Hidroelectrica mai face o incercare pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru. Valoarea investitiei a crescut de la 78,9 milioane euro la 82,1 milioane euro
In luna februarie a anului trecut, compania Hidroelectrica lansa licitatia publica internationala pentru proiectul de Retehnologizare al Amenajarii Hidroenergetice Vidraru. Documentatia aferenta achizitiei a fost avizata favorabil de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si publicata in SEAP sub numarul 182737.
Valoarea estimata a contractului ce urma a fi atribuit ca urmare a derularii procedurii de achizitie publica se ridica la 78.984.045 euro (fara TVA), la care se putea adauga maximum 1.750.000 euro cheltuieli neprevazute. Firma castigatoare urma sa deruleze lucrarile de modernizare pe parcursul a patru ani si opt luni de la data atribuirii contractului. In ciuda faptului ca directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, declara ca momentul 2018 era extrem de favorabil pentru investitii la Hidroelectrica (avand in vedere profitul inregistrat) licitatia a fost un esec. Motivele sunt multe si le-am abordat la vremea respectiva. In paranteza fie spus, era a doua incercare de a se trece la retehnologizarea AHE Vidraru.
Intr-un context nu cu mult diferit fata de luna februarie a anului 2018, Hidroelectrica a redeschis licitatia de modernizarea a acestui obiectiv extrem de important si, in urma cu doua zile au fost deschise candidaturile depuse in cadrul procedurii de achizitie sectoriala prin negociere competitiva pentru retehnologizarea AHE Vidraru.
De data asta insa valoarea estimata a lucrarilor este de 82.151.039 Euro, suma la care se adauga TVA, iar anuntul de participare a fost publicat in data de 9 mai a.c. pe platforma e-licitatie.ro, precum si pe http//ted.europa.eu. Speram sa fie intr-un ceas bun, mai ales ca la procedura s-au inscris cinci ofertanti: VOITH HYDRO Gmbh & Co KG Austria, Consortiul ROMELECTRO SA – LITOSTROJ ENGINEERING a.s., Asocierea GE Hydro France SAS – Elecnor SA – Grid Solutions Romania SRL, Asocierea GULSAN INSAAT SANAYI TURIZM NAKLIYAT VE TICARET a.s. –ZHEFU Holding Group Co. LTD. Ulterior deschiderii documentelor de candidatura, comisia de evaluare va efectua analiza si evaluarea acestora, urmand sa se pronunte cu privire la ofertantii admisi pentru etapele urmatoare.
”Este vorba de o retehnologizare cu o complexitate tehnica deosebita a unui obiectiv strategic din portofoliul Hidroelectrica. Ne dorim selectarea celor mai bune solutii si implementarea celor mai moderne tehnologii pentru AHE Vidraru. Nu vom face rabat de la nici una dintre cerintele de calitate a lucrarilor. Motivul pentru care am optat pentru achizitia prin negocierea competitiva este acela ca procedura este una flexibila si care permite societatii noastre obtinerea celor mai avantajoase solutii tehnice. Finantarea lucrarilor se va face din surse proprii ale societatii si dorim ca, in schimbul sumelor pe care suntem dispusi sa le cheltuim, sa obtinem un nou ciclu de viata – de cel putin 30 de ani, pentru Vidraru” – a declarat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica.
Procedura de selectare a prestatorului lucrarilor de retehnologizarea AHE Vidraru este reluata pentru a treia oara, achizitiile anterioare fiind anulate ca urmare a prezentarii unor oferte neconforme tehnic.
Centrala hidroelectrica Vidraru este cel mai important obiectiv aflat in administrarea Sucursalei Hidroecentrale Curtea de Arges. Construita in perioada 1961-1966 pe Raul Arges, Hidroecentrala Vidraru a fost conceputa sa functioneze preponderent la varful graficului de sarcina, avand o putere instalata de 220 MW si o productie medie anuala de energie de 400 GWh. Barajul Vidraru: al 7-lea baraj în arc din lume si al 6-lea din Europa, ca înaltime, în anul intrarii în exploatare (1965).
Principalele componente ale amenajarii sunt: barajul Vidraru, priza, derivatia şi centrala. Derivatia cuprinde aductiunea sub presiune, castelul de echilibru, casa vanelor de la putul fortat, putul fortat, distribuitorul şi galeria de fuga. Barajul din beton, in arc, cu inaltimea 166 m, realizeaza o acumulare multianuala cu volumul util de 320 milioane m3.