0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

In ciuda OUG 114, furnizarea de energie electrica poate fi o afacere rentabila, depinde daca stii cum s-o gestionezi

Posted On 8 decembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrale pe gaze, consumatori de energie, furnizare de energie, Met Romania Energy, Petre Stroe, piata de echilibrare, productie de energie

Liberalizarea pietei de energie electrica a cernut la modul cel mai evident firmele de furnizare, considerate adesea ca un intermediar intre producatori, distribuitori si consumatori. A venit apoi OUG 114, care doar prin obligativitatea de a achita catre ANRE o taxa de 2%/an, fata de 0,1% cat era inainte, anticipa un faliment in masa in randul companiilor de furnizare. Iata ca realitatea a demonstrate contrariul, in ciuda faptului ca efectele nocive ale OUG 114 vor continua sa se faca simtite. Dupa principiul “tot ce nu ma omoara ma face mai puternic”, putinele firme de furnizare din Romania, care activeaza in piata concurentiala de energie si gaze dovedesc ca au ajuns la o maturitate ce poate sa le permita sa treaca peste orice neghiobie venita din partea autoritatilor.

Fara a avea intentia de a- i face reclama o asemenea firma este MET Romania Energy. I-am urmarit evolutia inca de la intrarea pe piata de furnizare din Romania (anul 2017), cand directorul general, Petre Stroe, declara ca MET intentioneaza sa ajunga la o cota de 10% din piata de furnizare in numai trei ani. Obiectivul este pe cale de a fi atins, nu numai prin cresterea organica a filialei MET din Romania, cat si prin achizitiile pe care le-a facut in aceasta perioada (RWE Energie si Repower).Mai important decat achizitiile sunt insa planurile de dezvoltare inovatiile pe care MET le-a adus in aceasta piata atat de complicata.

In primul rand, relatia cu clientii, in speta mari consumatori de energie electrica, este una bidirectionala, in sensul in care dincolo de furnizarea efectiva de energie MET asigura consultare si pentru o mai buna managerizare a consumului de energie. Mai mult, ca parte responsabila cu echilibrarea (PRE), MET a inteles sa acorde o importanta deosebita reducerii dezechilibrelor. “La incheierea unui contract de furnizare, banda de dezechilibre pe care o avem in vedere cu clientul este de plus/minus 15%. Un plus de 15% la pretul energiei din cauza dezechilibrelor, cauzate de estimarea gresita a clientilor, le poate adauga acestora costuri foarte mari, care le poate afecta profitabilitatea activitatii! De aceea acest cost ar trebui si poate fi gestionat! Trebuie ca impreuna, toti actorii din piata – consumatori, furnizori, operatori de piata, Transelectrica – sa ne intalnim, sa gasim solutii, pentru ca trebuie sa controlam aceasta situatie, care ne poate afecta pe toti“, spune directorul general al MET Romania Energy.

Pentru 2019, MET a furnizat clientilor finali circa 4 TWh, din care 3,1 TWh energie electrica si 0,9 TWh gaze naturale., la un numar de 2300 de consumatori si 5000 de locuri de consum. In paralel au fost dezvoltate instrumente de management al riscului concomitent cu o reactie foarte rapida la variatile de consum. Asta in conditiile in care media de varsta a angajatilor companiei este de 28 de ani. Carevasazica, se poate. Nu intamplator MET a ajuns la o cifra de afaceri de peste 350 de milioane de euro/an si o rata de profitabilitate de 3%. Pana acum se spunea, la modul general, ca rata de profitabilitate a furnizorilor de energie electrica si gaze este undeva in jurul a 3%.

Pe acet fond, MET Romania Energy isi pregateste intrarea in piata producatorilor de energie electrica, lucru pe care nici un furnizor nu l-a facut pana acum (exceptam Petrom cu centrala de la Brazi). Altfel spus, MET este tot mai aproape de a investi intr-o capacitate de energie in cogenerare (probabil la o putere instalata de 100 de MW), devenind astfel o companie integrata pe verticala. Din punctul de vedere al directorului general, Petre Stroe, in Romania ar trebui construite 40-45 de centrale noi pe gaze, cu puteri intre 50 si 100 de MW, mai ales in conditiile in care exploatarea gazelor de la Marea Neagra ne va pune in situatia de a valorifica intern aceasta resursa.

“In cadrul strategiei stabilite pentru 5 ani, urmarim o crestere  a afacerilor cu cel putin 5% in fiecare an.  De la preluarea mandatului de CEO, in anul 2017, am dorit implementarea unui nou model de business pentru MET România, un model vertical integrat, ceea ce inseamna si dezvoltarea unor capacitati de productie, regenerabile sau cu utilizarea gazului naturale. Analizam, astfel, oportunitatea construirii unei capacitati noi de productie sau achizitia unei capacitati deja existente. In acest scop, am facut pasi importanti, am identificat locatii. Ne manifestam disponibilitatea de a intra in dialog cu autoritatile locale astfel incât noi sa transferam know-how-ul pe care il avem in zona energetica, iar, de partea celalalta, sa ni se prezinte nevoile, cererile comunitatii. Numai asa, prin cooperare, dar si prin intelegerea corecta a cadrului de reglementare, putem face investitii in productia de energie, investitii atât de necesare in momentul de fata”, afirma Dl Petre Stroe.

Nu in ultimul rand ,furnizorul de energie si gaze MET Romania Energy este interesat de achizitia de active ale CEZ Romania, in special a parcului eolian de la Fantanele-Cogealac. In acest sens a si fost trimisa o scrisoare neangajanta catre compania ceha.

„Suntem interesati de activele CEZ, in special de parcul eolian. Am depus, ca multa lume, scrisoare neangajanta, dar sunt multi pasi de parcurs anul viitor. Vrem sa facem o analiza a ceea ce inseamna achizitia unui parc eolian deja construit sau unul cu tehnologie noua, la care se poate adauga o capacitate de cogenerare, pe gaz”, a spus Stroe.

Aceasta in perspectiva gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, a adaugat el. „Gazul din Marea Neagra n-o sa mai stea mult in mare. Trebuie gasite solutii pentru utilizarea lui. In acest moment nu poate fi absorbit de piata interna, dar nici la export nu poate merge, din lipsa capacitatilor de interconectare”, a mai spus oficialul MET.In opinia sa, solutia o reprezinta realizarea de centrale pe gaz de putere medie si mare.

Articole pe aceeasi tema

  • Grupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie RomaniaGrupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie Romania
  • Electrica Furnizare schimba foaia in raportul cu clientii sai de energieElectrica Furnizare schimba foaia in raportul cu clientii sai de energie
  • Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pretUn adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
  • Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ungurii de la MET au prize la investitorii straini

Next Story

Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica

Articole pe aceeasi tema

Electrica Furnizare schimba foaia in raportul cu clientii sai de energie

Posted On 3 februarie 2021
, By Redactia
0

De unde incepe si unde se sfarseste circul declansat dupa liberalizarea pietei de energie? De la ciocolata de casa preparata in sediul ANRE?

Posted On 29 ianuarie 2021
, By Redactia

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.