0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

In domeniul energiei nucleare nu traim din iluzii. Pana sa visam la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda trebuie sa retehnologizam Unitatea 1

Posted On 6 mai 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Cosmin Ghita, energie nucleara, factor de capacitate, Nuclearelectrica, retehnologizarea Unitatii 1 Cernavoda, siguranta nucleara

Foarte probabil ca Romania nu va mai reusi sa construiasca inca doua reactoare nucleare in urmatorii 20-30 de ani. Blocajul in care am intrat in negocierile cu chinezii de la China General Nuclear Corporation (CGN) va mai dura ceva vreme si convingerea nostra este ca nu vom ajunge la nici un rezultat. Poate ca ar fi cazul sa lansam o noua oferta de negocieri sau, asa cum s-a intamplat atunci cand s-a aprobat programul nuclear al Romaniei, statul roman se se implice direct in proiectul unitatilor 3 si 4, inclusiv in partea de finantare. Se estimeaza ca aceasta investitie s-ar ridica la nivelul a 6-7 miliarde de euro, poate chiar mai mult. Dar, toate studiile care indicau aceste valori sunt deja depasite. Asadar, nu stim pe ce baze se negociaza cu chinezii atata vreme cat negocierile sunt confidentiale.

Prioritatea Societatii Nationale Nuclearelectrica nu consta insa in viitorul investitiei in unitatile 3 si 4. Important este sa retehnologizam si sa prelungim durata de viata a unitatilor unu si doi, care dau dovada de excelenta din punctul de vedere a indicelui de capacitate si al sigurantei in exploatare. Ca o paranteza, daca Romania ar functiona (economia in speta) asa cum functioneaza Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, probabil ca ar fi departe in concernul natiunilor lumii. Spunem acest lucru pentru ca am avut ocazia sa „patrundem” in templul nuclear romanesc. Si impresiile sunt deosebite.

Sa ne intoarcem insa la provocarile pe care Nuclearelectrica le are in momentul de fata, cu totul altele decat viitorul unitatilor 3 si 4. Nu ca ele nu ar fi importante. Incet incet, durata de viata a unitatii 1 se apropie de final. Ea a fost conceputa pentru o functionare (la un factor de capacitate de circa 80%) pentru 210.000 de ore la putere nominala, echivalentul, cu aproximatie, a 30 de ani de functionare. Cum performantele celor ce exploateaza unitatea 1 au dus la un indice de capacitate marit, de 90%, durata de viata s-a redus la circa 26 de ani. Data in functiune in 1996 si tinand cont de factorul de capacitate, teoretic, unitatea 1 ar trebui sa intre in retehnologizare inca din 2022. In realitate, limita maxima pana la intrarea in procesul de retehnologizare si extindere a duratei de viata a unitatii 1 ar fi anul 2026. Vorbim, asadar, de doua lucruri esentiale: retehnologizare si extinderea duratei de viata.

Dupa aprecierile existente in momentul de fata aceste etape absolut necesare ar costa SN Nuclearelectrica in jur de 1,2-1,5 miliarde de euro. Nu se stie cu precizie pentru ca studiul care sa indice clar costurile respective urmeaza a fi facut. Din fericire, asa cum preciza si directorul centralei de la Cernavoda, Marian Serban, „pasim pe un teren deja batatorit”, in sensul in care alte centrale nucleare de tip Candu (Argentia, Coreea de Sus, Canada) au recurs la aceste variante. Avem, cu alte cuvinte, de unde invata. Cert este ca pana in 2026, cand se anticipeaza ca se va demara procesul de prelungire a duratei de viata a unitatii 1, durata de exploatare a reactorului ar trebui sa ajunga de la 210.000 ore de functionare la 240.000 ore de functionare. Responsabilitatea revine in exclusivitate specialistilor de la Cernavoda, pe care, din fericire inca ii mai avem.

Finantarea

Pentru o companie cum este Nuclearelectrica, finantarea unui proiect de 1,2 sau 1,5 miliarde de euro nu este tocmai o treaba usoara. Statul roman, care este actionarul majoritar al companiei, a decis ca 90% din profitul anul sa fie destinat platii dividendelor. Ceea ce s-a intamplat anul trecut se va intampla si anul acesta. Ar putea sa fie insa ultimul an in care statul sa se lacomeasca de la dividendele Nuclearelectrica, daca se gandeste si la prioritatile amintite mai sus. De ce spunem asta? Directorul general al SN Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, sustine ca investitia pentru retehnologizarea si extinderea duratei de viata a unitatii 1ar putea fi facuta din fondurile companiei si, eventual, o emisiune de obligatiuni sau, de ce nu, un credit bancar. Depinde cum va evolua piata financiara pana in 2026. Conditia de baza insa este ca incepand de anul viitor, actionarul majoritar sa nu mai aiba pretentia la 90% din dividende. Fondurile de rezerva trebuie constituite cel tarziu inca de anul viitor.

