In viziunea marilor companii de utilitati, liberalizarea pietei de gaze este necesara, dar trebuie amanata
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) sustine pe deplin liberalizarea pietei de gaze naturale din Romania – proces in cadrul caruia o etapa esentiala o constituie stabilirea pretului gazului natural din productia interna prin mecanisme de piata, si nu prin decizie administrativa – in conditiile existentei elementelor necesare care sa asigure functionalitatea acesteia intr-un mod transparent, eficient, garantand accesul nediscriminatoriu al participantilor.
Din pacate insa, in prezent, piata gazelor naturale din Romania nu indeplineste conditiile prealabile si indispensabile care sa permita parcurgerea acestei etape și, in consecinta, consideram ca demararea acestui proces fara o pregatire prealabila corespunzatoare va avea efecte negative in piata gazelor naturale, susceptibile a afecta interesul public general, in special pentru iarna viitoare.
Motivele principale pentru care ACUE se pronunta in favoarea amanarii dereglementarii preturilor de achizitie a gazelor naturale, prevazuta in acest moment la 1 aprilie 2017, sunt:
– Dereglementarea preturilor de achizitie la gazele naturale ar conduce la o crestere a pretului final al acestora pentru clientii casnici si pentru producatorii de energie termica, ce beneficiaza, astazi, de un pret de achizitie stabilit prin hotarare a Guvernului.
Astfel, daca in prezent, costul de achizitie al gazelor naturale pentru piata reglementata se situeaza la un nivel de 60 lei/MWh, dereglementarea acestui element de cost va conduce, intr-o prima faza, la o crestere imediata a acestuia pana la nivelul costului de achizitie pentru piata libera, care se situeaza in prezent intre 72-80 lei/MWh, așa cum rezulta din putinele tranzactii incheiate pana in prezent pe pietele centralizate.
Trebuie mentionat faptul ca pretul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are in vedere corelarea cu pretul petrolului (media pe ultimele 9 luni) si cursul leu/dolar USD.
In ceea ce priveste perspectivele pentru sezonul rece 2017-2018, prognozele privind pretul de import al gazelor naturale – care (in absenta unui pret corect al gazului din productia interna, rezultat al cererii si ofertei intr-o piata lichida si functionala) va ramane singurul pret de referinta pe piata gazelor naturale – indica pentru sfarsitul anului o crestere extrem de importanta a costului gazului natural ca marfa (aproximativ 100 lei/MWh in trimestrul 3 si 104 lei/MWh in trimestrul 4).
Avand in vedere cele mentionate mai sus, exista o probabilitate foarte ridicata ca producatorii interni sa isi stabileasca preturile de vanzare a gazelor din productia interna la o valoare apropiata pretului gazelor naturale din import, ceea ce poate genera efecte dramatice in piata gazelor naturale, care risca sa afecteze continuitatea si siguranta alimentarii cu gaze naturale si sa conduca la falimentul unor participanti la piata, in primul rand al producatorilor de energie termica in sistem centralizat dar si a unor furnizori de gaze naturale.
– Dereglementarea graduala a achizitiei gazelor naturale nu constituie o bariera pentru stimularea competitiei dat fiind ca si la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, isi poate schimba furnizorul de gaze naturale. Acest lucru nu se intampla in prezent intr-o maniera semnificativa tocmai datorita faptului ca piata gazelor naturale din Romania nu dispune de mecanisme care sa genereze o lichiditate adecvata si, astfel, sa creeze clientilor conditiile pentru ca acestia sa dispuna de mai multe optiuni in ceea ce priveste alegerea furnizorului.
– Dereglementarea graduala a achizitiei gazelor naturale nu ar trebui sa constituie un temei de infringement cu privire la alocarea fondurilor europene pentru proiectul de infrastructura BRUA atata timp cat, independent de procesul de liberalizare, exporturile de gaze naturale in afara tarii nu pot fi realizate din motive tehnice. Alocarea unor cantitati de gaze suplimentare fata de cele aproximativ 65 – 70% din productia interna care, la acest moment, sunt pe piata libera, nu constituie pe cale de consecinta o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.
– Companiile de distributie si furnizare reglementata de gaze naturale practica un tarif de distributie respectiv o marja de furnizare care sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei din Romania si reprezinta astazi in jur de 30% din pretul final al gazelor naturale (fara taxe). Precizam totodata faptul ca pretul de achizitie al gazului nu influenteaza in niciun fel nivelul tarifului de distributie si al marjei de furnizare.
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima increderea ca toate aceste motive sunt corect intelese si ca autoritatile competente vor lua cele mai bune masuri pentru evitarea unor distorsiuni majore pe piata gazelor naturale, ca urmare a unei liberalizari precipitate si nepregatite corespunzator.