0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Hidroelectrica a pus ochii pe CEZ Vanzare. Intrebare: comanda politica sau oportunitate de business ?

Posted On 26 septembrie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: CEZ Vanzare, Fondul Proprietatea, furnizare de energie, Hidroelectrica, Macquarie Asset Management

Compania fanion a energeticii romanesti, Hidroelectrica, intentioneazasa depuna o oferta pentru preluarea furnizorului de energie CEZ Vanzare, potrivit unui raport al Consilului de Supraveghere publicat pe site-ul companiei. Cum de la intentii la fapte este cale lunga luam respectiva informatie cu rezervele de rigoare. Hidroelectrica nu este la prima tentativa de a achizitiona parte din activele CEZ. Va reamintim ca in urma cu trei ani, un consortiu format din Electrica, Hidroelectrica si SAPE au depus oferta pentru cumpararea CEZ Romania, business din care facea parte inclusiv parcul eolian de 600 de MW de la Cogealac, considerat cel mai mare parc onshore din Europa. Cum de altfel am anticipat, consortiul romanesc a pierdut in fata fondului de investitii Macquarie Asset Management, care a oferit un pret mai bun. Inainte de acest esec, Hidroelectrica anunta ca intentioneaza sa cumpere si activele Enel din Romania, intentie ramasa la faza de declaratii. Va fi de data asta o oferta serioasa pentru compania de furnizare CEZ Vanzare? Ramane de vazut, asa cum ramane de vazut daca in conditiile actuale ale pietei extinderea Hidroelectrica pe segmentul de furnizare al consumatorilor casnici este o idee tocmai buna.

Raportul Consiliului de Supraveghere privind preluarea de catre Hidroelectrica a furnizorului CEZ Vanzare vine pe fondul in care compania de stat ar urma sa fie listata la bursa si vanzarea de catre Fondul Proprietatea a actiunilor pe care le detine la Hidroelectrica. Este preluarea CEZ Vanzare o miscare care sa creasca valoarea actiunilor Hidroelectrica sau invers? Si aici avem anumite retineri in conditiile in care activitatea de furnizare energie electrica in Romania este una din ce in ce mai falimentara. Nu avem sperante ca lucrurile se vor schimba in bine prea devreme. Si atunci de ce si-ar extinde Hidroelectrica activitatea pe segmentul de furnizare al clientilor casnici cand ea poate face profituri semnificative din piata angro si din piata de echilibrare? Nu cumva o fi vorba despre vreo comanda politica?

Poate ca ar merita sa ne amintim. Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care a avut loc pe 12 decembrie, 2019.

Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla “informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA”.

De asemenea, actionarii urmau a fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.

Un alt punct de discutie a fost “aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania”.

Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.

Compania ceha CEZ a anuntat in 2019 ca scoate la vanzare activele din Romania si alte state din regiune, pentru a se concentra pe investitii in tara-mama. CEZ detine in Romania sistemul de distributie a energiei din Oltenia si parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o putere de 600 de MW.

La mijlocul lunii noiembrie, CEZ a anuntat ca peste 30 de potentiali cumparatori si-au manifestat interesul pentru a cumpara activele CEZ din Romania, prin scrisori neangajante.

“Dupa o evaluare a acestor oferte, ne asteptam ca ofertele angajante sa fie trimise in al doilea trimestru al anului urmator, iar ulterior sa fie semnat un acord cu castigatorul licitatiei. Finalizarea tranzactiei este asteptata in prima jumatate a lui 2021”, a informat grupul CEZ.

La randul sau, Enel detine pe piata locala distributiile de energie electrica Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, precum si capacitati de producere a energiei regenerabile.

Un an mai tarziu,  fondul de investitii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumparat principalele active romanesti ale cehilor de la CEZ. La vemea respective insa activitatea de furnizare era una extrem de profitabila. Ulterior, odata cu explozia pretului energiei electrice inclusiv parcul eolian (cam imbatranit) al celor de la CEZ a devenit o afacere profitabila. Dar, consortiul romanesc a ratat afacerea.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanti manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro in active care sunt esentiale in dezvoltarea sustenabila a economiilor si comunitatilor, incluzand 147 de afaceri in portofoliu, aproximativ 500 proprietati imobiliare si 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. In prezent, MIRA are in portofoliul sau de investitii 12,5 GW in capacitati de energie regenerabila si 200.000 kilometri de retele de distributie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania si Statele Unite ale Americii.

MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar care ofera clientilor solutii de administrare si finantare a activelor, servicii bancare, de consultanta si de riscuri si capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii si marfuri. Fondat in 1969, Macquarie are 16.356 angajati in 31 piete. In data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active in valoare de 339,9 miliarde euro.

Articole pe aceeasi tema

  • Profitul Hidroelectrica la 9 luni a urcat la 3,5 miliarde leiProfitul Hidroelectrica la 9 luni a urcat la 3,5 miliarde lei
  • De vreo 10 ani Hidroelectrica se tot listeaza la Bursa. Un nou termen primavara anului viitorDe vreo 10 ani Hidroelectrica se tot listeaza la Bursa. Un nou termen primavara anului viitor
  • Romania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorieRomania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorie
  • Fondul Proprietatea a înregistrat un profit net de peste 5 miliarde de leiFondul Proprietatea a înregistrat un profit net de peste 5 miliarde de lei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De la vise la fapte in cazul biomasei: Ce se ascunde in “Cutia Pandorei” ? Un exemplu real care reflecta fidel cele aratate mai sus – cazul Timisoarei (II)

Next Story

Din cauza avariilor, 643 de blocuri din Bucuresti raman fara apa calda

Articole pe aceeasi tema

0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia

Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Posted On 30 decembrie 2022
, By Redactia
0

Cu ce ne incalzeste profitul urias inregistrat de companiile din energie?

Posted On 18 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.