0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului
Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz

In ce masura este influentat pretul energiei electrice de catre piata Spot si Piata de Echilibrare? Cheia problemei este la ANRE

Posted On 2 octombrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, parte responsabila cu echilibrarea, piata de echilibrare, piata de energie electrica, piata spot, pretul energiei

In incercarea de a demonstra Comisiei Europene ca centralele pe carbune din Romania sunt viabile si necesare pentru functionarea in siguranta a Sistemului Energetic National, Transelectrica a facut un studiu de adecvanta in care se incearca si o explicatie la evolutia pretului energiei electrice in Romania. Conform E-nergia.ro, operatorul pietei de energie electrica din Romania (OPCOM) ar sugera ca “preturile din pietele de energie sunt trase in sus de preturile din piata de echilibrare”. Desigur, interventia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei are rolul crucial in aceasta ecuatie.

Avem o problema majora in momentul de fata in ceea ce priveste pretul energiei electrice in cele doua piete vitale: piata Spot si Piata de Echilibrare. Care din ele determina explozia pretului? Raspunsul este simplu: si una si alta, pentru simplu motiv ca incercarile reglementatorului de a crea un echilibru intre cele doua piete au fost sortite esecului, sau, gandite in favoarea cuiva. Furnizorii si traderii de energie electrica se feresc ca dracul de tamaie de piata de echilibrare pentru ca acolo pretul energiei este absolut fatal pentru cel ce ajunge acolo. Si, astfel, prefera sa cumpere mai scump din piata Spot pentru a nu intra in dezechilibru. Asa suna teoria. Realitatea demonstreaza insa altceva.

Publicatia Energy-Center a avut o serie de analize pe marginea reglementarilor ANRE in ceea ce priveste functionarea pietei de echilibrare si in ciuda argumentelor noastre si chiar a scrisorilor catre autoritate nu am primit nici un raspuns. Am avut cel putin 7-8 articole pe aceasta tema. Relevant, in contextual actual ni se pare articolul publicat in urma cu cateva luni in care explicam ce se intampla in piata de echilibrare si c ear putea fi facut pentru a elimina inechitatile respective. Reproducem cateva dintre ideile noastre:

“Ordin privind aprobarea Regulamentului de functionare si de decontare al pietei de echilibrare si a Regulamentului de calcul si de decontare a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea . Document in discutie. La sfirsitul lunii iunie 2017 pe site-ul ANRE a fost postat Documentul in discutie citat mai sus . In 2016 a mai fost publicat odata, s-au facut observatii, a fost si o intilnire de analiza a propunerilor . ANRE a acceptat ce a vrut si a introdus in varianta 2017 o parte din observatii . Ce n-a vrut nu a introdus .

Varianta iunie 2017 se invirte in jurul Art. 19 – micsorarea dimensiunilor PRE-urilor . Sa incercam explicarea materiei . Menirea unui PRE este de a micsora costurile cu echilibrarea ale membrilor sai. Functionarea PRE-ului se bazeaza pe compensarea reciproca a dezechilibrelor a consumatorilor/ producatorilor aflati in conturul PRE-ului . Exista o teorema in Teoria multimilor care spune ca la o multime cu mai multi membri care se supunune aceleeasi reguli, sansa de micsorare a diferentelor dintre membri creste cu numarul si calitatea membrilor . Adica, la un PRE mai mare posibilitatea de compensare a dezechilibrelor este mai mare .

Optimizarea costurilor cu echilibrarea este un drept al fiecarui PRE.

Ce vrea ANRE ( Transelectrica) cu Regulamentele din titlu ?

„Art 19. (1) Transferul responsabilitatii echilibrarii unui titular de licenta inregistrat ca PRE catre alta PRE este permis cu conditia ca prognoza anuala de productie pentru locurile de producere inregistrate in PRE rezultata sa nu depasesca 10% din producţia neta totala injectata in SEN in anul precedent.

(2) Transferul responsabilitatii echilibrarii unui titular de licenta inregistrat ca PRE catre alta PRE este permis cu condiţia ca prognoza anuala de consum pentru locurile de consum ale tuturor consumatorilor pentru care PRE rezultata şi-a asumat responsabilitatea echilibrarii sa nu depaşeasca 5% din consumul net total din SEN in anul precedent. “

Aceasta este propunerea Transelectrica, asumata se pare de catre ANRE si introdusa in Regulamente. Astazi, dimensiunile acceptate ale PRE-urilor sint in jur de 30% si toata lumea este multumita .Toata lumea cu exceptia Transelectrica si ANRE .

Ce deranjeaza?

 In “Nota de prezentare” a Regulamentelor se precizeaza ca se urmareste, printre altele :

“ 2. Monitorizarea operativa a potentialelor dezechilibre ( nu doar prin intermediul notificarilor in dezechilibru) , in scopul luarii de masuri inainte de atingerea unor valori greu de gestionat .

Garantarea efectuarii platilor aferente dezechilibrelor inregistrate, avind in vedere realizarea totala a unui echilibru intre asigurarea impotriva acestui risc si impactul economic al blocarii ca garantie a unor sume deosebit de importante de catre participanti .”

Pentru realizarea acestor deziderate, Transelectrica propune micsorarea dimensiunilor PRE-urilor si motiveaza propunerea astfel :

“Transelectrica SA a transmis la ANRE un set de propuneri de solutii la unele din aceste probleme, vizând creșterea responsabilizarii PRE-urilor sub aspectul verificarii echilibrului notificarilor fizice transmise de titularii de licenta pentru care și-au asumat responsabilitatea și a cantitatilor de energie electrica tranzactionate in temeiul contractelor de vânzare-cumparare de energie electrica incheiate de catre aceștia, identificarea situatiilor de notificare in dezechilibru (ex. situatiile in care achizitiile de energie electrica nu sunt la nivelul prognozelor de consum) și a motivelor acestora. Considerând ca o astfel de analiza detaliata a activitatilor la nivel de titular de licenta presupune verificarea de catre PRE a unui volum foarte mare de date,”

Transelectrica nu mai poate de grija PRE-urilor , care ar munci prea mult la verificarea prognozelor (apropos : PRE-urile au chei de verificare a prognozelor) si ca sa le ajute propune micsorarea lor. Asta da propunere ! Cum ramine cu dreptul la optimizare a costurilor cu echilibrarea ?

