In atentia celor ce vor sa-si subordoneze ANRE: autoritatile de reglementare trebuie sa fie independente si autonome
Autoritatile de reglementare in Energie trebuie sa fie independente si autonome, conform legislatiei europene, iar Comisia Europeana va lua toate masurile pentru a se asigura ca statele membre indeplinesc obligatiile in acest sens, a declarat, joi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
“Independenta autoritatilor nationale de reglementare, nu doar in Romania, ci in orice tara, este un element esential al legislatiei energetice europene. Comisia monitorizeaza independenta reala a autoritatilor de reglementare din toate tarile membre si vom lua toate masurile necesare pentru a ne asigura ca statele membre isi indeplinesc obligatiile in acest sens. Monitorizam multe state membre pentru a vedea daca reglementatorul lor national este complet independent”, a spus oficialul european.
Potrivit acestuia, independenta reglementatorilor este esentiala pentru functionarea pietelor. “Nu vrem ca reglementatorii sa se subordoneze vreunei entitati, ci sa fie independente, autonome, iar astfel pietele vor functiona cum trebuie, fara interferente”, a continuat Canete.
Parlamentul Romaniei a decis, miercuri, constituirea unei comisii parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Pe de alta parte, tot joi, in aceeasi conferinta de presa cu comisarul pentru Energie, ministrul roman de resort, Toma Petcu, a declarat ca aceasta comisie va ancheta si cauzele care au determinat scumpirile anuntate de ANRE pentru 1 octombrie la energie si gaze.
“Nu cunoastem care a fost motivatia din solicitarile operatorilor de energie si gaze cu privire la aceste scumpiri. Nu avem acces la ea, pentru ca reglementatorul este independent. Dar acea comisie parlamentara care va verifica si preturile din PZU (piata spot a bursei de energie — n.r.) va putea sa vada si cum s-a ajuns la aceste majorari. Vrem sa stim foarte clar ce a stat la baza acestor decizii care am inteles ca urmeaza sa fie luate. Din punctul meu de vedere, aceste decizii ar trebui analizate sa vedem daca la baza lor au stat solicitari fundamentate”, a spus Petcu.
El declarase, la inceputul lunii septembrie, ca, in functie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activitatii ANRE ar putea fi preluata de Guvern.
“Analizam mecanismul de functionare al ANRE, sa vedem unde se impiedica decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrilet (Niculae Havrilet, presedintele ANRE — n. r.), sunt unele probleme si de legislatie care nu le permit unele lucruri”, a spus Petcu.
Intrebat daca se ia in calcul transferul ANRE din nou in subordinea Guvernului, ministrul a raspuns: “Nu cred, poate unele parti, poate partea de licitatie, poate partea de control. Va fi o analiza, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control si supraveghere, am putea noi sa preluam unele din acest activitati. Nu este o decizie foarte clara si, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”.
Petcu a precizat ca reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de infiintare a ANRE.
In replica, Florin Tobescu, sef serviciu in cadrul ANRE, i-a raspuns ministrului ca un transfer al ANRE in subordinea Guvernului ar atrage automat o procedura de infringement din partea Comisiei Europene, intrucat ar insemna incalcarea directivelor comunitare, care prevad ca reglementatorul este independent de orice entitate publica sau privata.
Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.