Guvernantii nostri traiesc in lumi paralele. Pretul gazelor si energiei nu i-a trezit la realitate
Prin toamna anului trecut, cand pretul gazelor naturale incepea s-o ia razna, ministrul Energiei, Virgil Popescu ne dadea asigurari ca incepand cu 1 aprilie pretul gazelor va scadea si ca “nu doar consumatorii casnici vor avea facturi mai mici la gaze dupa 1 aprilie ci si consumatorii industriali, care vor avea un gaz disponibil la un pret mai mic”. Curat ghinion, cu numai trei saptamani inainte de ziua Z a domnului ministru, pretul gazelor naturale a atins incredibilul record de peste 3.000 de euro/1000 mc, nivel care depaseste si amenintarea lansata de Dimitri Medvedev, care vedea un pret de 2.000 de euro/1000 mc, ca o consecinta a razboiului ruso-ucrainean. Am zis ca nu o fi domnul ministru un fel de ghicitor in stele si poate ca nu a luat in considerare faptul ca rusii vor invada cu adevarat Ucraina. Ce-i drept nici argumentele conform carora incalzirea vremii si implicit reducerea cererii nu stateau in picioare vazand cum evolueaza cotatiile la bursa inclusiv pentru anul 2023. Dar, Ministerului Energiei aceste cotatii ii sunt indiferente. El are ghicitori in stele.
Ce-a de-a doua mare gafa a ministrului Virgil Popescu tine de celebra pomana stabilita de catre guvernul Orban, prin care romanii se pot racorda gratuit la reteaua de gaze si energie prin intermediul Programului national finantat din banii tuturor consumatorilor de gaze din Romania. Energy-Center a scris cateva articole pe aceasta tema in care am aratat ca acest program incalca inclusiv anumite reglementari din legea energiei, ca este mult prea costisitor si ineficient din punct de vedere economic. Mai nou, pe fondul crizei aprovizionarii cu gaze respectivul program poate fi si o amenintare la siguranta nationala.
Dumitru Chisalita, expert in aceasta problema atragea tocmai ieri atentia asupra riscurilor la care ne expunem prin continuarea acestui program: “Autoritatile ar trebui sa sisteze programul de racordare gratuita a consumatorilor romani la reteaua de gaze, intrucat acest lucru duce la majorarea preturilor pentru toata lumea, prin socializarea costurilor, precum si la cresterea importurilor.
Avem drept politica de tara sa racordam gratuit 1,8 milioane de consumatori. Desi ma indoiesc ca vor dori sa consume gaze la preturile de acum, acest lucru va necesita o cantitate de 4 miliarde de metri cubi pe an, pe care de unde le vom scoate? Ar trebui sa spunem stop acestui program, care ar insemna sa avem nevoie de foarte multe gaze in plus si sa creasca pretul gazelor pentru toata lumea, pentru ca aceste costuri cu racordarea se socializeaza la toti consumatorii”, a aratat Chisalita. Cainii latra, caravana trece, caci domnul ministru sare in a treia gafa:
“România este al doilea mare producator de gaze naturale din Europa si nu este cazul sa discutam de scenarii “apocaliptice”, astfel ca nu se poate pune problema sa nu avem resurse de gaze naturale. Avem gaz in depozite. Evident, vine primavara, vom reintroduce obligativitatea depozitarii gazelor si vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum incarcate cu gaze naturale. Avem productie de gaze. Dupa cum am mai spus, cautam diversificarea rutelor de aprovizionare si a producatorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem in contact si credeti-ma ca nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”
Cu toate ca a recunoscut ca nu se pricepe la problemele energetice, primul ministru al guvernului roman, Nicolae Ciuca, repeta orbeste ceea ce l-a invatat Virgil Popescu: “Nu suntem in riscul de a ramane fara gaz. Romania importa aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut intalniri si discutii cu premierii tarilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon. (..) Suntem in legatura si avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia si Bulgaria, se va intampla in luna iunie”, a spus premierul, afirmand ca se doreste ca in toamna sa la finalul anului, sa avem gaz injectat prin acest interconector si vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”, a declarat premierul Nicolae Ciuca la Digi24.
Cu asemenea responsabili in fata complicatei problem a aprovizionarii cu gaze a Romaniei ne putem lua gandul de la rezolvarea crizei. Visam la gaze din import, altele decat cele din Rusia, dar nu suntem in stare sa exploatam propriile noastre reserve.
Anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, Romania a importat 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, adica 29% din consum (nu 20% cum sustine primul ministru). Aceasta in conditiile in care Azomures a fost inchis, iar iarna a fost una blanda, altfel ponderea importurilor ar fi fost si mai mare”, sustine Dumitru Chisalita. El a aratat ca exista cateva masuri pe care Romania le poate lua pentru a reduce la jumatate cantitatea de gaze importata.
“Este vorba despre exploatarea unor zacaminte care nu au fost racordate pana acum la reteaua de transport pentru ca s-au opus oamenii care detin terenurile, asadar este nevoie de modificarea legislatiei pentru a nu mai ajunge in situatia in care un nene se opune unei conducte pe terenul lui pentru ca nu vrea sau pentru ca vrea un milion de euro sau de dolari. In al doilea rand, zacamintele de gaze din Marea Neagra puteau fi puse in valoare de anul trecut. Din pacate, proiectul treneaza, treneaza, treneaza din motive care nu sunt de natura tehnica si este pacat sa aruncam banii pe importuri in loc sa folosim aceste gaze”, a completat reprezentantul AEI. La Guvern aceste lucruri nu sunt importante. Vom avea gaze, probabil, in lunile ce urmeaza pe fondul reducerii consumului. Dar ce vom face la iarna si mai ales la ce pret vom achita gazele consummate?
Luni dimineata, pretul gazelor naturale a atins un nou maxim istoric pe piata europeana, dupa ce SUA au anuntat ca ar putea impune restrictii pentru importurile de petrol rusesc, o decizie care ar crea noi ingrijorari pe pietele de materii prime, transmite Bloomberg.
La hub-ul de gaze TTF din Tarile de Jos, unde se stabilesc preturile de referinta in Europa, cotatiile au crescut cu 79% pana la un nou record de 345 de euro pe MWh.
Avansul de luni reprezinta o continuare a unei tendinte de apreciere care a facut ca preturile sa se dubleze pe parcursul saptamanii trecute, dupa ce invadarea Ucrainei de catre Rusia si sanctiunile internationale care vizeaza Rusia au dat peste cap pietele de materii prime din toata lumea.
Cotatia barilului de titei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul si cuprul au atins si ele noi maxime istorice.