Procesul

„Reactorul de tip CANDU are o perioada de functionare prin proiect de aproximativ 30 de ani, 210.000 ore de functionare la puterea nominala. In anii ’70, cand s-a proiectat reactorul, acesta functiona la un factor de capacitate de 80%. Intre timp, centralele nucleare din lume, inclusiv cea de la Cernavoda, functioneaza mult mai eficient, factorul de capacitate a crescut la 90% si atunci cele 210.000 ore s-ar putea sa se termine mai repede, in 26 de ani. Prin 2023 s-ar termina. Am demarat un proiect bazat pe experienta internationala a altor centrale CANDU, din Canada, Argentina, Coreea, vor sa extinda aceste 210.000 ore la 240.000, prin studii, analize, inspectii suplimentare. Aceasta ne va duce undeva in 2026. Deci, 2026 e data limita la care trebuie sa-l oprim pentru retehnologizare. De ce trebuie sa oprim? Pentru ca radiatiile nucleare afecteaza si materialele de constructie, reactorul nuclear e afectat de radiatii, de imbatranire, schimbari de proprietati de materiale. Si atunci, dupa 30 de ani de functionare, oprim si se schimba componentele principale din reactor si se porneste. (…) Este un proiect care dureaza vreo doi ani. Costurile, n-am finalizat studiile de fezabilitate, dar experienta internationala arata undeva la 1,2 – 1,5 miliarde de euro pentru un astfel de proiect. Deci, avem unul nou. Din 2028, pentru 30 de ani de functionare, alte 240.000 de ore, cu un cost redus fata de o centrala nucleara noua, care ar costa de 2-3 ori mai mult”, a declarat vineri Romeo Urjan, directorul de retehnologizare de la Nuclearelectrica.

Doi ani fara 700 MW in sistemul energetic

La randul lui, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghita, a subliniat ca in perioada 2026 – 2028 Unitatea 1 nu va functiona, lucru care a fost comunicat Ministerului Energiei si va fi luat in calcul la redactarea Strategiei Energetice. „Pe perioada opririi si desfasurarii lucrarilor de retehnologizare pe care o prevedem intre 2026 si 2028, Unitatea 1, care are azi un factor de productie de aproximative 700 MW, nu va functiona. Aceste date au fost comunicate in cadrul consultarilor pe care Ministerul Energiei le-a avut cu noi in vederea redactarii Strategiei Energetice Nationale. Asteptam sa vedem documentul final, care va detalia atat impactul, cat si potentialele masuri compensatorii ale acestei absente de 700 MW pe o durata de doi ani”, a precizat Ghita.

Intrebat daca in aceasta perioada se va recurge la import, directorul Nuclearelectrica a subliniat ca nu poate comenta, dar va depinde de capacitatea de productie care va fi disponibila, de conditiile de piata, de interconectare etc.Referitor la Unitatile 3 si 4, Cosmin Ghita a afirmat ca a primit un nou mandat de negociere cu partea chineza, cu o valabilitate de 6 luni.

„Pentru Unitatile 3 si 4 suntem in negocieri cu partenerii nostri chinezi. Am mai primit un nou mandat de negociere din partea actionarilor, de 6 luni, care a fost aprobat in 2 martie 2018. La finalul acestor 6 luni de negociere, vom revizui oportunitatea de a merge inainte sau de a lua alte actiuni, depinde unde ne aflam in momentul respectiv cu partenerii chinezi in negociere. Adica, daca am definitivat acordul sau daca s-a luat o decizie finala asupra proiectului”, a mai spus Ghita.

Ar mai fi de spus ceva si despre opririle necontrolate ale unitatilor aflate in exploatare la Cernavoda. Vom reveni cu un alt articol dedicat acestui subiect.

Articole pe aceeasi tema

  • Vor americanii sa finanteze cu adevarat constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, sau doar platesc chinezilor niste polite?Vor americanii sa finanteze cu adevarat constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, sau doar platesc chinezilor niste polite?
  • Nuclearelectrica iese la bataie: nu este de accord cu distribuirea dividendelor suplimentareNuclearelectrica iese la bataie: nu este de accord cu distribuirea dividendelor suplimentare
  • SN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFREDSN Nuclearelectrica SA si Consortiul FALCON au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFRED
  • Reprezentantii industriei nucleare europene, reuniti la Bucuresti, afirma sustinerea proiectelor nucleare si importanta industriei in procesul de decarbonizareReprezentantii industriei nucleare europene, reuniti la Bucuresti, afirma sustinerea proiectelor nucleare si importanta industriei in procesul de decarbonizare
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Noi reguli pe piata de gaze, inca o dovada ca Romania nu vrea sa devina un HUB de gaze in aceasta parte a Europei

Next Story

Ce efecte poate avea exploatarea gazelor de la Marea Neagra asupra economiei romanesti, daca acordurile petroliere vor fi respectate asa cum au fost negociate?

Articole pe aceeasi tema

US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare

Posted On 14 ianuarie 2021
, By Redactia

Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Vor americanii sa finanteze cu adevarat constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, sau doar platesc chinezilor niste polite?

Posted On 8 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021

Bine sau rau, nu mai conteaza. ANRE a simplificat trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala pentru consumatorii casnici si a prelungit termenul de tranzitie pana la 31 august

Posted On 20 ianuarie 2021

Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici

Posted On 20 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.