0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Incurcate sunt Caile Domnului: cat adevar si cata propaganda este in marile planuri de investitii in infrastructura energetica ale Guvernul Orban?

Posted On 17 septembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Black Seea OIl, combinatul de apa grea Halanga, Grup Servicii Petroliere, investitii in infrastructura energetica

Asistam in aceasta perioada de campanie electorala la taieri de panglici pentru investitii majore care vor deveni posibile in anii ce vin. De la contractele pentru loturi de autostrazi si pana la memorandumuri pentru dezvoltarea de noi capacitati de productie in energie totul pare un spectacol. Avem impresia ca dupa 30 de ani de adormire facem totul acum. Bine ar fi sa fie asa, numai ca, in realitate, majoritatea panglicilor taiate in zilele acestea sunt momeli aruncate electoratului. Interesant este cum firme cu probleme financiare majore intra in parteneriate cu firme cu capital de stat pentru realizarea unor proiecte de anvergura fara sa fie clar definit cine finanteaza respectivele proiecte. Spre exemplu, ne-am abtinut sa comentam Memorandumul semnat saptamana trecuta intre Romgaz si GSP (Grup Servicii Petroliere), pentru constructia unei centrale electrice pe fosta platforma  Romag, de la Turnu Severin, pentru simplu motiv ca nu am inteles cine va finanta investitia.

Mai mult, fostul combinat de apa grea si centrala aferenta de termoficare de pe platforma Romag (96 de hectare) sunt scoase la vanzare de catre lichidatorul Euro Insol, care cere vreo 40 de milioane de euro pentru teren si active. Cu toate acestea, ministrul Economiei, Virgil Popescu, da asigurari ca la Turnu Severin va exista un proiect pilot pentru o centrala electrica de 150 de MW si un parc eolian de 50 de MW pe amplasamentul fostei centrale. Investitia ar urma sa fie sustinuta de Romgaz si GSP (nu stim cum si in ce proportie), fara a se preciza cand va fi demarata efectiv. Nu intram acum in amanunte.

Interesant este ca la numai cateva zile dupa semnarea memorandumului precizat mai sus, Grup Servicii Petroliere intra intr-o alta mare investitie, respectiv realizarea conductei care ar urma sa aduca gazele din Marea Neagra din perimetrul detinut de Black Sea Oil & Gas. La ambele evenimente mentionate a participat, evident, si premierul Ludovic Orban, care declara ca gazele de la Marea Neagra nu mai sunt o prioritate pentru Romania. Incurcate sunt caile Domnului.

Merita subliniat ca in toata aceasta poveste cu gazele de la Marea Neagra, oficialii nostri habar nu au ca Romania valorifica rezerve de gaze din platoul continental de multi ani de zile, inca de pe vremea regimului comunist. OMV Petrom, care exploateaza aceste gaze, isi asigura cam jumatate din productie din platoul continental al Marii Negre.

In fine. Sa nu fim rautociosi si sa incercam sa luam partea buna a lucrurilor. Asadar, ieri, Grup Servicii Petroliere a anuntat, alaturi de partenerii de la Black Sea Oil & Gas, inceperea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze in România din platoul continental al Marii Negre.

Potrivit reprezentantilor companiei, la intrarea in productie, cantitatea de gaze exploatata va acoperi 10% din necesarul de gaze al României. Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, presupune operatiuni tehnice dezvoltate in premiera in România dupa 1989. Acesta prevede o statie de tratare a gazelor – la 2 km de tarm, 4,3 km de conducte terestre, 121 km de conducte offshore, platforma de productie ANA, cu 4 sonde (70 metri adâncimea apei), 18 km conducte conectoare intre zacamintele ANA si Doina, sonda Doina (85 m adâncimea apei). Toate cele 5 sonde de productie vor fi forate de GSP Uranus.

Apropo de cat de bine sunt informati politicienii nostri iata o monstra de raspuns:

“România, prin inceperea lucrarilor la conducta submarina din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, a facut un pas important si se asigura ca probabil va fi prima tara care va scoate gaze naturale din Marea Neagra”, a declarant ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Reproducem mai jos alte declaratii, fara nici un comentariu.

