Investitia in exploatarea gazelor din permietrul Neptun Deep ramane la faza de intentie desi valoarea zacamantului incepe sa scada
Interesul Romaniei este ca investitia in perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra sa demareze in anul 2022, altfel gazele de acolo isi vor pierde valoarea, a declarat, joi, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
El a participat la dezbaterea online “Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol si gaze”, organizat de Romania Durabila si EM360 Group.
Gal a fost intrebat ce se va intampla daca investitorii din Marea Neagra nu iau decizia de a investi in proiectul Neptun Deep.
“Nu stim daca se va lua sau nu decizia de investitii. Noi avem un acord petrolier amendat prin acte aditionale unde sunt sanctiuni pentru acest fapt. Este adevarat ca cei de la ExxonMobil si OMV Petrom au venit cu o solicitare in cursul anului 2020 prin care solicitau o prelungire a declararii comercialitatii zacamantului. Deocamdata, ea este in analiza la noi si pana in martie 2022 probabil ca vom vedea ce se intampla”, a spus Gal.
Daca se va finaliza tranzactia prin care Romgaz va deveni titular cu 50% din actiuni si operatorul proiectului, discutiile vor fi purtate cu Romgaz, in caz contrar vor continua cu actualii titulari, a sustinut el.
In prezent, ExxonMobil si OMV Petrom sunt parteneri egali in proiectul de mare adancime Neptun Deep, unde explorarile au relevat zacaminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparatie, Romania a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
“La discutiile avute cu cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep, le-am explicat foarte clar ca statul este interesat ca aceasta investitie sa demareze in anul 2022, pentru ca va dura inca trei ani pana la extractia unei cantitati semnificative de gaz, iar Green Deal ne obliga sa scurtam aceste termene. Daca noi prelungim cu alti trei ani, 2022-2025, apoi sa incepem sa producem prin 2030, s-ar putea ca aceste gaze sa nu poata fi extrase in totalitate, pentru ca in 2035 valoarea lor va fi foarte scazuta si nu vor fi economice”, a subliniat oficialul ANRM.
ExxonMobil a anuntat ca doreste sa se retraga din Romania, iar Romgaz a depus o oferta pentru a prelua participatia companiei americane. La randul lor, reprezentantii OMV Petrom au anuntat ca anul viitor vor lua decizia de a investi sau nu in acest proiect, insa in functie de modificarile legislative.
La randul sau, George Niculescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a aratat ca modificarile la Legea offshore vor fi operate in Parlament, independent de activitatea institutiei pe care o reprezinta.
“Legea offshore se modifica in Parlament, nu este trimisa de la Ministerul Energiei la Parlament. Asa cum stiti, ministrul Energiei isi doreste ca modificarile la Legea offshore de catre Parlament sa fie facute pana la sfarsitul acestei sesiuni legislative, cu un consens larg in cadrul Parlamentului”, a spus Niculescu, in cadrul aceluiasi eveniment.
Intrebat cum se va finanta Romgaz daca va fi selectata de Exxon pentru preluarea participatiei sale, secretarul de stat a raspuns: “In ipoteza in care Romgaz va fi desemnata castigatoare, modul in care se va finanta depinde 100% de capacitatea conducerii executive de a-si atrage capitalul necesar pentru incheierea acestei tranzactii. Toate modalitatile sunt analizate de catre conducerea executiva a societatii”.
In urma cu o saptamana, Sorin Gal preciza ca, din estimarile ANRM, in Marea Neagra se afla intre 200 si 400 de miliarde de metri cubi de gaze.
“Daca am putea extrage 60% pana in 2035, vom putea acoperi necesarul de gaze al Romaniei si necesarul pentru producerea de energie electrica in Romania. (…) In 2021 se va decide viitorul Marii Negre si este important sa ne miscam sa incepem sa producem. Altfel, Romania va ajunge la aproape jumatate din productia de gaze, 5-6 miliarde, consumul va creste si vom importa tot mai multe gaze”, a sustinut reprezentantul ANRM.