In speranta ca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda vor deveni realitate, industriile nucleare din Romania si Canada continua colaborarea
Organizatia Industriilor Nucleare din Canada (OCNI) si Forumul Atomic Roman (ROMATOM) au anuntat continuarea parteneriatul lor prin reinnoirea Memorandumului de Intelegere (MOU) pentru cooperare in domeniul energiei nucleare.
MOU descrie mai multe modalitati prin care OCNI si ROMATOM vor continua sa colaboreze in vederea identificarii oportunitatilor pentru furnizorii nucleari din Romania si Canada. De asemenea, MOUOCNI-ROMATOM va incuraja si facilita cooperarea intre institutele de cercetare si universitatile din Canada si Romania privind cercetarea, dezvoltarea si educatia nucleara.
MOU a fost semnat de Marina Oeyangen, Director de Operatiuni, in numele Presedintelui OCNI si de Mihaela Stiopol, Manager Administrativ, in numele dlui.Gheorghe Lucaciu, Director Executiv al ROMATOM, la sfarsitul primei zile a unei intalniri comune a reprezentantilor industriilor nucleare din Canada si Romania, care a avut loc la Bucuresti, organizata in comun de ROMATOM si Ambasada Canadei.
Delegatia comerciala Canada-Romania condusa de OCNI a reunit reprezentanti ai 15 furnizori nucleari majori angajati in intalniri cu producatorii din Romania, precum si oficiali din partea Ministerului Energiei. Delegatia canadiana a efectuat de asemenea o vizita de lucru la centrala nucleara de la Cernavoda.
Atat Presedintele OCNI,cat si Directorul Executival ROMATOM si-au exprimat increderea si sprijinul pentru prelungirea cooperarii dintre cele doua organizatii.
„OCNI sarbatoreste semnarea acestui MOU si este interesata sa continue o relatie de lucru solida cu comunitatea furnizorilor nucleari din Romania care va duce la o furnizare sigura a energiei in regiune, crearea de locuri de munca atat in Romania, cat si in Canada si progrese tehnologice viitoare”,a declarat Presedintele OCNI, Dr. Ron Oberth.
Gheorghe Lucaciu, Director Executiv ROMATOM, a declarat: „Romania si Canada sunt parteneri pe termen lung in energia nucleara incepand cu dezvoltarea Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda, care sunt printre unitatile nucleare cele mai performante din lume din punct de vedere al factorului de capacitate de la punerea lor in functiune. Strategia energetica a Romaniei prevede dezvoltarea in continuare a programului nuclear prin prelungirea duratei de functionare a Unitatii 1 si construirea Unitatilor 3 si 4, ca parte a solutiei pentru asigurarea securitatii in furnizare a Romaniei si realizarea obiectivelor de mediu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80% pana in 2050. Suntem increzatori ca viitoarea colaborare dintre organizatiile noastre va consolida ambele industrii nucleare, o industrie orizontala bine organizata fiind un avantaj concurential pentru orice tara”.
Organizatia Industriilor Nucleare din Canada(OCNI) este o asociatie care include peste 200 de furnizori de top din Canada pentru industria nucleara din Canada si piete straine. Companiile OCNI au peste 14.000 de angajati cu calificare superioara si ingineri specializati, tehnologi si angajati calificati care proiecteaza reactoare, fabrica echipamente si componente majore si furnizeaza servicii de inginerie si suport catre centralele nucleare CANDUdin Canada si centralele CANDUsi centralele cu Reactor cu Apa Usoara (LWR) de pe pietele din strainatate. OCNI promoveaza utilizarea continua si extinsa a energiei nucleare din Canada si sprijina companiile membre de pe pietele nucleare interne si internationale.
Forumul Atomic Roman (ROMATOM) are peste 35 de companii membre active care activeaza in domeniile: fabricarea echipamentelor, constructii, proiectare tehnica si alte servicii nucleare care sprijina industria nucleara din Romania.