In plin dezastru pe piata furnizarii de energie electrica, Getica 95 reaprinde becul concurentei
Stirea este cat se poate de simpla: Tribunalul Buzau, unde se judeca insolventa furnizorului de energie Getica 95, a dat castig de cauza companiei in cele ultimele 5 contestatii pe care le-a avut din partea unor clienti finali. Practic, din acest moment, furnizorul de energie electrica Getica 95 este la un pas de iesirea din insolventa, urmand un plan de reorganizare bine definit. Analizand istoria insolventelor din Romania, in speta in domeniul furnizarii de energie electrica, putem afirma ca parcursul Getica 95 a fost unul extrem de relevant: compania continua sa se mentina in top 5 furnizori, are un portofoliu semnificativ de clienti consumatori persoane juridice si este pe punctul de a-si plati integral firmele incluse in masa credala. Miracol, putere, sacrificiu, greu de spus?
Dupa luni de tacere, Viorel Tudose, administratorul Getica 95, a fost de acord sa ne dea o scurta declaratie, vizavi de decizia Tribunalului Buzau: “am avut incredere in justitia romana, altfel nu m-as fi luptat pentru a tine compania in viata. Este o prima victorie si suntem pregatiti sa achitam intreaga masa credala pentru a confirma iesirea din insolventa. Suntem activi in piata de energie, in ciuda dificultatilor prin care trecem, si vrem sa demonstram ca si companiile cu capital romanesc pot face fata provocarilor aparute. Au fost incercari de a tergiversa procesul, dar ma bucur ca Justitia a fost obiectiva”.
Getica 95 a intrat in insolventa in luna iunie a anului trecut, moment in care detinea nu mai putin de 12,5 % din piata de furnizare fiind pe pozitia intai, devansand o serie de alte companii de profil cum ar fi Enel, Electrica, CEZ etc. Probabil acesta a fost si unul dintre motivele pentru care ascensiunea Getica 95 a deranjat “lumea buna” a furnizorilor care aveau in spate si segmentul de distributie. Insolventa a fost precedata de un blocaj total din partea bancilor cu care lucra compania, banci care au refuzat brusc sa o mai crediteze, cel mai probabil la o comanda politica (sau de alta natura). Nu insistam asupra acestui aspect pentru simplu motiv ca am relatat pe larg toate aceste lucruri la vremea respectiva.
Intre timp Getica 95 si-a facut curatenie in portofoliul de clienti si a continuat sa activeze in piata de energie electrica, in ciuda situatiei complicata generate de cresterea exploziva a pretului curentului. Conform ultimilor raportari ale ANRE, Gtica 95 are o cota de piata in furnizarea de energie electrica de peste 8%, fiind in topul primilor cinci companii de furnizare. Relevant este ca in urma numeroaselor controale desfasurate de autoritatile statului (ANRE, ANPC, Consiliul Concurentei), Getica 95 este printre putinele companii care nu a primit nici o sanctiune. Pot fi si capitalistii autohtoni performanti?