Incepe o noua hora pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. De data asta intra in joc americanii, care dau impresia ca ar fi interesati de dezvoltarea acestei investitii, inclusiv de finantarea ei
Cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt, apropo de contractul pentru constructia autostrazii Transilvania, cu Bechtel. Se potriveste de minune aceasta noua ipostaza in care ar urma sa intre epopeea realizarii a inca doua unitati la Centrala nucleara de la Cernavoda. Nu ne dam inca cu parerea si ne rezumam la informatia publicata de agentia nationala de presa. Facem insa precizarea ca de la vorbe la fapte e cale lunga.
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, se va intalni astazi cu presedintele Bancii de Export-Import a SUA, Kimberley Reed, in vederea semnarii unui Memorandum privind finanţarea proiectului nuclear de la Cernavoda, potrivit ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman.
“Maine (vineri – n. r.), ministrul Popescu se va intalni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentala pentru recondiţionarea unuia dintre cele doua reactoare nucleare si renovarea cladirii in care se afla cele doua reactoare noi de la centrala nucleara de la Cernavoda, din Romania. Acest proiect, in valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigma a viitoarelor proiecte romano-americane de dezvoltare economica si energetica. In partea a doua a zilei, ministrul Popescu se va intalni cu presedintele EXIM (Bancii de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, in vederea semnarii unui memorandum de inţelegere care vizeaza finanţarea proiectului nuclear de la Cernavoda si alte proiecte din Romania”, a spus Adrian Zuckerman, in mesajul transmis cu ocazia Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.
Diplomatul a subliniat ca este vorba despre cel mai mare pachet de finanţare primit pana acum de Romania, fapt care indica increderea pe care o au Statele Unite “in vechiul lor partener si aliat”.
“Statele Unite si Romania au realizat multe impreuna! Romania este la un pas de a pasi in calea unor oportunitaţi extraordinare! Pe masura ce Statele Unite si Romania continua sa lucreze impreuna, vom vedea cum Romania isi va asuma rolul de lider in Europa, care ii revine de drept. Romania a demonstrat si continua sa demonstreze ca are un spirit ce nu poate fi dominat, precum si o dedicare de neclintit faţa de valorile democratice. A venit momentul Romaniei, iar perioada Renasterii in Romania se deruleaza sub ochii nostri!”, a mai spus ambasadorul SUA.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reiterat in ultimul timp ca susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si vrea sa fie facute cu parteneri din Uniunea Europeana si din NATO.
“Vorbim despre reactoarele 3 si 4 de prea mult timp. Eu am afirmat inca de anul trecut ca trebuie sa facem aceste reactoare si doresc sa le facem si le vom face cu parteneri din Uniunea Europeana si NATO. Suntem in acest club european si in acest club NATO si cred ca acolo avem suficiente surse de finanţare ca sa putem sa ne descurcam fara aportul altor surse de finanţare din ţari terţe acestui club. Eu sunt foarte optimist ca vom reusi sa demaram aceste investiţii de la Cernavoda cu parteneri din Uniunea Europeana si din NATO”, a afirmat ministrul, in mai.
Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategica pentru implementarea Proiectului Unitaţile 3 si 4 CNE Cernavoda, printr-o decizie publicata in iulie in Monitorul Oficial.
Comitetul va fi condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Ciţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, si Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului.
Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea si fundamentarea deciziilor strategice si a masurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unitaţile 3 si 4 CNE Cernavoda.