Importul de energie electrica ne arata cum ne-am transformat din cocosi in gaini, de cand a dat frigul peste noi

De doua zile incoace (luni si marti) Romania importa masiv energie electrica pe toate intervalele orare. S-a ajuns ca in perioadele de varf de consum cantitatea importata sa depaseasca nivelul de 1500 MW, mai mult decat produc cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda si aproape cat intreaga productie a centralelor care functioneaza pe hidrocarburi. Nici in zilele in care am beneficiat de un aprot consistent al energiei eoliene in sistem (peste 2000 de MW), tara noastra nu a revenit in postura de exportator de energie electrica, balanta intre import si export fiind una echilibrata, sau mai bine zis nula.
Consumul de energie electrica a trecut de 9000 MW inca de la sfarsitul lunii noiembrie, situatie oarecum atipica prin comparatie cu anii trecuti. Cert este ca la acest nivel de consum si la un minim al energiei eoliene in sistem, Romania nu-si poate asigura cererea interna exclusiv din productia proprie.
Datele statistice arata ca in primele noua luni ale acestui an, tara noastra a fost in pozitia de exportator de energie , in crestere cu circa 3 procente fata de primele 9 luni ale anului trecut. Grav este ca odata cu venirea anotimpului rece, in speta in lunile noiembrie si decembrie, importul de energie a devansat exportul.Pretul energiei electrice in piata pentru ziua urmatoare, care indica de altfel si pretul de referinta al energiei electrice, este si el pe crestere incepand cu luna octombrie. Au fost zile in care am atins cele mai ridicate niveluri de pret prin comparatie cu tarile cu care suntem cuplati, asa cum au fost zile in care aveam chiar cele mai ridicate preturi din Europa.
Nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca in vara aveam insa printre cele mai scazute preturi la energie la nivel european, pe fondul unui aport masiv al energiei hidro in sistem. De cand seceta s-a instalat insa in Romania, Hidroelectrica si-a temperat productia considerabil. Teoretic, lipsa energiei hidro trebuia compensata de carbune si hidrocarburi si, evident, cu energia regenerabila (cand batea vantul). Se pare insa ca mixul energetic atat de mult laudat da semne serioase de oboseala.
Carbunele, vedeta a sistemului energetic in perioadele de varf de consum, este departe de a-si mai arata muschii? Care este explicatia, nu stim inca, mai ales ca producatorii de energie pe carbune se laudau cu stocuri mai mari pentru aceasta iarna, comparativ cu iarna anului trecut.
Am facut aceasta scurta sinteza a situatie actuale a sistemului energetic, pentru ca, in urma cu un an (cand Romania era in postura de exportator net de energie electrica) tot mai multe voci acuzau faptul ca exportul de energie electrica este total in dezavantajul consumatorilor romani, pe motivul ca se exporta masiv energie din vant, care este subventionata prin sistemul de certificate verzi. Altfel spus, romanii platesc echivalentul certificatelor verzi, dar energia destinata exportului nu recupereaza contravaloarea acestor certificate. Castigatori erau traderii de energie, pe care nimeni nu-i taxa suplimentar pentru castigurile rezultate de aici.
Asa s-a ajuns ca autoritatile sa vina cu o idee salvatoare. Adica, la nivel guvernamental sa fie stabilite intelegeri clare cu tarile cu care avem schimburi energetice, astfel incat contravaloarea certificatelor verzi (ajutor de stat) sa fie recuperata. Mai mult decat atat, modificarile aduse in vara acestui an legii energiei electrice prevad un capitol aparte in aceste sens: pentru echilibrarea taxarii energiei electrice in ceea ce priveste schema de certificate verzi intre consumatorii din Romania si livrarea energiei electrice in afara granitelor Romaniei, s-a adoptat un amendament cu referire la energia electrica produsa in Romania si vanduta de catre furnizori unor consumatori/furnizori din afara teritoriului Romaniei, prin tranzactii bilaterale de energie electrica, in statele cu care Guvernul Romaniei are semnate acorduri bilaterale in acest sens.
Dupa stiinta noastra nu avem semnat pana acum nici un acord cu nici un stat in care exportam energie electrica. Carevasazica, toata vara am exportat energie fara sa recuperam ajutorul de care am amintit. Paradoxal, iata ca lipsa acestor acorduri bilaterale pare sa ne avantajeze in momentul de fata, in conditiile in care importurile de energie electrica contin multa energie regenerabila. Sa vedem insa cat timp va tine minunea si daca in momentul in care vom deveni din nou exportatori de energie ne vom aminti de amendamentul adus legii energiei electrice.
Dincolo de aceste aspecte, iarna 2018/2019 ar putea arata situatia reala a sistemului de producere de eenrgie electrica din Romania si riscurile la care suntem expusi dupa 28 de ani in care investitiile au fost neglijate aproape total. Guvernul, care a luat de la companiile energetice toata bruma de bani adunati din cresterea pretului energiei electrice (achitata integral de consumatori) nu realizeaza gravitatea situatiei. Ce-i drept, ne-am mai temperat cu afirmatiile conform carora suntem un pol energetic, un jucator regional etc. De acum ne gandim cum sa depindem mai putin de altii in asigurarea consumului. Din cocos am ajuns gaina dupa numai cateva saptamani de frig. Examenul major de abia acum urmeaza.
Nu va faceti probleme.Proiectul strategiei energetice rezolva aceste probleme minore ,care vor dura 1 luna , 2 luni ,1 an , 2 ani ,pana in 2030 cand se vor pune in functiune regenerabilele care vor asigura siguranta sistemului energetic si masini electrice care vor consuma toata energia electrica produsa.Totodata oamenii se vor incalzi iarna de la soare sau cu energia acumulata in timpul verii in baterii solare ,de apa calda nu va mai nevoie ca se vor descoperii baile publice cu apa geotermala.Masurile de eficientizare a energiei luate in industrie vor conduce la un consum nesemnificativ, dat de cateva eoliene puse la fiecare consumator.Dar atentie ,asa vor fi create premisele necesare ca sa devenim cei mai mari exportatori de energie electrica de la OMV -PETROM la OMV.