Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro
Speram ca de data aceasta compania Hidroelectrica sa fie mai norocoasa decat a fost la licitatiile organizate pentru retehnologizarea centralelor de la Stejaru (Bicaz) si Vidraru. Pentru cea din urma au fost organizate trei sesiuni de licitatii si toate s-au soldat cu un esec. La cea de-a treia tentativa de retehnologizare a hidrocentralei s-au inscris cinci ofertanti: VOITH HYDRO Gmbh & Co KG Austria, Consortiul ROMELECTRO SA – LITOSTROJ ENGINEERING a.s., Asocierea GE Hydro France SAS – Elecnor SA – Grid Solutions Romania SRL, Asocierea GULSAN INSAAT SANAYI TURIZM NAKLIYAT VE TICARET a.s. –ZHEFU Holding Group Co. LTD, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED. Din informatiile SEAP –SICAP, acolo unde se depun decomentele pentru aceasta lucrare complexa, ca procedura competitiva de negociere pentru retehnologizarea AHE Vidraru am inteles insa ca si aceasta licitatie a fost anulata pentru ca “au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme“
Hidroelectrica a initiat ieri, 15 aprilie, pe platforma e-licitatie.ro, procedura de achizitie publica pentru lucrari de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat. Proiectul, estimat la 76.982.606,97 euro, urmeaza sa fie atribuit ca urmare a parcurgerii unui proceduri competitive cu negociere, in care va fi evaluat raportul calitate-pret. Termenul limita pentru depunerea candidaturilor din partea entitatilor interesate este 24 mai 2021, ora 11:00, la sediul Hidroelectrica.
”Retehnologizarea C.H.E. Râul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroeletrica si ne-am propus ca lucrarile sa fie finalizate in cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente si instalatii vitale pentru companie si care trebuie sa intre intr-un nou ciclu de viata si exploatare comerciala. Va asigur ca privim cu toata seriozitatea zona de retehnologizare si modernizare si nu suntem dispusi sa facem rabat la cerintele de calitate si nici la termenele asumate prin contracte” – a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica.
Alaturi de numeroase activitati de proiectare, lucrarile solicitate cuprind fabricarea, montajul si punerea in functiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum si a altor echipamente hidromecanice (vane fluture si vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Râul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea si punerea in functiune a statiei electrice de transformare.
Amenajarea Hidroenergetica Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh.
AHE Râul Mare Retezat exploateaza potentialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, intins pe versantii nordici ai Muntilor Retezat si care functioneaza ca un veritabil castel de ape.
Amenajarea Râului Mare influenteaza pozitiv folosintele din aval, in special alimentarile cu apa potabila. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizeaza debitele naturale in acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.