In ciuda OUG 114, furnizarea de energie electrica poate fi o afacere rentabila, depinde daca stii cum s-o gestionezi
Liberalizarea pietei de energie electrica a cernut la modul cel mai evident firmele de furnizare, considerate adesea ca un intermediar intre producatori, distribuitori si consumatori. A venit apoi OUG 114, care doar prin obligativitatea de a achita catre ANRE o taxa de 2%/an, fata de 0,1% cat era inainte, anticipa un faliment in masa in randul companiilor de furnizare. Iata ca realitatea a demonstrate contrariul, in ciuda faptului ca efectele nocive ale OUG 114 vor continua sa se faca simtite. Dupa principiul “tot ce nu ma omoara ma face mai puternic”, putinele firme de furnizare din Romania, care activeaza in piata concurentiala de energie si gaze dovedesc ca au ajuns la o maturitate ce poate sa le permita sa treaca peste orice neghiobie venita din partea autoritatilor.
Fara a avea intentia de a- i face reclama o asemenea firma este MET Romania Energy. I-am urmarit evolutia inca de la intrarea pe piata de furnizare din Romania (anul 2017), cand directorul general, Petre Stroe, declara ca MET intentioneaza sa ajunga la o cota de 10% din piata de furnizare in numai trei ani. Obiectivul este pe cale de a fi atins, nu numai prin cresterea organica a filialei MET din Romania, cat si prin achizitiile pe care le-a facut in aceasta perioada (RWE Energie si Repower).Mai important decat achizitiile sunt insa planurile de dezvoltare inovatiile pe care MET le-a adus in aceasta piata atat de complicata.
In primul rand, relatia cu clientii, in speta mari consumatori de energie electrica, este una bidirectionala, in sensul in care dincolo de furnizarea efectiva de energie MET asigura consultare si pentru o mai buna managerizare a consumului de energie. Mai mult, ca parte responsabila cu echilibrarea (PRE), MET a inteles sa acorde o importanta deosebita reducerii dezechilibrelor. “La incheierea unui contract de furnizare, banda de dezechilibre pe care o avem in vedere cu clientul este de plus/minus 15%. Un plus de 15% la pretul energiei din cauza dezechilibrelor, cauzate de estimarea gresita a clientilor, le poate adauga acestora costuri foarte mari, care le poate afecta profitabilitatea activitatii! De aceea acest cost ar trebui si poate fi gestionat! Trebuie ca impreuna, toti actorii din piata – consumatori, furnizori, operatori de piata, Transelectrica – sa ne intalnim, sa gasim solutii, pentru ca trebuie sa controlam aceasta situatie, care ne poate afecta pe toti“, spune directorul general al MET Romania Energy.
Pentru 2019, MET a furnizat clientilor finali circa 4 TWh, din care 3,1 TWh energie electrica si 0,9 TWh gaze naturale., la un numar de 2300 de consumatori si 5000 de locuri de consum. In paralel au fost dezvoltate instrumente de management al riscului concomitent cu o reactie foarte rapida la variatile de consum. Asta in conditiile in care media de varsta a angajatilor companiei este de 28 de ani. Carevasazica, se poate. Nu intamplator MET a ajuns la o cifra de afaceri de peste 350 de milioane de euro/an si o rata de profitabilitate de 3%. Pana acum se spunea, la modul general, ca rata de profitabilitate a furnizorilor de energie electrica si gaze este undeva in jurul a 3%.
Pe acet fond, MET Romania Energy isi pregateste intrarea in piata producatorilor de energie electrica, lucru pe care nici un furnizor nu l-a facut pana acum (exceptam Petrom cu centrala de la Brazi). Altfel spus, MET este tot mai aproape de a investi intr-o capacitate de energie in cogenerare (probabil la o putere instalata de 100 de MW), devenind astfel o companie integrata pe verticala. Din punctul de vedere al directorului general, Petre Stroe, in Romania ar trebui construite 40-45 de centrale noi pe gaze, cu puteri intre 50 si 100 de MW, mai ales in conditiile in care exploatarea gazelor de la Marea Neagra ne va pune in situatia de a valorifica intern aceasta resursa.
“In cadrul strategiei stabilite pentru 5 ani, urmarim o crestere a afacerilor cu cel putin 5% in fiecare an. De la preluarea mandatului de CEO, in anul 2017, am dorit implementarea unui nou model de business pentru MET România, un model vertical integrat, ceea ce inseamna si dezvoltarea unor capacitati de productie, regenerabile sau cu utilizarea gazului naturale. Analizam, astfel, oportunitatea construirii unei capacitati noi de productie sau achizitia unei capacitati deja existente. In acest scop, am facut pasi importanti, am identificat locatii. Ne manifestam disponibilitatea de a intra in dialog cu autoritatile locale astfel incât noi sa transferam know-how-ul pe care il avem in zona energetica, iar, de partea celalalta, sa ni se prezinte nevoile, cererile comunitatii. Numai asa, prin cooperare, dar si prin intelegerea corecta a cadrului de reglementare, putem face investitii in productia de energie, investitii atât de necesare in momentul de fata”, afirma Dl Petre Stroe.
Nu in ultimul rand ,furnizorul de energie si gaze MET Romania Energy este interesat de achizitia de active ale CEZ Romania, in special a parcului eolian de la Fantanele-Cogealac. In acest sens a si fost trimisa o scrisoare neangajanta catre compania ceha.
“Suntem interesati de activele CEZ, in special de parcul eolian. Am depus, ca multa lume, scrisoare neangajanta, dar sunt multi pasi de parcurs anul viitor. Vrem sa facem o analiza a ceea ce inseamna achizitia unui parc eolian deja construit sau unul cu tehnologie noua, la care se poate adauga o capacitate de cogenerare, pe gaz”, a spus Stroe.
Aceasta in perspectiva gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, a adaugat el. “Gazul din Marea Neagra n-o sa mai stea mult in mare. Trebuie gasite solutii pentru utilizarea lui. In acest moment nu poate fi absorbit de piata interna, dar nici la export nu poate merge, din lipsa capacitatilor de interconectare”, a mai spus oficialul MET.In opinia sa, solutia o reprezinta realizarea de centrale pe gaz de putere medie si mare.