Incepem sa avem probleme in asigurarea consumului de energie electrica? Romania a fost ieri importator net pe tot parcursul zilei, in timp ce pretul pe bursa este in scadere.
Asistam la un paradox in piata de energie, dar si la nivelul productiei si consumului.Concret la o medie orara de consum de pana in 7000 de MW, Romania a inceput sa importe energie electrica inca de la orele 2,00 din noapte (peste 800 de MW) si a tinut-o asa, cu anumite variatii pana la orele de varf de consum, cand varful importului a depsit 1000 de MW. De ce spunem paradox?, pentru ca in piata pentru ziua urmatoare preturile au inceput sa scada semnificativ inca de la inceputul saptamanii. Pentru astazi, de pilda, cel mai ridicat pret la licitatii a fost atins in intervalele orare 18,00- 20,00, cand s-a inregistrat nivelul de 307 lei/MWh, fata de peste 400 de lei/MWh in zilele saptamanii trecute si peste 500 de lei/MWh in urma cu doua saptamani.
Interesant este ca in pietelele cu care suntem cuplati (Ungaria, Slovacia si Cehia), pretul energiei electrice pentru ziua urmatoare a fost asemanator cu cel din Romania, respectiv cu cativa centi mai mult sau mai putin. Concret, pretul de varf era in Romania de 55,34 euro/MWh, in timp ce in Ungaria era de 55,39 euro/MWh, in Slovacia de 54,89 euro/MWh iar in Cehia de la fel ca in Slovacia.
Si mai apare o nedumerire. Cata vreme Hidroelectrica asigura peste 40% din productia de energie a tarii, indiferent de variatiile energiei regenerabile, pretul in piata SPOT continua sa creasca. S-a inregistrat aceasta evolutie inca de la sfarsitul lunii iulie, cand deo obicei cererea este mai scazuta. Iata ca ieri, Hidroelectrica a coborat la un nivel de productie de putin peste 1500 de MW, in timp ce carbunele a revenit (dupa multe luni de zile) pe primul loc in structura de productie, cu peste 1700 de MWh, in intervalul 20,00, cand consumul era putin peste 7000 de MW. Atentie, carbunele se mentine la aceasta cota de luni de zile, deci, nu asistam la o crestere a capacitatii de generare pe acest segment. In acelasi timp, fata de anul trecut in aceeasi perioada, energia eoliana a produs un maxim de 500 MW, la orele de varf de consum.
Daca nu uitam la schimburile de energie electrica cu Ungaria, de unde am importat in ultima perioada o medie de 500 de MW pe anumite intervale orare, constatam ca de data asta (pentru ziua de ieri) importurile din Ungaria au fost nesemnificative. Ba mai mult, pe anumite intervale orare ungurii au luat energie electrica de la noi (nu mai mult de 277 de MW, in timp ce noi am importat la orele 6 dimineata circa 400 de MW. In concluzie, importurile masive ale Romaniei nu vin din tarile cu care suntem cuplati, ci din alta parte. Poate fi Ucraina, Bulgaria sau Serbia.
In urma cu o saptamana, prezent la Conferinta Energy-Center : „Cum poate raspunde industria din Romania nevoilor de investitii si modernizare a sistemului energetic national”, directorul general al Hidroelectrica, domnul Bogdan Badea, declara ca „preturile la energie sunt mari peste tot in Europa. Dar, exista riscul ca Romania sa devina importator net de energie electrica.” Iata ca acest lucru se intampla in momentul de fata la un consum absolut modest, adica o medie de 7000 de MW. Ne intrebam in aceasta situatie. Nu poate face sistemul de generare fata consumului? Se pregateste acesta pentru perioada sezonului rece si de aceea nu tureaza motoarele. Importam energie electrica mai ieftina decat producem. Sirul intrebarilor poate continua, caci din pozitia de exportator net de energie, Romania a intors foaia. Mai mult, chiar si atunci cand reusim sa exportam o facem pe intervalul de gol, adica noaptea, cand pretul curentului este derizoriu. Asteptam evolutiile pietei in zilele ce urmeaza pentru a ne putea face o parere cat de cat obiectiva.
In ultimele zile din UK pana in Polonia eolienele nu au coborat sub 50%. Pretul a scazut in toata europa si ne-a influentat si pe noi unde vantul a fost slab. Explica si importul masiv si pretul in scadere.
Avem acum un agregator de date foarte bun pt vizualizarea productie https://www.electricitymap.org