Incursiune in lumea necunoscuta a brokerilor de energie: Capcanele pietei concurentiale
Continuam serialul „Incursiune in lumea brokerilor de energie” cu o a treia parte, de data aceasta activitatea lor fiind privita de la „nivelul gazonului”.
Primele doua episoade ale reportajului nostru despre activitatea traderilor de energie din Romania au incercat sa scoata la lumina, pentru prima data in mass media, activitatea acestora in contextul in care piata este evident dezechilibrata de activitatea „baietilor destepti”.
Am incercat sa va dezvaluim atat stilul de viata al traderilor de energie autohtoni, cat si mici picanterii legate de activitatea de zi cu zi din cadrul companiilor furnizoare private in care isi desfasoara activitatea.
In acest al treilea episod vom incerca sa va aducem in prim plan activitatea „baietilor destepti”, de data asta in sensul bun al cuvantului, pe piata energetica romaneasca, precum si modul in care acestia negociaza tranzactiile de zi cu zi. Informatiile pe care vi le vom aduce cu aceasta ocazie nu au rolul de a va surprinde, ci rolul de a va confirma probabil ceea ce deja cunosteati.
Tot in cadrul acestui articol, vom puncta cateva informatii, ceva mai tehnice, legate de platformele energetige de tranzactionare folosite atat de firmele traderilor si furnizorilor care au contracte preferentiale cu Hidroelectrica, cat si de traderii companiilor furnizoare, altele decat cele din segmentul privilegiatilor.
„Baietii destepti” dispar numai cand vor ei
Ca sa incepem cu inceputul,facem precizarea ca evolutiile intervenite de-a lungul anilor in piata de energie, inclusiv cele pozitive, nu vor aduce,totusi schimbari majore in activitatea de brokeraj si nici nu vor afecta prea mult misiuneavechilor „baieti destepti” din domeniu. Asta, pentru ca, ei raman in continuare jucatori importanti in piata, cu sau fara contracte preferentiale.
Este adevarat, activitatea celorlalti furnizori este afectata in mod direct de activitatea companiilor care au in spate un contract preferential. Si nu o spunem noi.
Aceste companii,cele din prima categorie, au stiut sa „traga sforile” la inceput pentru a prinde acele mult discutate contracte.Trebuie insa retinut ca aceste companii functioneaza ca orice alt furnizor de enrgie de pe piata, adica incearca sa tranzactioneze cat mai multa energie din contracte pe care le negociaza separat de cele deja detinute.
Este adevarat ca activitatea furnizorilor este afectata in mod direct de activitatea companiilor care au in spate un „baiat destept”. „Chiar saptamanile astea ma aflam in negociere cu un client in paralel cu o companie despre care stiu ca are contract cu Hidroelectrica. Dupa saptamani de negociere, clientul m-a chemat si mi-a comunicat ca cealalta companie, cu care ma aflam in competitie, a castigat contractul dintr-o simpla intorsatura de pix. Este evidenta ca noi nu putem concura cu un astfel de oponent. Noi nu ne permitem sa taiem din pret atat de usor”, ne explica directorul comercial al unei companii furnizoare de energie din Capitala.
Este normal sa se intample asa atata timp cat Hidroelectrica da energie „baietilor destepti” sub pretul pietii, rolul companiilor care au contract cu aceasta nefiind altul decat acela de a-si maximiza profitul, fara a le pasa prea mult de cantitatea de energie pe care o arunca in piata si care afecteaza pietele in cel mai direct mod, in special pe cea SPOT. Concurenta neloial care apare din astfel de practici este in vizorul autoritatilor de multa vreme. Din pacate, degeaba.
In afara de distorsionarea concurentei in randul companiilor furnizoare, cei mai afectati raman insa consumatorii finali, care resimt in cel mai direct mod aceste ingerinte nedorite din piata.
„Dureros este faptul ca activitatea acestora nu va fi afectata cu nimic, nici in viitor. Poate vor disparea cateva companii din capatul listei, insa cele importante vor contiuna sa detina o pozitie de control. De ce? Ganditi-va ca aceste contracte cu „baieti destepti” nu au raportat datele din contracte nici macar catre FMI”, ne mai explica managerul general al unui furnizor local. Era, de altfel, o obligatie a Guvernului.
