Investitorii de la Centrala electrică Mintia dau o lecție dură statului roman: în 2026 vor intra în sistemul energetic încă 1700 MW
Lipsa de investiții în noi capacități de generare energie electrică din ultimii 30 de ani și-a arătat efectele în această vară, când importurile de energie ale României au ajuns la cele mai ridicate cote. Energia regenerabilă nu a reușit să echilibreze balanța energetică, iar centralele clasice au făcut eforturi majore pentru a suplini deficitul, pe fondul unui aport scăzut al energiei hidro. Centrala electrică pe gaze de la Iernut a intrat in al cincelea an de la demararea lucrărilor de modernizare și nu suntem siguri că la sfârșitul acestui an va fi conectată la sistemul energetic. Între timp, fosta termocentrală de la Mintia, care funcționa pe cărbune, a intrat într-un amplu proces de transformare la producția pe gaze și foarte posibil ca peste un an și jumătate să fie racordată la sistem. Prin comparație, investișia de la Iernut realizată de compania Romgaz, va avea o putere instalată de 420 MW, în timp ce la Mintia vor intra în sistem nu mai puți de 1700 MW. Lucrările la Iernut au durat aproape 6 ani, în timp ce la Mintia investitorii străini s-au angajat să termine noua central în mai puțin de trei ani. Asta da performanță!
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se declară optimist în ceea ce privește finalizarea termocentralei electrice pe gaze de la Mintia, afirmând că lucrările avansează rapid, iar turbinele (un element esențial al centralei) au fost deja livrate.
Centrala Mintia, care va funcționa pe gaze, este una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic românesc, valoarea investiției fiind de 1,4 miliarde euro, iar puterea instalată va atinge 1700 MW. Aceasta va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană și este programată să devină operațională în 2026.
Începând din 2027, Mintia ar putea utiliza gazele românești din Marea Neagră pentru a produce energie sigură și competitivă, într-un mod mai prietenos cu mediul decât vechea termocentrală pe cărbune. Acest proiect promite, de asemenea, crearea de locuri de muncă și dezvoltare locală, contribuind la reducerea facturilor la energie și la creșterea competitivității economiei românești. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Noua centrală va produce energie electrică în condiţii mai prietenoase cu mediul, datorită emisiilor foarte scăzute de pulberi PM 10 şi PM 2,5, cu impact minim asupra mediului.
„Una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic este marea termocentrală pe gaz de la Mintia. 1,4 miliarde euro, 1700MW putere instalată. Va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar lucrările în teren avansează în ritm accelerat. Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze. La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă). Plus locuri de muncă și dezvoltare locală,” a declarant Sebastian Burduja.
Termocentrala de la Mintia a fost cumpărată, în august 2022, cu 91,23 milioane de euro, fără TVA, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţii publice. Mass Energy Global Rom este controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh