In sfarsit, dupa un an, Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat prima lista cu peste 5300 de dosare in Programul Casa Verde Fotovoltaice
Peste 5.300 de dosare de finantare au fost aprobate in cadrul Programului “Casa Verde Fotovoltaice”, a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), citat de colegii de la Financial Intelligence.
Astfel, prima lista cu cele peste 5.300 de dosare acceptate din totalul celor mai mult de 7.600 de dosare evaluate in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, a fost deja publicata pe site-ul AFM.
Potrivit sursei citate, analiza dosarelor beneficiarilor va continua intr-un ritm accelerat, publicarea de noi liste se va realiza la intervale regulate, iar pana la finalul lunii aprilie va fi incheiata evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse in cadrul programului guvernamental.
Pe de alta parte, lista dosarelor respinse din numarul celor evaluate va fi publicata in cursul acestei saptamani, mentioneaza AFM.
In toamna anului trecut, in luna septembrie, AFM a suspendat inscrierile persoanelor fizice in acest Programul “Casa Verde Fotovoltaice”, in vederea efectuarii unei analize a modului de functionare a acestui proces. Ulterior, programul a fost reluat in luna noiembrie.
Programul National “Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala. Programul AFM asigura o finantare de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de catre autoritate se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operational Regional (POR) si 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetateni pot deveni prosumatori, potrivit Agerpres.
Dosarele de finantare pentru noul program se depun exclusiv electronic.