Inteligent Energy: Piata de gaze se face, din nou, din pix
Ieri am publicat o sinteza a proiectului de Ordin pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei l-a supus dezbaterii publice si prin care se instituie o noua obligativitate a producatorilor de gaze (Romgaz si Petrom) a a vinde obligatoriu pe pietele centralizate o anumita cantitate de gaze la un anumit pret. Am tras concluzia ca o asemenea initiative nu este deloc binevenita in cazul liberalizarii totale de pietei de gaze si ca, la fel ca pana acum, producatorii sunt cei mai restrictionati actori ai pietei. Scopul declarat al ANRE, prin emiterea ordinului amintit, este de a creste lichiditatea in piata. Interesant este ca doar producatorilor le revine aceasta sarcina in timp ce furnizorii, traderii si chiar distribuitorii nu au nici o responsabilitate. Iata ca in continuarea punctului nostru de vedere, Asociatia Inteligent Energy vine cu propuneri concrete in dezbaterea lansata de catre ANRE, care vizeaza o importanta categorie dintre actorii pietei de gaze: furnizorii. Redam mai jos propunerile Asociatiei Inteligent Energy:
Parcurgand documentul de discutie privind obligatia de a oferta gaze naturale pe pietele centralizate din Romania elaborat de ANRE raman surprins ca din nou singurii care sunt pusi la zid sunt producatorii de gaze, ceilalti furnizori neavand nici o obligatie chiar daca s-a dovedit in repetate randuri ca au un rol important in cresterea artificiala a pretului gazelor la consumatorul final. A doua surprindere este legata de formulele din document care creaza cantitatea de gaze pe care producatorii trebuie sa o puna pe piata, care consider ca sunt ”putin” gresite .
Apreciez ca acest document nu va aduce o piata de gaze mai functionala in Romania, ci va fi un alt mod de a favoriza anumite firme.
Asociatia Energia Inteligenta crede ca exista necesitatea in elaborarea unor reglementari care sa conduca la o piata transparenta, concurentiala si nediscriminatorie, si prezinta principiile atasate fiecarei obligatii prevazute de lege pentru care ANRE ar fi trebuit sa emita de reglementari specifice inca din anul 2016 (principii care au fost inaintate ANRE intr-o adresa a Asociatiei din 3.12.2017):
1.Principii pentru reglementarile ANRE care sa asigure conditiile de concurenta pe piata de gaze naturale
- Furnizorii de gaze sunt obligati sa puna pe piata oferte de gaze in concordanta cu elementele stabilite prin propriile Ghidurile de Bune Practici pentru Vanzarea Gazelor in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu.
- Furnizorii de gaze sunt obligati sa efectueze periodic rapoarte de autoevaluare a modului de ofertare si sa faca dovada ca aceasta se desfasoara in concordanta cu elementele stabilite prin propriile Ghidurile de Bune Practici.
- Furnizorii sunt obligati sa puna pe piata oferte de gaze in concordanta cereriile de oferta din piata, cel putin sub aspectul pachetelor de cantitate, conditilor de garantare, termenelor de plata etc.
- Furnizorii realizeaza rapoarte publice prin care analizeaza periodic lunar, trimestrial, semestrial, anual cererile de oferta care i sunt adresate, respectiv cererile de oferta din piata si isi adapteaza oferta la toata gama de cereri de oferta dupa un altgoritm propriu, motivat public.
- Furnizorii sunt obligati sa efectueze periodic rapoarte de autoevaluare si sa faca dovada ca ofertele lor in piata raspund cererilor de oferte de pe piata.
Toate procedurile trebuie astfel realizate incat sa nu fie afectat secretul comercial.
2.Principii pentru reglementarile ANRE care sa asigure conditiile de acces transparent si nediscriminatoriu al cumparatorilor la cantitatile de gaze naturale ofertate pe piata concurentiala
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site ul propriu un Ghid de Bune Practici pentru Achizitionarea Gazelor in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu care sa cotina modul in care furnizorul isi va achizitiona gazele. Aceste Ghiduri au ca si scop asigurarea transparentei intentilor sale de cumparare a gazelor pentru perioade multianuale, anuale, semestriale, trimestriale, lunare si zilnice. Ghidurile de Buna Practica trebuie sa aiba fundamentate fiecare intentie stabilita.
- In situatia in care gazele sunt achizitionate pentru populatie Furnizorul trebuie sa si stabileasca suplimentar in cadrul Ghidurilor de Buna Practica, modul in care gazele achizitionate pentru populatie sunt cele achizitionate in conditiile de minimizare a costului resurselor alocate si in acelasi timp, furnizorul permite tratamentul egal si nediscriminatoriu al persoanelor care participa la procedura de achizitie a gazelor naturale, in calitate de ofertanti
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site ul propriu un Ghid de Bune Practici de Vanzare Gaze in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu care sa contina modul in care furnizorul isi va vinde gazele. Aceste Ghiduri au ca si scop asigurarea transparentei intentilor sale de vanzare a gazelor pentru perioade multianuale, anuale, semestriale, trimestriale, lunare si zilnice. Ghidurile de Buna Practica trebuie sa aiba fundamentate fiecare intentie stabilita.
- obligatia fiecarui furnizor de a publica pe site ul propiriu, rapoarte periodice prin care sa dovedeasca modul in care si a realizat elementele autoimpuse prin propriile Ghiduri de Buna Practica pentru Achizitionare/Vanzare Gaze in mod Concurential, Transparent si Nediscriminatoriu in achizitionarea si vanzarea gazelor naturale, cu expunerea motivelor pentru care nu au indeplinit ceea ce si au propus.
- obligatia furnizorului sa si stabileasca Proceduri care sa asigure conditiile de acces transparent la gazele pe care le are in portofoliu a oricarui potential client.
- obligatia furnizorului sa si implementeze un sistem electronic public (care sa permita descarcarea de fisiere xls), in care sa se inregistreze orice solicitare de vanzare gaze adresata furnizorului (data primirii solocitarii, punct de livrare, cantitate, pret solicitat, data solutionarii, modul in care a fost solutionata).
- obligatia furnizorului sa realizeze periodic rapoarte publice de autoevaluare prin care sa dovedeasca modului in care Procedurile care asigura conditile de acces transparent raspund nevoilor publice si a modului in care comportamentul sau in calitate de furnizor raspund cerintelor de transparenta si nediscriminare.
Toate procedurile trebuie astfel realizate incat sa nu fie afectat secretul comercial
3.Principii pentru emiterea de reguli specifice pe pietele centralizate de gaze naturale, in scopul tranzactionarii gazelor naturale nediscriminatoriu
- obligatia Operatorului Pietei Centralizate sa efectueze periodic rapoarte publice privind concordanta intre cereriile de oferta din piata si ofertele de pe piata, cel putin sub aspectul pachetelor de cantitate, conditilor de garantare, termenelor de plata, pretului etc. si sa emita recomandari in piata.
- obligatia Operatorului Pietei Centralizate sa sesizeze institutile abilitate si sa anunte public orice potential dezechilibru dintre cererea de oferta si oferta, imediat ce ea este identificata conform Ghidurilor de Buna Practica proprii.
- obligatia Operatorului Pietei Centralizate de a raspunde propmpt cerintelor de emitere de noi instrumente, proceduri, instructiuni care sa asigure buna functionare a pietei.