„Astazi este o zi mare pentru România, pentru parteneriatul strategic dintre România si Statele Unite ale Americii, in special pentru latura sa economica. Pentru noi, pentru Guvernul României, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra, a fost, este si va fi o prioritate. Azi, aici, asistam la un pas important din acest proiect, o investitie americana de peste 500 milioane de euro, prin care gazul românesc din Marea Neagra va ajunge in final in casele românilor. Este un program ambitios pe care guvernul si l-a luat, de a aduce gazul românesc in casele romanilor, de a avea surse noi de gaze la dispozitie. Azi, prin inceperea lucrarilor la instalarea conductei subterane marine vom avea certitudinea ca anul viitor prima molecula de gaz va curge prin aceste conducte. Imi doresc ca acest parteneriat strategic cu Statele Unite, aceasta latura economica sa continue. (…) Doresc succes Black Sea Oil & Gas si Grup Servicii Petroliere, in asa fel incât anul viitor sa fim aici si sa vedem cum primul gaz din Marea Neagra va iesi si va intra in sistemul national de transport. Iata ca, acum, aici, in timp ce se vorbeste, se descopera mai multe zacaminte de gaze in tarile riverane Marii Negre, România face un pas foarte important si se asigura ca probabil va fi prima tara care va scoate gaze din Marea Neagra”, a spus Popescu, la evenimentul oficial privind demararea lucrarilor de instalare a conductei.

Ministrul Economiei a subliniat ca, in urma cu doi ani, in Comisia de Industrii si Servicii, la discutiile privind legea off-shore, a fost o dezbatere „foarte mare” in legatura cu ce se va intâmpla cu plajele la momentul instalarii conductelor si ca atunci s-a luat decizia ca toate lucrarile care se vor face de subtraversare in aceste zone salbatice, sa fie „prietenoase cu mediul”.

„Si, de aceea, prin lege, s-a stabilit ca toate subtraversarile sa fie facute la adâncime, nu prin sapare si azi, aici, o sa vedeti ca asa se va face si aceste plaje minunate vor ramâne la dispozitia oamenilor”, a punctat Popescu.

Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Marii Negre care va fi construit dupa anul 1989, are capacitatea de a acoperi in prima faza 10% din cererea de gaze naturale a României. In prezent exista circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmeaza sa intre in productie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Proiectul cuprinde zacamintele de gaze Ana si Doina (320 Bcf P50 resurse probabile) descoperite in anul 2007 respectiv 1995.

Construirea, instalarea si punerea in functiune a intregii infrastructuri marine si terestre a Proiectului MGD (construirea platformei de productie offshore, saparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore si de uscat si construirea terminalului de procesare a gazelor) se vor realiza in aproximativ doi ani, in baza unui contract de antrepriza generala incheiat cu GSP Offshore. Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de productie.

In luna februarie 2019, partenerii si actionarii BSOG au luat decizia de a investi in Proiectul MGD. Acesta va genera o investitie de 400 de milioane de dolari iar aproximativ 70% din totalul activitatilor contractate vor proveni din România. In total, din prima zi, costul proiectului ajunge la 600 milioane de dolari, potrivit lui Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil& Gas.

BSOG a incheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filiala din România a ENGIE pentru intreaga productie de gaze naturale, mai putin cota pe care producatorii sunt obligati sa o vânda pe piata centralizata, si un contract de transport al gazelor naturale cu Transgaz pentru o perioada de 15 ani

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Istoria Centralei hidroelectrice de la Bicaz: in 10 ani a fost construita si pusa in functiune, de zece ani ne chinuim s-o retehnologizam si procesul va mai dura

Next Story

Incalzirea in Bucuresti: O solutie pentru noul primar al Capitalei, valorificarea deseurilor menajere

Articole pe aceeasi tema

0

Lukoil si Romgaz anticipeaza rezerve de 30 de miliarde de metri cubi de gaze in perimetrul Trident de la Marea Neagra. Au inceput explorarile

Posted On 27 octombrie 2019
, By Redactia

Transelectrica are cale libera pentru a-si atinge obiectivele de investitii in infrastructura electrica

Posted On 20 iunie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.