Poate Transelectrica sa-si permita acest lux de a dispune de banii PRE asa cum vrea ? Poate, daca o ajutaANRE !

Ce s-ar intimpla daca aceasta propunere aberanta ar fi acceptata? Ar creste de aproximativ 5 ori numarul de PRE-uri, gradul de compensare in fiecare PRE ar scadea fata de situatia actuala , dezechilibrele deficit individuale ar fi mai mici dar mult mai multe , astfel ca per total suma dezechilibrelor deficit ar fi mai mare . Dezechilibrul sistemului va ramine neschimbat .

ANRE a publicat la sfirsitul lunii iunie 2017 pe site-ul Energy-Center un “Punct de vedere” in subiectul Piata de Echilibrare, unde se precizeaza : “Este adevarat ca OTS ( Operatorul de Transport si Sistem- Transelectrica – completarea noastra) compenseaza prin Piata de Echilibrare doar dezechilibrul SEN…) In sistem are loc o compensare instantanee reciproca a dezechilibrelor , in interiorul si intre PRE-uri . Aceasta este baza functionarii PRE-urilor, compensarea reciproca . OTS prin DEN ( Dispecerul Energetic National) sesizeaza dezechilibrul sistemului ( pe baza variatiilor de frecventa). Dezechilibrul sistemului este rezultatul compensarilor instantanee, acesta este compensat de Transelectrica asa cum si ANRE specifica in Punctul sau de vedere . Faptul ca Transelectrica factureaza dezechilibre deficit ale PRE-urilor fara a tine seama de compensarea reciproca dintre PRE-uri, aplicind preturi din procedura de achizitie a energiei de compensare este un abuz

Faptul ca Transelectrica factureaza dezechilibre deficit inexistente sau partial compensate, este ilegal daca nu chiar penal .Faptul ca Transelectrica factureaza un serviciu de compensare neefectuat este ilegal, daca nu chiar penal .

Si cu asta ce-am facut ? Transelectrica va factura dezechilibre deficit mult mai multe si in valoare totala mai mari, deoarece compensarea reciproca din interiorul PRE-urilor mult mai mici va fi mult mai redusa , PRE-urile vor plati mult mai multi bani , care se vor duce prin redistribuire la altii .

De ce sa facem asta? Pentru a micsora volumul de lucru al PRE-urilor, sustine Transelectrica. Dupa evenimentele din ianuarie –februarie 2017 din piata de energie, marile PRE-uri si-au platit fara exceptie facturile la Transelectrica pentru dezechilibrele deficit inregistrate ilegal, adica fara a se tine cont de compensarea reciproca instantanee din sistem, intre PRE-uri. Au fost PRE-uri care au avut dificultati financiare si nu si-au achitat datoriile fata de Transelectrica. Da, dar de marime relativ comparabila cu propunereaTranselectrica , sau chiar mai mici .

Suna destul de complicat, insa pentru cei care cunosc si reglementeaza piata de energie nu este nimic nou. Cu siguranta ca in contextual actual al functionarii pietei de energie si amenintati de o explozie si mai puternica a pretului (vine iarna) reglementatorul va cauta solutii. In caz contrar nu are rost sa ne intrebam care dintre piete (Spot si Piata de echilibrare) influenteaza pretul energiei electrice in Romania.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Schimbarile din   piata de energie electrica de la 1 ianuarie 2021: ANRE – triumful incompetenteiSchimbarile din  piata de energie electrica de la 1 ianuarie 2021: ANRE – triumful incompetentei
  • Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?Daca nu exista manipulari in piata de energie electrica pentru ziua urmatoare de ce tac autoritatile de control si supraveghere?
  • Bogdan Badea, Hidroelectrica: suntem paralizati de controale, poate ca e o coincidenta ca au venit toti in acelasi timpBogdan Badea, Hidroelectrica: suntem paralizati de controale, poate ca e o coincidenta ca au venit toti in acelasi timp
  • Misterele pietei de energie electrica la ceasul adevarului in conferinta Energy-Center de astaziMisterele pietei de energie electrica la ceasul adevarului in conferinta Energy-Center de astazi
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cu sau fara subventii, Complexul Energetic Oltenia trebuie sa sustina sistemul energetic cel putin inca 10 ani de acum inainte. Cum facem?

Next Story

Cum va revolutiona tehnologia digitala administrarea oraselor si comunitatile? Cum se vor transforma orasele in umatorii 30 ani?

Articole pe aceeasi tema

0

Game of thrones in piata de energie

Posted On 20 aprilie 2021
, By Redactia

ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei

Posted On 19 aprilie 2021
, By Redactia
0

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Daca Romgaz va prelua participatia Exxon din proiectul Neptun Deep, OMV Petrom va fi operatorul proiectului

Posted On 23 aprilie 2021

Racordarea gratuita la gaze si electricitate nu este pentru ”saraci”

Posted On 21 aprilie 2021

Game of thrones in piata de energie

Posted On 20 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Alex Moldoveanu mi-atras ieri seara...

Posted On 23 aprilie 2021

De ce nu e coada la cumpararea...

Posted On 23 aprilie 2021

cred ca mai corect este sa numim cea mai...

Posted On 23 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.