Iar ne dam cu stangu-n dreptu: statul vrea sa impoziteze veniturile suplimentare ale furnizorilor de gaze. A mai facut-o si degeaba. Tot consumatorii vor suporta diferenta.
Ministrul Economiei s-a straduit din rasputeri sa convinga, prin declaratii, furnizorii de gaze sa scada pretul dupa liberalizarea pietei. Nimeni nu l-a ascultat, caci asa este firesc intr-o piata libera. Nu impune statul si nici o alta autoritate cum sa vanda gazele furnizorii concurentiali. In realitate, asa cum s-a intamplat si la prima liberalizare, piata se va aseza singura, cu toate deficientele inceputului de drum. Si pentru ca nu poate sa-I cheme la ordin pe furnizorii de gaze, statul a revenit la meteahna lui mai veche: impozitare suplimentara. Unde credeti ca se vor regasi acesti bani din impozitare? Evident, in facture consumatorilor. Ideea ca din banii adunati va fi sprijinit consumatorul vulnerabil este o ticalosie fara margini. S-a mai incercat si altadata acest lucru si s-a dovedit un fiasco. Dar, sa nu ne grabim. Sa vedem cum decurge procesul dupa 1 iulie si apoi sa judecam la rece.
Furnizorii de gaze vor vira catre bugetul statului o taxa din veniturile suplimentare obtinute odata cu liberalizarea pietei, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, prezent la o conferinta de profil.
Aceasta in contextul in care, de la 1 iulie, piata gazelor va fi complet liberalizata. Marii furnizori, E.ON si Engie, au trimis clientilor lor oferte la preturile care erau in vigoare si pana acum, in timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, sustine ca facturile ar trebui sa scada cu 10-15%.
Pe bursa, cotatiile gazelor cu livrare in a doua jumatate a anului au scazut la circa 30-40 de lei pe MWh, fata de 68 de lei, cat era pretul reglementat pana acum.
“Liberalizarea este un proces ireversibil. Dar trebuie sa fim constienti ca o piata libera nu este libera de reguli, o piata libera fara reguli este un dezastru pentru consumatori. Iata ca pretul gazelor naturale s-a prabusit la cotatii pe care nu le-a banuit nimeni, iar daca de la 68 de lei la Viena la ei s-a dus la 20 de lei si la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui sa se resimta in pretul consumatorului”, a spus Iancu.
Potrivit acestuia, Comisia pentru industrii a decis marti introducerea in Legea energiei a unei taxe suplimentare, astfel incat furnizorii sa vireze la bugetul de stat veniturile suplimentare.
“Acum aceasta diferenta este preluata de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunand ‘va pastram pretul’. Nu este o atitudine responsabila, dar poti sa te astepti intr-o piata fara reguli la etica, la morala? Exclus. Atunci ce trebuie sa facem? Trebuie sa cream o regula, iar regula se numeste ‘windfall tax’, adica o suma care iti vine din vant, din cer, nu ai facut tu nimic ca sa beneficiezi de ea. Atunci aceasta taxa noi am introdus-o ieri in lege si spune ca la pretul pe care un furnizor il plateste producatorului ii lasam marja lui de furnizare, dar majorata, iar diferenta in totalitate se preia prin aceasta taxa in bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil”, a sustinut parlamentarul.
El a argumentat ca este nevoie de aceasta interventie pentru ca nu ne putem astepta de la un operator ca, de la sine putere, sa renunte la o suma pe care o poate obtine avand aceasta libertate in piata.
Pe de alta parte, marti, reprezentantii E.ON Romania au declarat, pentru AGERPRES, ca nu exista in prezent pe piata cantitati de gaze disponibile la preturi rezonabile si pe termen lung, astfel incat facturile populatiei sa scada de la 1 iulie.
“Pretul final al gazelor naturale este influentat in cea mai mare masura de evolutia costurilor de achizitie a gazelor naturale din surse interne si import dupa 1 iulie a.c. si mai ales in sezonul rece, cand consumul nu poate fi asigurat in totalitate din surse interne, apelandu-se si la importuri, asa cum o arata experienta anilor anteriori. In masura in care cantitatile disponibile pentru piata interna vor putea fi cumparate la preturi rezonabile si pe termen lung, nu este exclus sa avem scaderi ale pretului final. Din pacate, la momentul la care legislatia a impus sa transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienti, aceste cantitati nu au fost disponibile in piata. Si nici in prezent nu sunt disponibile la vanzare cantitati de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrala, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienti la un pret garantat sub nivelul celui actual din oferta noastra”, spun reprezentantii companiei energetice.