In fapt, contractele au fost extrem de bine negociate, incat acestea nu pot fi rupte si nici nu se poate renunta la ele. Printre putinele optiuni de a le lua din privilegii este aceea de a-i despagubi conform clauzelor contractuale. Sau, mai nou, cu gaselnita numita „insolventa Hidroelectrica”. Si intr-un fel si in celalalt, statul ramane insa perdantul principal.Desigur, sumele pentru despagubiri nu exista si nici nu vor exista vreodata. „De altfel, daca un baiat destept ar incasa acele despagubiri s-ar putea retrage oricand, in liniste, din orice activitate de furnizare energie pentru tot restul vietii lui”, incheie managerul.
De ce energia merge vanduta si cu sacul
Salvarea unui furnizor care incearca sa isi faca loc pe piata sub o forma cat mai legala nu poate veni nici macar din partea institutiilor statului avizate, cum ar fi Garda Financiara sau ANAF.Pentru ca nu inteleg mecanismele pietei de energie, mult prea specializata, o trateaza ca pe o piata de legume.
„Ne cer documente ce tin de contabilitate sugerand ca privesc aceasta piata ca pe oricare alta„, glumeste cu o urma de amaraciune directorul comercial.
Revenind insa la traderii si furnizorii care au contracte preferentiale, trebuie spus ca majoritatea provin din companii bine structurate pe divizii si dispecerate care isi apara clientii cu orice pret. Au in componenta profesionisti a caror grija este de a maximiza profilul, asa cum spuneam. Greu de spus daca ar reusi acest lucru si in lipsa contractelor preferentiale.
Furnizorii de energie, indiferent de ce parte a baricadei se afla, folosesc brokerii de energie pentru a intra pe platformele dezvoltate in timp in Romania, sub egida OPCOM.
Cea mai importanta platforma de tranzactionare pentru traderi, si cea mai spectaculoasa in acelasi timp, este piata SPOT, sau Piata pentru Ziua Urmatoare, care in conditiile concurentiale a castigat foarte mult teren. PZU este piata pe care fiecare furnizor, trader sau broker isi regleaza deficitul sau isi vinde surplusul de energie. Este platforma folosita cu precadere pentru tranzactiile speculative, in sensul bun al cuvantului.Vom reveni asupra capcanelor multe pe care le presupune aceasta piata.
Urmeaza Piata Centralizata (PCGB). Specificul acestei platforme este reprezentat de faptul ca prin intermediul ei furnizorii pot negocia cantitati mari de energie pe termen lung in plic inchis.
PCGBNC (Piata Centralizata Bilaterala cu Negociere Continua) este platforma prin intermediul careia se negociaza contracte pe termen scurt cu oferte online asupra carora se poate negocia.
In fine, dezvoltarea mecanismelor de tranzactionare ale OPCOM au dus si la aparitia PI (Piata Intra-zilnica), Piata Certificatelor Verzi si, poate in scurt timp, Piata Certificatelor de CO2.
Echilibram, dar sa stim si noi
Pana aici, totul este in regula. Participanii la piata (PZU) pot introduce ofertele pana la ora 11 a fiecarei zile de tranzactionare, iar la ora 12.00 OPCOM anunta anunta pretul de inchidere, urmand ca pana in ora 15.00 participantii la piata sa-si anunte inchiderea pozitiilor. Pentru cine nu a reusit sa se inchida, indiferent de pretul pe care l-a stabilit piata, solutia de refugiu este piata de echilibrare. Aici lucrurile sunt insa extrem de profitabile pentru unii si extrem de neprofitabile pentru altii.
Separat de platformele mentionate mai sus, Piata de Echilibrare este piatra de capatai a fiecarui broker, in sensul ca pe aceasta piata tranzactiile se realizeaza la un pret impus. In mod normal, pe aceasta piata activeaza doar producatorii si furnizorii mari de energie, certificati pentru reglajele din sistem.
Pentru a evita sa ajunga pe aceasta piata, jucatorii mai mici merg pana acolo incat pun ordine in Piata pentru Ziua Urmatoare la preturi mult mai mari decat pretul rezultat din cerere si oferta, pierderea fiind oricum mai mica decat cea pe care ar consemna-o in Piata de Echilibrare.
In urmatoarea parte a seriei noastre vom reveni cu un articol amplu ce va trata tocmai problemele din jurul Pietei de Echilibrare si activitatea „baiatilor destepti” pe aceasta platforma.