In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august
Electrica Furnizare avea in momentul liberalizarii pietei de energie electrica cel mare portofoliu de clienti casnici. Si il are si in momentul de fata pentru simplu fapt ca detine trei distributii de energie in zone in care consumul este relativ constant si ridicat prin comparatie cu alte distributii. Pe acest fond, Electrica Furnizare nu s-a prea agitat sa-si pregateasca saltul in piata concurentiala, comoditatea fiind un repros adus sistematic la adresa companiei. Ultimele evolutii din piata concurentiala au cam pus insa Electrica “pe jar” . Trbuie sa faca ceva sa iasa din inertia de pana acum.
Astfel, compania ofera benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea in piata concurentiala, dar nu au avut inca timpul sa ia o decizie informata. Discount-ul se aplica pentru intervalul cuprins intre data de 1 ianuarie 2021 si momentul in care acestia opteaza pentru o oferta de pe piata libera, oricand pana la data de 31 august 2021. Discount-ul va reflecta diferenta dintre pretul de serviciu universal si pretul ofertei concurentiale pentru care a optat consumatorul, sprijinind astfel tranzitia facila a acestuia in piata concurentiala si oferindu-i suficient timp pentru a face cea mai buna alegere.
Indiferent de decizia consumatorilor de a opta sau nu pentru oricare dintre ofertele de pe piata concurentiala, compania Electrica Furnizare va asigura continuitatea furnizarii de energie electrica pentru toti clientii, neexistand niciun risc privind intreruperea serviciului.
Clientii Electrica Furnizare au, totodata, la dispozitie un proces simplificat de contractare datorita deciziei companiei de a solicita un singur document oficial din partea acestora: actul de identitate. Procedura este una facila si in cazul clientilor noi, pe langa cartea de identitate fiind necesar doar un act de proprietate sau o declaratie pe proprie raspundere.
In cadrul aceluiasi demers, Electrica Furnizare a suplimentat numarul de angajati in Call Center, tintind reducerea timpilor de asteptare, si a prioritizat operatiunile desfasurate in cadrul Centrelor de Relatii cu Clientii astfel incat cei interesati de ofertele concurentiale sa poata beneficia de cea mai prompta si completa consultanta in procesul de selectie a ofertei potrivite si de incheiere a contractului de furnizare a energiei electrice.
Electrica Furnizare continua campania de informare a consumatorilor cu privire la ofertele din piata concurentiala, atat prin modalitati traditionale – concomitent cu emiterea facturii sau in cadrul Centrelor de Relatii cu Clientii, cat si in mediul online, prin crearea unei pagini dedicate liberalizarii, actualizata in permanenta: https://www.electricafurnizare.ro/liberalizarea-pietei-de-energie-electrica/
Compania Electrica Furnizare va asigura o informare constanta a clientilor pe tot parcursul anului, prin canalele de comunicare proprii si prin actiuni dedicate, astfel incat alegerea facuta de catre consumatori sa aiba la baza o intelegere corecta si completa a ofertelor concurentiale si a avantajelor specifice.
De cealalta parte Ministerul Energiei, ANRE si Consiliul Concurentei cauta din rasputeri sa gaseasca o solutie pentru consumatorii casnici care nu au trecut in piata concurentiala si au ramas in serviciul universal. S-a creat un adevarat haos din care nimeni nu mai pricepe nimic. Consumatorii casnici de energie care nu au schimbat contractul vor plati in urmatoarele sase luni pretul cel mai mic pe care il ofera in piata concurentiala furnizorul lor, iar companiile s-au angajat benevol sa faca acest lucru, sustine ministrul Energiei, Virgil Popescu.
“Consumatorul trebuie sa fie in centrul liberalizarii, nu furnizorul, asa incât furnizorii trebuie sa dea preturi mai bune si sa se bata pe acesta. Vineri, ANRE a pus in dezbatere modificarea Ordinului, dupa ce a avut discutii si cu Consiliul Concurentei, si cu noi, si cu furnizorii, si a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, sase luni, pâna pe 30 iunie, si a mai adaugat un lucru: se trece toata lumea in piata serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la pretul concurential, adica factura sa fie mai mica luna de luna, indiferent daca clientul incheie contract cu el, se muta sau nu. Eu sunt usor nemultumit, ca mi-as fi dorit ca in Ordin sa scrie ca furnizorii au obligatia sa ofere pretul concurential cel mai mic clientului din portofoliul sau. Ca putea sa fie pretul cel mai mic oferit cu obligatie de pret de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca sa ajungem la pretul concurential, sau pretul concurential, ar fi fost mai explicit”, a precizat oficialul guvernamental.
El a adaugat ca ANRE a discutat cu toti cei patru furnizori, iar acestia s-au angajat benevol sa iasa public cu comunicate ca vor acorda acest discount tuturor. “Daca asta se va intâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a continuat Popescu.
Gandita haotic si prost, intr-un moment total neadecvat, liberalizarea pietei de energie electrica s-a transformat in haos. Din pacate, eforturile autoritatilor de a repara greselile lor nu isi vor arata efectele. Din haos se va iesi, cu siguranta, dar nu prin noi interventii administrative ci tot prin legile nescrise ale pietei libere.