In cautarea pretului pierdut al energiei electrice, Comisia de Ancheta descopera cat de “roz” este sistemul energetic romanesc
Din scaderea cu 20% a tarifelor pentru serviciile de sistem,Transelectrica a inregistrat deja o pierdere de 53milioane lei pe trimestrul trei si anticipeaza o pierdere pe tot anul de 100 de milioane lei, la un profit reglementat de 120 milioane lei. Cu ce a mai luat statul din dividende, investitiile se vor face, probabil, cu imprumuturi bancare.
Incep sa devina interesante declaratiile principalilor actori ai pietei de energie electrica din Romania, cu ocazia audierilor de la Comisia parlamentara de ancheta pe marginea exploziei preturilor de la inceputul anului. Spunem interesante, in contextul in care cei mai mari producatori din piata, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica sustin ca ponderea energiei vandute in regim concurential o reprezinta contractele bilaterale la termen si in nici un caz cele pe piata pentru ziua urmatoare. De asemenea, nici in piata de echilibrare cele doua mari companii nu au avut o pondere semnificativa, procentul alocat acestei piete fiind undeva in jurul a 5% din productia in perioada amintita. OPCOM, operatorul pietei, demonstreaza si el ca din contractele la termen s-a acoperit peste 100% din necesarul de consum, in conditiile in care piata SPOT mai contribuia si ea cu vreo 40%. Pe unde se invartea atunci aceasta energie de ajungea sa coste si 700 lei/MWh.
Publicatia Energy-Center a scris pe larg despre ce s-a intamplat in iarna trecuta si a organizat inclusiv dezbateri pe aceasta tema, din care am tras si niste concluzii. Nu revenim acum asupra lor, dar promitem ca vom reveni asupra discutiilor de la Comisia de ancheta a Parlamentului, care devin din ce in ce mai interesante. Pana atunci insa, consideram ca este cazul sa ne aplecam asupra distribuitorilor si transportatorului de energie electrica, aratati cu degetul multi ani la rand pentru cresterea pretului la consumatorul final. Daca in cazul distribuitorilor, care mai sunt si furnizori (majoritatea de ultima instanta) lucrurile sunt mult mai nuantate, in cazul transportatorului, compania Transelectrica, situatia este foarte simpla. Fiind o companie care detine monopolul absolut pe relatia de transport energie electrica, activitatea Transelectrica este una cat se poate de clar reglementata. Inclusiv profitul companiei poate fi anticipat, in functie de tarifele de transport si de sistem pe care le stabileste Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) . La acest capitol se pare ca avem insa niste probleme.
Asa cum anuntam la inceputul articolului nostru, scaderea tarifelor pentru serviciile de sistem au adus un gol in visteria Transelectrica de 53 milioane lei, numai in trimestrul III, urmand ca acesta sa ajunga la 100 milioane lei pana la sfarsitul anului. Cel putin asa a declarat la Comisia de ancheta doamna Corina Popescu, directorul general al companiei. Asta in conditiile in care operatorul national de transport are nevoie de investitii in retele ca de aer. Sigur, trebuie analizat cu mare atentie cum s-a ajuns aici si in baza caror calcule ANRE a decis reducerea cu 20% a tarifelor. Speram ca la Comisia de ancheta sa fie facute publice si aceste calcule. Pana atunci insa trebuie sa precizam ca obiectivul autoritatilor de a tine cu dintii de pretul energiei electrice devine din ce in ce mai inselator. Pentru ca nu avea cum sa intervina in piata concurentiala, cel putin nu asa de simplu, ANRE si-a facut un obicei, in ultimii doi-trei ani, din a taia tarifele pentru distributia, transportul sau serviciile de sistem.
Repetam, la baza acestor decizii trebuie sa existe niste formule de calcul. Cu toate acestea pretul energiei electrice a explodat si se pregateste sa tina capul de afis si in aceasta iarna. Sa vedem atunci pe unde se va mai taia si in ce conditii. Cat priveste tarifele de sistem ale Transelectrica lucrurile sunt deja clare. Nu prea mai e loc pentru ajustari negative. Serviciile de sistem echivaleaza cu siguranta in functionare a sistemului energetic national, reprezentand un segment de activitate ce functioneaza in baza unui tarif construit pe un model de reglementare care nu genereaza profit sau pierdere pentru companie.
Repezentanții Transelectrica explica ca, dat fiind faptul ca stabilirea tarifului are la baza un proces de prognoza, compania poate inregistra temporar profituri sau pierderi, acestea fiind reglate ulterior prin ajustari ale tarifului in perioadele urmatoare.
“In cazul inregistrarii de profit, situatie datorata gestionarii eficiente de catre Companie a procesului de achizitie a acestor servicii, cea mai mare parte din profit (80%) este returnata consumatorului final prin reducerea tarifului in perioadele urmatoare. Incepand cu 1 iulie 2017, tariful reglementat pentru serviciile de sistem a fost redus cu 20%. Amplitudinea reducerii tarifului a condus la aparitia unor pierderi financiare importante intr-o perioada de timp foarte scurta, pe fondul cresterii accentuate a preturilor acestor servicii achizitionate de Transelectrica de pe piata. Nivelul si ritmul acumularii pierderilor financiare de catre Companie au depasit limitele preconizate de ANRE la momentul aprobarii tarifului. Cadrul de reglementare a activitatii de servicii tehnologice de sistem contine mecanisme de ajustare a tarifului dupa o perioada de minimum sase luni de la aprobarea tarifului, menite sa asigure recuperarea integrala in timp a costurilor suportate de Companie cu achizitia acestor servicii. Transelectrica va solicita autoritatii de reglementare aplicarea acestor mecanisme la 1 ianuarie 2018”, se precizeaza in comunicatul companiei transmis Bursei de Valori Bucuresti. Sa vedem ce urmeaza.