Dar ce vom face la iarna si mai ales la ce pret vom achita gazele consummate?

Luni dimineata, pretul gazelor naturale a atins un nou maxim istoric pe piata europeana, dupa ce SUA au anuntat ca ar putea impune restrictii pentru importurile de petrol rusesc, o decizie care ar crea noi ingrijorari pe pietele de materii prime, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF din Tarile de Jos, unde se stabilesc preturile de referinta in Europa, cotatiile au crescut cu 79% pana la un nou record de 345 de euro pe MWh.

Avansul de luni reprezinta o continuare a unei tendinte de apreciere care a facut ca preturile sa se dubleze pe parcursul saptamanii trecute, dupa ce invadarea Ucrainei de catre Rusia si sanctiunile internationale care vizeaza Rusia au dat peste cap pietele de materii prime din toata lumea.

Cotatia barilului de titei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul si cuprul au atins si ele noi maxime istorice.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Atac cibernetic asupra Rompetrol

Next Story

300 de dolari barilul de petrol?

Articole pe aceeasi tema

0

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023
, By Redactia

Compensarea pretului la carburanti dispare de la 1 ianuarie

Posted On 28 decembrie 2022
, By Redactia
0

Roluri în piața de gaz și factura pe înțelesul tuturor

Posted On 19 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Soluții la riscul de cutremur: Reabilitarea clădirilor și Rețelele inteligente de gaz ar fi trebuit să însemne și creșterea siguranței la cutremure

Posted On 8 februarie 2023

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.