Inceputul sfarsitului: Guvernul incearca sa salveze grupuri energetice de la Mintia, Paroseni si Elcen, printr-o metoda care de fiecare data a generat falimentul: extragerea activelor eficiente din SEN
Ideea nu este noua, dar putem spune ca este indrazneata pentru un guvern care habar nu are cum sa gestioneze economia in ansamblul ei. Inca din primavara acestui ani, cand s-a dovedit ca rezerva de capacitate a sistemului energetic national este extrem de fragila si ca multe grupuri energetice nu pot supravietui doar din postura de rezerva, guvernul a gandit un plan de salvare a lor. In realitate salvare e mult spus, mai curand ar trebui sa vorbim despre o prelungire a agoniei pana cand o minune va aparea in sistem astfel incat cateva sute, sau mii de MW instalati sa poata fi inlocuiti de alte capacitate noi. Cum minunea intarzie sa apara, guvernul a recurs la Solutia de avarie. Inlatura asa zisele active neperformante din anumite companii si lasa in viata doar cele care se dovedesc viabile.
Asadar, ieri, a fost aprobata o ordonanta de urgenta avand ca rol principal “asanarea sistemului energetic romanesc”, a declarat Florin Radu Ciocanelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila. Altfel spus, Ministerul de Finante va “extrage” prin intermediul ANAF toate activele eficiente din sistemul energetic, pentru a le da ulterior in concesiune altcuiva, care ar urma sa le faca profitabile. Apropo, nu se stie inca care va fi procedura, dar asta conteaza mai putin. Metoda nu e noua si dupa stiinta noastra a fost aplicata ultima data la Oltchim. In final, din ditamai combinatul a ramas mai nimic, sau niste sectii care se chinue sa nu moara prea repede.
Revenind la exprimarea actului normativ, care vorbeste de active eficiente, ne dam seama ca se amesteca grupuri energetice care nu mai au nici un viitor, cu grupuri energetic care au fost duse inspre faliment din pura prostie managerial. Este adevarat nu stim inca care sunt toate “activele eficiente” pe care le vizeaza guvernul, dar stim cert ca intre acestea este vorba de un grup de la Centrala Mintia, unul de la Paroseni si probabil toate grupurile Elcen Bucuresti. Pot fi puse intr-o situatie de egalitate aceste capacitati? Dintr-un singur punct de vedere, cel al datoriilor pe care le au. In rest, nimic nu le aseamana.
Dar, dupa un model aplicat cu multi ani in urma si la alte mari companii apartinand statului roman, Guvernul actual crede ca mai poate salva ceva din ceea ce deja este mort. Ne-am bucura sa reuseasca, dar problema nu este de a separa activele performante de cele neperformante, ci de a schimba radical situatia in care acestea functioneaza. Or, actul normative nu are deloc in vedere acest lucru. Viitorul ne va demonstra ca solutia gasita nu este menita a face performante activele “eficiente” , ci de a le prelungi agonia. Daca mor brusc sare in aer sistemul energetic si apar problem sociale majore. Daca se sting treptat e cu totul altceva. Nu facem mai multe comentarii pana nu vedem clar ce prevede actul guvernamental. Pana atunci lasam sa vorbeasca cei ce l-au gandit.
“Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea”, a afirmat Florin Radu Ciocanelea, consilierul primului ministru.
Acesta a explicat ca “toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (…) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei”. Apropo, de aici apare prima mare problema.
Intrebat care este procedura care va fi urmata, Ciocanelea a precizat: “Prin aceasta ordonanta de urgenta se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fara a genera pierderi, a le da pe urma in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita ulterior, in asa fel incat la sfarsitul intregului proces sa avem niste companii si niste active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic national, atat din punct de vedere tehnic, respectiv sustinerea sistemului energetic national permanent, indiferent de anotimp, dar si prin modul in care nu vor mai crea pierderi intregii economii si, mai mult decat atat, necreand pierderi vor permite retehnologizarea si modernizarea lor si aici ma refere inclusiv la partea de ecologizare a intregului sistem”.
Fiind intrebat daca sub incidenta prevederilor actului normativ vor intra entitati energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul guvernamental a spus: “Da, sunt niste active importante aici pe care nu vrem sa le pierdem din vedere si pe care vrem sa le vedem functionand si sa contribuie in continuare la siguranta sistemului energetic national”.
Ciocanelea a precizat ca nu poate mentiona un total al datoriilor la zi, avand in vedere ca sunt mai multe tipuri de datorii, iar gestionarea lor tine de Ministerul de Finante si de ANAF.
“Provin si din datorii si din penalitati si din imprumuturi luate, (…) discutam de cateva miliarde, in orice caz .Noi estimam ca prima parte, dar aici poate mai bine va vor raspunde colegii mei de la Ministerul de Finante si ANAF, este partea de preluare, care nu va fi relativ usoara, deci va fi o perioada de cateva luni si in baza lor urmeaza partea a doua, mai concreta, de concesionare, deci este de cateva luni bune, 6 luni, poate 9 luni, dar important este ca s-a inceput si, ce mai vreau sa retineti, este ca s-a inceput in aceasta perioada si puteti sa o considerati si ca pe o pregatire pentru sezonul rece”, a afirmat Ciocanelea.
Formal, actul normativ initiat de Ministerul Energiei a fost aprobat de Guvern sub titlul: “Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale necesare pentru siguranta alimentarii cu energie electrica, precum si pentru stabilirea unor masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri de privatizare si a imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici”.
Mai aplicat a fost presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care zice profund: “Asteptam de mult aceasta ordonanta pentru darea in plata a activelor din energie. Este parte a planului pe care il discutam cu Comisia Europeana pentru restructurarea CEH, companie care a primit un ajutor de salvare acum câtiva ani si acum are datorii foarte mari pe care nu le poate plati si o sa treaca printr-o procedura prin care doua grupuri energetice vor fi scoase in afara si vor deveni noi companii, iar minele vor intra intr-un proces de inchidere controlata”, a explicat Chiritoiu.
El a subliniat ca minele nu vor fi inchise imediat, ci productia lor va scadea treptat, pâna la momentul inchiderii.
“Cele doua grupuri energetice care vor continua sa functioneze sunt cel de la Paroseni si unul de la Mintia, care vor primi si subventii prin viitoarea schema privind piata de capacitate, intrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului”, a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.
Ce nu spune domnul Chiritoiu este faptul ca si pana acum grupurile amintite au primt tot un fel de subventii, platite de toti consumatorii de energie din Romania, pentru a asigura rezerva de sistem. Si banii acordati pentru ca nu au produs nu au ajutat la nimic. De ce s-ar schimba situatia in noua conjunctura?