Inaintea celei de-a doua liberalizari a pietei de gaze, consumatorii romani sunt la fel de nestiuitori ca dupa prima liberalizare. Cine-I de vina?
Prima liberalizare a pietei de gaze din Romania, infaptuita in urma cu patru ani, pornea de la un pret estimat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Anergiei de 60 de lei/MWh. Ulterior, pentru consumatorii casnici, pretul a crescut cu circa doua procente, in conditiile in care pretul gazelor interne era sub cel de import. A fost totusi o conjunctura favorabila liberalizarii, asa cum este si in momentul de fata. Vorbim din punctul de vedere al pretului gazelor naturale inregistrat in tranzactiile libere (in speta pe Bursa de Marfuri Bucuresti) si care se situeaza in prezent la sub 50 de lei/MWh.
Dincolo de faptul ca ne-am legat la cap fara sa ne doara si ca prin OUG 114 am distrus tot ce se cladise in piata de gaze, a doua incercare de liberalizare ar trebui sa gaseasca in primul rand consumatorii mult mai bine pregatiti, adica mult mai informati. Paradoxal, constatam ca nici nu putem vorbi de asa ceva si ca ofertele propuse de furnizorii de gaze sunt acceptate fara nici o obiectie de majoritatea consumatorilor, cu toate ca in principiu nu se modifica nimic. Adica, desi pretul de piata al gazelor naturale este sub 50 de lei/MWh, majoritatea ofertelor furnizorilor au un pret de circa 80 de lei/MWh, la care urmeaza sa se adauge toate taxele aferente furnizarii, distributiei si transportului.
Autoritatea de reglementare (ANRE) comunica cu aproape o luna inainte de liberalizare ca ar fi bine ca toti consumatorii casnici din Romania sa fie foarte atenti la ofertele furnizorilor si sa compare preturile oferite astfel incat sa poata alege cea mai buna oferta din piata. Ei, as! Ofertele furnizorilor sunt atat de bine ticluite incat si unui specialist in piata de gaze ii vine greu sa le desluseasca. Cum ar putea face asa ceva majoritatea consumatorilor neinstruiti in acest sens? De altfel, de acest lucru profita din plin furnizorii (majoritatea dintre ei) si noi am subliniat acest lucru in articolele noastre.
In realitate efortul de a constientiza consumatorii i-ar fi revenit in primul rand Autoritatii de reglementare si apoi furnizorilor care au alocati bani (recunoscuti in cheltuieli) pentru asa ceva. Nimeni nu s-a grabit insa sa vina in sprijinul consumatorilor.
Nu mai vorbim despre celelalte elemente care ar fi trebuit “aranjate” pentru ca piata concurentiala de gaze sa functioneze cat mai bine. Amintim despre platforme de tranzactionare angro functionale si lichide, cu produse adaptate nevoilor clientilor, reguli de functionare bine definite, o politica adecvata de inmagazinare, precum si o schema de protejare corecta a consumatorilor cu adevarat vulnerabili. Acestea sunt elemente foarte importante pentru asigurarea securitatii aprovizionarii , a unui pret accesibil al gazelor naturale pentru consumatorii finali si a unei valori corecte si transparente a gazului.
In continuarea a ceea ce am tot spus in articolele noastre prezentam si un punct de vedere al Inteligent Energy, asociatie profesionala care a demonstrat faptic ca ofertele furnizorilor sunt mult prea mari comparative cu pretul real al gazelor natural din productia interna.
Consumatorii casnici de gaze au putin mai mult de o luna sa se informeze, sa invete și negocieze contractul de gaze, care le va influenta bugetul in iarna urmatoare.
Cu exact 40 de zile inainte de data limita pana la care consumatorii casnici vor fi trecuti in piata libera la gaze, intr-un comunicat, ANRE transmite consumatorilor casnici sa aiba grija ce semneaza, indirect transmitandu-le ca sunt responsabili de eventualele preturi mari care le vor plati dupa data de 1 iulie 2020.
Chiar daca acest comunicat nu are nici un cuvant la adresa crelor 80% dintre furnizorii care erau obligati sa informeze consumatorii casnici și nu au facut-o; nici un cuvant despre faptul ca toate ofertele puse pe piata de furnizorii de gaze existenti sunt mai mari, decat ofertele de pret al gazelor din prezentul contract; nici un cuvant despre lipsa unei campanii de informare nationala a consumatorilor, deși sunt milioane de lei pe care consumatortii casnici de gaze le platesc in pretul actual al gazelor și care ar trebui folositi tocmai in aceste campanii; nici un cuvant despre nenumaratele sesizari privind greutatea in folosire de catre consumatorii casnici al calculatorului de calcul al pretului la gaze de pe site-ul ANRE, așteptam communicate și pe aceste subiecte din partea ANRE.
Acest comunicat al ANRE vine pe marginea Campaniei Pret Corect La Gaze pe care o realizeaza Asociatia Energia Inteligenta, campanie prin care sesizeaza realitatile dure ale procesului de pregatire a liberalizarii pietei clientilor casnici.
Suntem asigurati, ca nu are cum sa creasca pretul la gaze la consumatorul casnic incepand cu 1 iulie 2020, asta in conditiile in care el deja a crescut pentru acei consumatori casnici care au acceptat deja oferta de gaze primita și pentru care s-a pecetluit aceasta creștere a pretului la gaze incepand cu 1 iulie.
In aceasta perioada in care nu a existat o preocupare fata de consumatorul casnic, s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea unui așa zis proces de Gas Release (concept sanatos, dar nu in modul in care este prezentat in legea Romaneasca), prin care sa se scada pretul gazelor la producatori. Asta in conditiile in care pretul gazelor la producatori a scazut la jumatate fata de pretul mediu al pietii de anul trecut, fara ca aceasta scadere sa se vada la nivelul pretului consumatorului final sau in ofertele de pret pentru consumatorul casnic dupa data de 1 iulie 2020.
Deși nu a existat nici o pozitie fata de creșterea pretului gazelor ofertat la consumatorul casnic, in aceasta perioada tulbure au fost emise acte normative pentru scaderea pretului la gazele din productia interna, pe care le achizitioneaza furnizorii, care le oferteaza la preturi crescute consumatorilor casnici.
Asociatia Energia Inteligenta va monitoriza in continuare procesul de liberalizare a pieteie gazelor pentru consumatorul casnic, sesizand greutatile procesului de liberalizare și incercand sa prezinte solutii și sprijin.