0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Isteria infringementului si exportul de gaze

Posted On 27 noiembrie 2012
By : Redactia
Comment: 0

Pe fondul scandalului iscat in Romania pe marginea valorificarii gazelor din productia interna inclusiv la export, Comisia Europeana vine si ea cu o castana fierbinte: declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea legislatiei europene privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale. Cu toate ca acest avertisment putea fi lesne de anticipat inca de la stabilirea calendarului pentru liberalizarea pietei de gaze, anuntul Comisiei Europene a starnit o adevarata isterie in Romania, de la presedinte la prim ministru si pana la mass media. Problema nu o reprezinta avertizarea in sine, cat posibilitatea companiilor romanesti producatoare (Petrom si Romgaz) de a exporta gaze din productia interna. Si, prin urmare, daca vindem gaze ieftine va trebui apoi sa cumparam gaze scumpe. Vai de saracul popor roman.

Energy-Center a prezentat pe larg in analizele sale cum sta cu adevarat piata gazelor naturale din Romania si cum se manipuleaza pretul de catre Autoritatea de reglementare, in lipsa unei concurente reale. De asemenea, am aratat ca exporturile de gaze in momentul de fata sunt doar virtuale, in lipsa conditiilor tehnice necesare acestei operatiuni. Paradoxal, acest lucru l-a sesizat si presedintele Basescu, dar nu a insistat asupra lui, ci a preferat teza populista a tradarii intereselor nationale, odata cu privatizarea Petrom.

Mult mai slab pregatit la acest capitol, primul ministru Victor Ponta s-a aruncat cu capul inainte in capcana asa zisului export de gaze: „Il sustin pe domnul Chitoiu. M-a anuntat. Ideea e urmatoarea. Exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti, la un pret triplu. Domnul Chitoiu are sprijinul meu, o sa gasim o solutie. Altfel însa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti alea ieftine si sa importam de alea rusesti, scumpe. Solutia actuala ca sa exportam gazul romanesc si sa importam cel rusesc e o catastrofa pentru Romania”, a spus Ponta.

Pe romaneste, domnule prim ministru, se vede treaba ca nu prea pricepeti despre ce este vorba in propozitie. Domnul Chitoiu, ministru economiei, nici atat. Ori, mai exista o varianta, pricep amandoi, dar ne lasa pe noi sa intelegem ce vrem. In context, va amintim ca guvernul Ponta este cel care a permis companiei Petrom sa utlizeze gaze exclusiv din productia interna pentru centrala electrica de la Brazi (creand prima bresa in Legea energiei electrice si gazelor naturale), lucru care poate echivala cu un export indirect de gaze, din punct de vedere al profiturilor pentru Petrom. Asadar, de ce s-ar mai chinui sa exporte ?

Asa cum spuneam insa, interconexiunile Romaniei cu tarile vecine nu permit in momentul de fata, fizic, exportul de gaze (este vorba in principal de presiunile din conducte), si tocmai acest lucru deranjeaza la Comisia Europeana, care solicita tarii noastre de ani buni sa investeasca in retelele electrice si cele de gaze naturale, astfel incat schimbul liber de marfuri sa nu mai fie blocat doar dintr-un sens. Aceasta este marea miza a pietei comune, la care noi suntem parte si pe care am acceptat-o in toate acordurile cu Uniunea Europeana. Ca de aici se poate ajunge si la export este foarte adevarat, dar, inca odata, noi ne-am asumat acest lucru. Oare de ce se face primul ministru ca nu stie si arunca in piata doar sperietoarea cu gazele rusesti? In ideea ca va ramane prim ministru si dupa alegeri, domnul Ponta nu va mai putea ascunde acest adevar, cu siguranta. Dar, pana treci puntea te faci frate cu dracul, nu-i asa?

Noi credem ca dmonul prim ministru mai stie inca ceva, cum au stiut toate guvernele Romaniei din 2007 incoace, anul aderarii la UE. Infrigementul este o procedura atat de complicata si de birocratica, incat pana sa dea rezultate se pierde chiar esenta lui.

Romania a avut, dupa primii trei ani de la aderare, peste 260 de actiuni declansate, pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, dar nici una dintre acestea nu s-au lasat cu sanctiuni financiare efective. De la amenintarea cu infrigementul si pana la hotararea de condamnare venita din partea Curtii de Justitie europene este o cale atat de lunga, incat multe tari europene au ajuns sa trateze amenintarile de infrigment cu indiferenta. De ce ar face Romania exceptie tocmai la acest capitol?

Comisia Europeana a declansat, in 21 noiembrie 2012, procedura de infringement in cazul Romaniei privind interdictia in domeniul exporturilor de gaze produse in Romania de catre OMV Petrom si Romgaz. O scrisoare a fost trimisa pe aceasta tema Guvernului de la Bucuresti, Comisia Europeana aşteptand un raspuns in urmatoarele doua luni, a declarat luni Carlo Corazza, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani. Ei si, ce-i cu asta?, spun autoritatile de la Bucuresti. Avem timp sa va dam un raspuns, pentru linistea voastra. Numai ca, dincolo de invaluirea oficialilor de la Bruxelles, exportul de gaze va deveni o problema reala pentru consumatorii din Romania, care ar trebui sa inteleaga de pe acuma cum stam cu viitorul nostru energetic. Asa ca, lasati-o mai moale cu infrigementul.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Opinia cititorilor: Vreti rate ridicate de profit-privatizati OPCOM si ANRE

Next Story

ANRE contraataca: razboiul pe preturi a inceput

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.