0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

In asteptarea blocadei europene, Rusia sfideaza Occidentul si opreste tranzitul de gaze pe conducta Yamal. Ce urmeaza?

Posted On 13 mai 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: conducta Yamal, dependenta de gazele din Rusia, Gazprom, sanctiuni, tranzitul de gaze

Moscova a impus sancțiuni proprietarului polonez a conductei Yamal care transportă gaz rusesc în Europa, precum și fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaz al Europei, scrie Reuters. Pe lista sancțiunilor celor 31 de companii din Europa se numără și România, fiind prezentă compania WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România. Însă compania urma să fie gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile de pe listă. Agenția de știri Interfax din Rusia a declarat că acestea includ proprietarul polonez al conductei EuRoPol Gaz, Gazprom Germania și 29 de filiale Gazprom Germania din Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, regiunea Benelux, Statele Unite, Elveția, România și Singapore.

Filialele germane ale Gazprom au încetat miercuri să mai primească gaze din Rusia, dar piața este capabilă să compenseze absența acestor livrări, a declarat ministrul german pentru Afaceri Economice și Climatizare, Robert Habeck, transmite Interfax.

„Aseară, în jurul orei 22:30, Vladimir Putin a publicat un decret prin care se impune sancțiuni întreprinderilor europene. Gazprom Germania și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habeck în parlamentul german, joi.

Autoritățile germane din sectorul gazelor „monitorizează situația și s-au pregătit pentru aceasta”, a spus ministrul.

Entitățile de pe o listă a firmelor afectate de pe un site web al guvernului rus miercuri aveau sediul în mare parte în țări care au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, majoritatea membre ale Uniunii Europene.

Implicațiile pentru livrările de gaz către Europa, care cumpără mai mult de o treime din gazul său din Rusia, nu au fost clare. Fluxurile de gaze către est au continuat prin conducta Yamal-Europe din Germania până în Polonia, au arătat datele operatorului de gazoduct Gascade.

Prețurile energiei au crescut miercuri, în timp ce Uniunea Europeană cântărește un posibil embargo asupra țițeiului rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat pe 3 mai că nicio entitate rusă nu va avea voie să încheie acorduri cu cei de pe lista de sancțiuni sau chiar să își îndeplinească obligațiile în baza acordurilor existente.

Gazprom furnizează o mare parte din gazul său în Europa prin conducta Yamal-Europe, iar diversele sale activități în toată Europa și în afara acesteia sunt esențiale pentru piața europeană de gaze și pentru furnizarea acesteia către industrie și gospodării.

 

Dacă România nu impune rapid o obligație legală de stocare, cantități importante de gaz natural ar putea părăsi țara în contextul regional actual, după ce Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Europa prin conducta Yamal ce trece prin Polonia, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru Economedia.

Asta deoarece statele din Europa vor rămâne fără anumite livrări de gaze și s-ar putea orienta către producția din România.

În prezent, furnizorii din România trebuie să stocheze minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

Comisia Europeană a discutat recent despre o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni.

Reamintim că statul german a preluat recent controlul Gazprom Germania și a altor companii controlate de această companie.

Drept urmare, miercuri, Moscova a anunțat că a impus miercuri sancțiuni proprietarului polonez a conductei Yamal care transportă gaz rusesc în Europa, precum și fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaz al Europei.

Pe lista sancțiunilor celor 31 de companii din Europa se numără și România, fiind prezentă compania WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România. Însă compania urma să fie gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile de pe listă. Agenția de știri Interfax din Rusia a declarat că acestea includ proprietarul polonez al conductei EuRoPol Gaz, Gazprom Germania și 29 de filiale Gazprom Germania din Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, regiunea Benelux, Statele Unite, Elveția, România și Singapore.

Ministrul german pentru Afaceri Economice și Climatizare, Robert Habeck, a declarat că filialele germane ale Gazprom au încetat miercuri să mai primească gaze din Rusia. El a precizat însă că piața este capabilă să compenseze absența acestor livrări.

Joi, gigantul energetic rus Gazprom a anunțat oficial că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia prin conducta Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține secțiunea poloneză a conductei.

Implicațiile pentru livrările de gaz către Europa, care cumpără mai mult de o treime din gazul său din Rusia, nu au fost clare.

Gazprom furnizează o mare parte din gazul său în Europa prin conducta Yamal-Europe, iar diversele sale activități în toată Europa și în afara acesteia sunt esențiale pentru piața europeană de gaze și pentru furnizarea acesteia către industrie și gospodării.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Polonia si Bulgaria, primele victime ale GazpromPolonia si Bulgaria, primele victime ale Gazprom
  • Europa se pregătește pentru o posibilă penurie de gaze naturale. Testul de rezistență, unul dificil, poate da o lovitură fatală Rusiei, dacă vom reuși să îl trecem cu bineEuropa se pregătește pentru o posibilă penurie de gaze naturale. Testul de rezistență, unul dificil, poate da o lovitură fatală Rusiei, dacă vom reuși să îl trecem cu bine
  • Comisia Europeana cade la pace cu Gazprom in privinta concurentei pe pietele din Europa Centrala si de EstComisia Europeana cade la pace cu Gazprom in privinta concurentei pe pietele din Europa Centrala si de Est
  • Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importateUngaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor

Next Story

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Articole pe aceeasi tema

Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate

Posted On 3 octombrie 2022
, By Redactia
1

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022
, By Redactia
0

Cu toate ca de 30 de ani nu este in stare sa faca nimic in sistemul energetic, Guvernul bate moneda pe independenta energetica

Posted On 16 iunie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.