Hidroelectrica atinge recordul de a retehnologiza două grupuri energetice la Centrala Stejaru, în 14 ani. Mai sunt încă 4 grupuri care așteaptă modernizarea
Hidroelectrica a anunțat recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru, în urma căruia puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României.
Procesul de retehnologizare a Centralei hidroelectrice de la Bicaz a demarat în anul 2010, exact în momentul în care această centrală aniversa 50 de ani de la punerea în funcțiune. După 14 ani s-a reușit retehnologizarea a două grupuri în condițiile în care întreg procesul era prognozat a se desfășura pe parcursul a 7 ani. Chiar dacă perioada lucrărilor s-a dublat între timp, important este că în această perioadă dificilă reintră în sistemul energetic încă 54 de MW.
Valoarea investiției pentru HA5 și instalațiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările, caracterizate de o complexitate ridicată, au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica. Reamintim că în anul 2020 a fost retehnologizat HA 6, obținându-se, de asemenea, o creștere a puterii instalate la 54,126 MW.
Scurt istoric
Prima incercare de retehnologizare a fost in 2010, cand se implineau 50 de ani de la punerea in functiune, iar director general la Hidroelectrica era Mihai David. Costurile pentru retehnologizarea Centralei de la Stejaru erau estimate la circa 110 milioane euro. A doua strigare a fost in primavara lui 2013, cand administratorul Hidroelectrica, Remus Borza anunta ca a transmis spre verificare Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) documentatia de atribuire pentru procesul de licitatie al proiectului Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida). Suma estimata era de 75 milioane euro. In fine, un an ma tarziu a aparut un nou anunt de licitatie pentru retehnologizare, de data asta in valoare de 78.750 milioane euro.,
Dincolo de chestiunile ce tin de birocratie, istoria primei hidrocentrale de mare putere din Romania merita putina atentie. Ne permitem sa va prezentam cateva lucruri despre aceasta bijuterie a hidroenergeticii romanesti.
Retehnologizarea Centralei Stejaru (Dimitrie Leonida), a carei alimentare cu apa este asigurata de Lacul Izvorul Muntelui- Barajul Bicaz, Judetul Neamt, este o lucrare de mare importanta. Castigatorul contractului urmeaza sa retehnologizeze cele 6 hidroagregate ce insumeaza o putere instalata de 210 MW. Prin utilizarea volumului impresionant al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, nu mai putin de 1,23 miliarde de mc de apa, (a doua acumulare din tara dupa Portile de Fier I cu un volum de 2,5 miliarde mc), CHE Stejaru injecteaza in Sistemul Energetic National in medie 435 GWh anual.
Hidroagregatele puse in functiune in perioada 1960-1962, si-au depasit cu mult durata normala de viata (22 ani), iar uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international, asigurarand totodata si siguranta in exploatare a centralei.
Centrala hidroelectrica este amplasata la piciorul muntelui Botosanu, la o distanta de aproximativ 15 km fata de baraj, urmand vechiul curs al raului Bistrita. Centrala a fost echipata cu sase hidroagregate, turbina si generatoarele fiind produse de grupul industrial Cesko Morawska Kolben Danek din Cehoslovacia, pentru ca Uniunea Sovietica ne-a refuzat tehnologia. Intr-o prima etapa au fost montate patru grupuri de cate 27,5 MW. Ultimele doua grupuri, de cate 50 MW, au intrat in exploatare la scurt timp. Puterea instalata in cele sase turbine este de 210 MW, iar cantitatea de energie medie produsa pe an este de 434,5 GWh pe an. Suprafata lacului de acumulare de la Izvorul Muntelui variaza in functie de regimul de exploatare putand sa atinga un volum maxim de apa de 1250 milioane metri cubi.
« Legenda Bicazului » nu s-a incheiat insa odata cu darea in functiune a complexului, ci a continuat cu darea in exploatare a inca 12 centrale in aval de Stejaru , Bistrita fiind primul rau din tara al carui curs mediu si inferior a fost amenajat integral. Toate hidroagregatele , exceptand centrala Vanatori, au fost concepute si produse in tara. Studiile intocmite de institute de specialitate arata ca dupa 50 de ani de exploatare comportarea barajului confirma calitatea foarte buna a lucrarilor si incadrarea in parametri de siguranta avuti in vedere la proiectare. Pentru ca la baza acestui mare complex energetic se afla studiile savantului roman Dumitru Leonida, centrala energetica de la Stejaru ii poarta numele, incepand cu anul 1990.
Revenind la prezent, proiectul initial urma sa se deruleze pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului şi presupune retehnologizarea celor 6 hidroagregate. Lucrarile care trebuie executate vizeaza: reabilitarea si modernizarea acelor echipamente hidromecanice a caror stare tehnica, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture si vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, regulatoarele de presiune, instalatiile de ridicat si transportat); inlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalatiilor de automatizare (aferente grupurilor si instalatiilor generale ale centralei), instalatiilor de aer comprimat, apa de racire, golire aspiratoare, epuismente si gospodariei de ulei, statiilor de 10,5 kV, 110kV si 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii.
Au trecut deja 10 ani de atunci si suntem in faza in care am reusit modernizarea unui agregat si ceva pe la statiile electrice. Cat va mai dura pana la modernizare totala nu stie nimeni.