In atentia panicatilor: tranzactiile simultane cu energie electrica si certificate verzi sunt o practica uzuala in piata inca din 2014
Pe fondul unui blocaj aparent in tranzactiile cu certificate verzi pe platforma OPCOM, publicatia Energy-Center a scris in urma cu un an ca in ciuda lipsei de tranzactii in piata, cota de CV stabilita de catre ANRE a fost atinsa si indeplinita in fiecare an. Cu alte cuvinte, chiar daca pe bursa de energie nu se incheie tranzactii decat la un nivel periferic, in realitate, certificatele se vand prin intermediul contractelor bilaterale de CV, evident, cu anumite discounturi. Am demonstrat ca aceasta “descoperire” a marilor furnizori de energie electrica nu este in nici un caz ilegala, dar contine anumite aspecte ce pot fi discutabile sau interpretabile, in sensul in care nu chiar orcine isi poate permite achizitionarea de energie electrica simultan cu certificatele verzi si nu oricine (ne referim la jucatorii din piata) poate obtine un pret competitiv la energie.
Dovada cea mai elocventa vizavi de afirmatiile de mai sus este faptul ca nici o mare companie de furnizare energie nu a avut probleme cu achizitionarea certificatelor, respectiv cu includerea lor in factura de energie adresata consumatorului final. De atunci incoace, pe platforma OPCOM licitatiile pentru CV, care se desfasoara la interval de cateva minute pe parcursul unei zile de tranzactionare, continua sa fie absolut insignifiante. Aproape nimeni nu mai vinde sau cumpara certificate verzi in piata organizata. Si totusi, ne vedem nevoiti sa repetam, raportat la cota anuala stabilita de catre ANRE, certificatele vandute sunt in grafic. Daca pretul in piata ramane constant la valoarea minima stabilita de catre ANRE, pretul real al certificatelor il stiu doar cei ce tranzactioneaza simultan si energia electrica.
In conditiile actuale de piata si la cotele din ce in ce mai scazute pe care Autoritatea de reglementare le stabileste este cat se poate de normal ca actorii pietei sa gaseasca modalitati de a depasi impasul lipsei de tranzactii exclusiv cu certificate verzi si aparitia simultanietatii despre care am amintit mai sus. Cu toate acestea, in piata a aparut un disponibil de certificate, mai precis spus un surplus, care se apropie in momentul de fata de cifra de opt milioane de certificate nevalorificate. De aici tragem concluzia ca cine stie negocia achizitia de certificate simultan cu energia electrica astfel incat sa obtina un pret final avantajos poate fi numit baiat destept, nu neaparat in sensul peiorativ al cuvantului. A fi baiat destept nu presupune in mod obligatoriu a incalca legea, in cel mai bun caz a o interpreta.
Poate ca in aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei ar trebui sa vina cu niste precizari.
O privire cat se poate de elementara asupra tranzactiilor realizate obligatoriu pe pietele OPCOM ne arata ca practica achizitiei de energie electrica și certificate verzi nu a fost inventata de ieri de azi. Dimpotriva, are o istorie justificata de deciziile ANRE, care nu respecta cotele stabilite prin lege si care, in ultima instanta, obliga actorii la tertipuri necesare supravietuirii. Este adevarat, nu este la indemana oricui sa faca acest joc.
Ca sa ne lamurim bine, cresterea cotei de certificate duce obligatoriu la o crestere a facturii la consumatorul final. Dincolo insa de problema cotei si a situatiei dificile in care se afla multi producatori de energie regenerabila, aparitia acestor tipuri de tranzactii determina un pret scazut la energia electrica, lucru urmarit cu obstinenta de catre ANRE. De ce ar interveni atunci Autoritatea in stoparea unor asemenea practici? Mai mult decat atat, contractele incheiate intre producatorii de energie regenerabila si furnizorii sau traderii de energie electrica (care includ si energie si certificate verzi) incep sa se intinda pe perioade din ce in ce mai mari, in anumite cazuri chiar pana in anul 2028. Atentie insa, absolut toate contractele incheiate pentru urmatorii ani se fac la pret minim pentru Certificatele Verzi, ceea ce demonstreaza ca nimeni nu se asteapta ca valoarea acestora sa creasca. Nici sa scada, pentru ca legea stabileste un pret minim si unul maxim. Mai vorbim in aceste conditii despre o piata libera a certificatelor? Dar, asta e o alta poveste.
