0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

In atentia ANRE: ati tinut cont de toate aceste considerente cand ati decis majorarea pretului la gaze?

Posted On 9 ianuarie 2018
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: ANRE, bursa de gaze, furnizori de gaze, gaze depozitate, gaze din import, pretul gazelor naturale

In continuarea analizelor noastre ca reactive la decizia ANRE de a majora pretul gazelor natural la populatie un studio al domnului Dumitru Chisalita, care demonteaza argumentele invocate de catre Autoritate atunci cand a luat aceasta decizie.

Trimestrul Q4 2017 a fost caracterizat de nenumărate dezbateri pe marginea prețului gazelor naturale și a pieței de gaze naturale, cu mesaje alarmiste și ultimatorii, urmate de o spectaculoasă evoluție a prețului gazelor pe bursele din România până la nivelul mesajelor vehiculate anterior. Raportul Prețul La Gaze, analizează tranzacțiile realizate pe bursele din România, prezentând istoricul prețurilor medii la gazele naturale tranzacționate pe bursa și tendința prețurilor medii al gazelor naturale, exclusiv, din contractele încheiate până în prezent, pe bursa, cu livrarea gazelor naturale în lunile viitoare. Trendurile prezentate nu sunt prognoze de preț, sunt prețuri care s-au parafat în contracte pentru lunile urmatoare de livrare gaze naturale.

Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România

Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie – decembrie 2017, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze din producția internă tranzacționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros. După o scădere a prețului gazelor în perioada de vară cu 12% față de maximul atins în luna februarie 2017, se desprinde o creștere a prețului gazelor cu 29,5% în luna decembrie față de prețul minim atins în luna septembrie 2017. Remarcăm că tranzacțiile realizate pe bursă s-au realizat aproape în exclusivitate cu gaze din producția internă curentă. Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul mediu ponderat al gazelor de import a crescut cu 18,63% în luna decembrie 2017 față de luna martie a aceluiasi an și faptul că prețul mediu al gazelor tranzacționate din import în luna decembrie este cu 9% mai mare decât prețul mediu al gazelor din producția internă tranzacționate pe bursa în aceeași perioadă. Prețul gazelor depozitate în depozite subterane, tranzacționate pe BRM a prezentat o valoare cu 16% mai mare decât prețul mediu al gazelor naturale din producția internă tranzacționate pe BRM și cu 6% mai mare decât prețul mediu al gazelor din import tranzacționate pe BRM.

Analizând prețul gazelor tranzacționate pe piata en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile ianuarie – iunie 2018, se desprinde o tendință de descreștere a prețului gazelor din producția internă pe piața en gros. Prețul gazelor în perioada de iarnă este puternic influențat de prețul gazelor din import și de prețul gazelor înmagazinate, astfel prețul mediu al gazelor pe piața en gros în Q1 2018 va fi superior valorilor prezentate în graficul alăturat.

Tranzacțiile prin intermediul BRM pe piața en detail sunt relativ puține ceea ce face ca analiza să aibă un grad mare de relativitate. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am determinat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă. Prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, diferențiate pe cele 4 categorii de consum B1-B4, fără tarife și taxe stabilite conform legislației în vigoare arată că gazele marfă vândute către acești consumatori au fost cuprinse într-un interval de la un nivel de 72-86 lei/MWh.

Istoric și tendințe ale pretului gazelor în lume

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de creștere a prețului gazelor naturale pe perioada iernii la un nivel similar al ponderii cu creșterea de preț care se găsește în România. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa, prezintă o creștere a prețului gazelor in perioada de iarna, conform contractelor futures, cu cca 22,7% fata de preturile din vara 2017, clienții așteptându-se ca aceste gaze să fie tranzacționate pe perioada rece cu 91-95 lei/MWh. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

Aceleași tendințe privind prețul gazelor naturale în sezonul rece 2018 fata de sezonul cald 2017 le regăsim în SUA, unde tendințele prezentate de Energy Information Administration arată o creștere a prețului gazelor în SUA cu cca. 14% (această creștere fiind influențată semnificativ de temperaturile extreme de scăzute din SUA).

Prognoza meteo

Potrivit estimărilor ANM, pentru Q1 2018, vom avea temperaturi mult peste medie în luna ianuarie. În luna februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius, excepție făcând zonele din Transilvania şi Moldova unde temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade. În luna martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. (sursa: ANM)

Prognoze de consum

In luna octombrie Ministerul Energiei spunea că în iarna 2017 – 2018 va exista o situație similară cu cea din iarna 2016-2017. Ulterior lunii octombrie 2017 nu au mai fost facute communicate privind prognozele de consum al gazelor naturale. Temperaturile ridicate din Q4 2017 și prognozele de temperature din Q1 2018, probabil va face ca în iarna 2017/2018 vom avea unul din cele mai mici consumuri de gaze din ultimele ierni.

Articole pe aceeasi tema

  • La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008La vara, pretul gazelor naturale ar putea fi echivalent cu cel din 2008
  • Unde dai si unde crapa: aprilie – o luna de miere pe piata de gazeUnde dai si unde crapa: aprilie – o luna de miere pe piata de gaze
  • Stabilirea nivelului maxim al pretului de vanzare al gazelor naturale din productia interna, inutila, fara baza legala si cu mesaj pentru investitorii din Marea NeagraStabilirea nivelului maxim al pretului de vanzare al gazelor naturale din productia interna, inutila, fara baza legala si cu mesaj pentru investitorii din Marea Neagra
  • Furnizorii de gaze si-au indeplinit obligatia de inmagazinare in proportie de 141%Furnizorii de gaze si-au indeplinit obligatia de inmagazinare in proportie de 141%
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa zece ani, austriecii au indepartat-o pe Mariana Gheorghe din fruntea Petrom

Next Story

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea II)

Articole pe aceeasi tema

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

Studiu de caz: Modul în care care se realizează dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze în România

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.