Hidroelectrica a pus ochii pe CEZ Vanzare. Intrebare: comanda politica sau oportunitate de business ?
Compania fanion a energeticii romanesti, Hidroelectrica, intentioneazasa depuna o oferta pentru preluarea furnizorului de energie CEZ Vanzare, potrivit unui raport al Consilului de Supraveghere publicat pe site-ul companiei. Cum de la intentii la fapte este cale lunga luam respectiva informatie cu rezervele de rigoare. Hidroelectrica nu este la prima tentativa de a achizitiona parte din activele CEZ. Va reamintim ca in urma cu trei ani, un consortiu format din Electrica, Hidroelectrica si SAPE au depus oferta pentru cumpararea CEZ Romania, business din care facea parte inclusiv parcul eolian de 600 de MW de la Cogealac, considerat cel mai mare parc onshore din Europa. Cum de altfel am anticipat, consortiul romanesc a pierdut in fata fondului de investitii Macquarie Asset Management, care a oferit un pret mai bun. Inainte de acest esec, Hidroelectrica anunta ca intentioneaza sa cumpere si activele Enel din Romania, intentie ramasa la faza de declaratii. Va fi de data asta o oferta serioasa pentru compania de furnizare CEZ Vanzare? Ramane de vazut, asa cum ramane de vazut daca in conditiile actuale ale pietei extinderea Hidroelectrica pe segmentul de furnizare al consumatorilor casnici este o idee tocmai buna.
Raportul Consiliului de Supraveghere privind preluarea de catre Hidroelectrica a furnizorului CEZ Vanzare vine pe fondul in care compania de stat ar urma sa fie listata la bursa si vanzarea de catre Fondul Proprietatea a actiunilor pe care le detine la Hidroelectrica. Este preluarea CEZ Vanzare o miscare care sa creasca valoarea actiunilor Hidroelectrica sau invers? Si aici avem anumite retineri in conditiile in care activitatea de furnizare energie electrica in Romania este una din ce in ce mai falimentara. Nu avem sperante ca lucrurile se vor schimba in bine prea devreme. Si atunci de ce si-ar extinde Hidroelectrica activitatea pe segmentul de furnizare al clientilor casnici cand ea poate face profituri semnificative din piata angro si din piata de echilibrare? Nu cumva o fi vorba despre vreo comanda politica?
Poate ca ar merita sa ne amintim. Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care a avut loc pe 12 decembrie, 2019.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla “informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA”.
De asemenea, actionarii urmau a fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie a fost “aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania”.
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
Compania ceha CEZ a anuntat in 2019 ca scoate la vanzare activele din Romania si alte state din regiune, pentru a se concentra pe investitii in tara-mama. CEZ detine in Romania sistemul de distributie a energiei din Oltenia si parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o putere de 600 de MW.
La mijlocul lunii noiembrie, CEZ a anuntat ca peste 30 de potentiali cumparatori si-au manifestat interesul pentru a cumpara activele CEZ din Romania, prin scrisori neangajante.
“Dupa o evaluare a acestor oferte, ne asteptam ca ofertele angajante sa fie trimise in al doilea trimestru al anului urmator, iar ulterior sa fie semnat un acord cu castigatorul licitatiei. Finalizarea tranzactiei este asteptata in prima jumatate a lui 2021”, a informat grupul CEZ.
La randul sau, Enel detine pe piata locala distributiile de energie electrica Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, precum si capacitati de producere a energiei regenerabile.
Un an mai tarziu, fondul de investitii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumparat principalele active romanesti ale cehilor de la CEZ. La vemea respective insa activitatea de furnizare era una extrem de profitabila. Ulterior, odata cu explozia pretului energiei electrice inclusiv parcul eolian (cam imbatranit) al celor de la CEZ a devenit o afacere profitabila. Dar, consortiul romanesc a ratat afacerea.
Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanti manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro in active care sunt esentiale in dezvoltarea sustenabila a economiilor si comunitatilor, incluzand 147 de afaceri in portofoliu, aproximativ 500 proprietati imobiliare si 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. In prezent, MIRA are in portofoliul sau de investitii 12,5 GW in capacitati de energie regenerabila si 200.000 kilometri de retele de distributie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania si Statele Unite ale Americii.
MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar care ofera clientilor solutii de administrare si finantare a activelor, servicii bancare, de consultanta si de riscuri si capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii si marfuri. Fondat in 1969, Macquarie are 16.356 angajati in 31 piete. In data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active in valoare de 339,9 miliarde euro.