Sa ne intoarcem la ceea ce spuneam mai sus si la faptul ca tranzactiile de pe pietele OPCOM sunt la vedere pentru toti cei ce sunt curiosi fata de cum se fac tranzacțiile energie electrica-certificate verzi. Am face o singura remarca, care poate spune insa multe: regasim in aceste tranzacții doar marii furnizori de energie electrica si mai ales companiile care au si distributie in activitatea lor. Sa dam doar cateva exemple:
– SC Lig Green Source Energy Gama SRL vinde catre Tinmar 50 de MW banda, la un pret al energiei de 140 lei/MWh, la pachet cu 1.394.476 CV, pe perioada 18.08.2014-30.04.2018. Acelasi producator de energie verde mai incheie insa separat alte contracte de vanzare exclusiv de CV (aproape 3 milioane de bucati), unul valabil pana in anul 2020 si altul pana in 2028.
– SC Lig Green Source Energy Gama SRL a incheiat si cu E.ON un contract de vanzare energie (42 MW pe varf) la pachet cu CV (4.580.892 bucati) pe perioada 2014-2028. Urmeaza apoi alte contracte intre cele doua firme, de data asta exclusiv pentru vanzarea de energie electrica, fara CV;
– E.ON a mai cumparat si de la SC Capidava Prodcom si Bioenergy Suceava aproape 30 de MW banda, la pachet cu peste 3 milioane de certificate verzi, la un pret al energiei electrice situat intre 125 si 140 lei/MWh, cu o perioada de valabilitate pana in 2028, respectiv pana in 2023;
– CEZ Vanzare incheie mai multe contracte succesive, in 2014, pentru achizitionarea de energie la pachet cu CV, avand termeni de valabilitate pana in 2020.
Urmeaza in lista Transenergo, Arelco, Elsaco sau Renovatio Trading, cu achizitii de energie la pachet cu certificate verzi, toate contractele fiind semnate in 2014 pe piata OPCOM. In cazul in care va fi nevoie va vom pune la dispozitie toate aceste contracte, asa cum suntem pregatiti sa va punem la dispozitie si contractele de achizitii exclusiv de certificate verzi, incheiate inca din 2014 incoace.
CEZ Vanzare a facut cateva chiar azi :)))) cumpara energie la sub 100 lei de la S.C. INSTITUTUL DE STUDII SI PROIECTARI HIDROENERGETICE-ISPH S.A. deci cu aprox. 35-40 lei mai putin ca piata.
http://www.opcom.ro/rapoarte/pccb_le/rez_PCCB_LE.php?lang=ro
Se pare ca unii din Electrica, simitindu-se cu musca pe caciula, incep o “campanie de PR” sa arate ca, vezi Doamne, ceea ce au facut ei e corect.
O fac, bineinteles, intr-un colt de pagina care, ca intotdeauna, nu este semnata. Aceasta platforma care “totusi se incapataneaza in dezbaterea de idei” nu e altceva decat un lautar care canta la masa care da mai mult, de data asta e Electrica, de curand a fost CEO si tot asa. Daca aceste tranzactii incrucisate se faceau inca din 2014 nu inseamna ca erau legale (exista si niste lucrari de doctorat de dinainte de 2010 care se pare ca nu prea sunt valabile, sau poate urmand logica de mai sus sunt perfect in ordine). Aceste tranzactii sunt uzuale intradevar, insa ancorand pretul CVurilor la acel min fix (dar caruia, evident i se aplica un discount in pretul energiei) se distorsioneaza pretul energiei astfel incat se ajung la situatii absurde cand pretul produselor de varf este (cu mult!) sub pretul produselor de banda. Aici exista o grava problema de concurenta, atata timp cat unii cumpara energie mult mai ieftina(cu sau fara certificate) si atata timp cat unii au acces la informatii suplimentare fata de piata. Nu mai spun cum e vazuta piata de energie din Romania de afara, traderii straini pur si simplu rad cand aud de “the Romanian power market” si numai firmele cu “know how local” de fapt angajati care stiu sa “aranjeze” lucrurile pe aici pot indrazni sa intre pe aceasta “piata”. Deci, panicatilor, panicati-va pentru tot ce se face, se face cu spetele la normele si asteptarile Uniunii Europene despre ceea ce inseamna piata comuna si preturi uniforme la consumatori (trading wholesale nici nu poate fi pus in discutie).