0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Revoluţie în energie: Cum să produci curent electric pe acoperişul casei tale
Tentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica
Nuclearelectrica si Laurentis Energy Partners se asociaza pentru productia de izotopi la Cernavoda
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina

Istoria Centralei hidroelectrice de la Bicaz: in 10 ani a fost construita si pusa in functiune, de zece ani ne chinuim s-o retehnologizam si procesul va mai dura

Posted On 16 septembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Canal Dunare Marea Neagra, electrificarea Romaniei, Hidroelectrica, istoria Bicaz, puterea sovietelor, retehnologizare centrala Dimitrie Leonida

In anul 2010, cand se implineau 50 de ani de la punerea in functiune a Centralei Dimitrie Leonida de la Stejaru, a fost anuntat cu mare fast si demare lucrarilor de retehnologizare. Astazi se implinesc 60 de ani si inca vreo zece de la inceputul procesului de modernizare. Publicatia Energy-Center a urmarit in toata aceasta perioada politica Hidroelectrica fata de modernizarea centralei Stejaru si consideram ca se impune sa facem o recapitulare a fazelor prin care s-a trecut in ultimii ani, dar mai ales sa reamintim istoria acestui proiect la care au participat mii de oameni, intr-o perioada neagra din istoria Romaniei.

Prima incercare de retehnologizare a fost in 2010, cand se implineau 50 de ani de la punerea in functiune, iar director general la Hidroelectrica era Mihai David. Costurile pentru retehnologizarea Centralei de la Stejaru erau estimate la circa 110 milioane euro. A doua strigare a fost in primavara lui 2013, cand administratorul Hidroelectrica, Remus Borza anunta ca a transmis spre verificare Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) documentatia de atribuire pentru procesul de licitatie al proiectului Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida). Suma estimata era de 75 milioane euro. In fine, un an ma tarziu a aparut un nou anunt de licitatie pentru retehnologizare, de data asta in valoare de 78.750 milioane euro.,

Dincolo de chestiunile ce tin de birocratie, istoria primei hidrocentrale de mare putere din Romania merita putina atentie. Ne permitem sa va prezentam cateva lucruri despre aceasta bijuterie a hidroenergeticii romanesti.

Retehnologizarea Centralei Stejaru (Dimitrie Leonida), a carei alimentare cu apa este asigurata de Lacul Izvorul Muntelui- Barajul Bicaz, Judetul Neamt, este o lucrare de mare importanta. Castigatorul contractului urmeaza sa retehnologizeze cele 6 hidroagregate ce insumeaza o putere instalata de 210 MW. Prin utilizarea volumului impresionant al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, nu mai putin de 1,23 miliarde de mc de apa, (a doua acumulare din tara dupa Portile de Fier I cu un volum de 2,5 miliarde mc), CHE Stejaru injecteaza in Sistemul Energetic National in medie 435 GWh anual.

Hidroagregatele puse in functiune in perioada 1960-1962, si-au depasit cu mult durata normala de viata (22 ani), iar uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international, asigurarand totodata si siguranta in exploatare a centralei.

Istoria

La numai cinci ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial, in plin proces de decimare a elitelor tarii, guvernul Groza lua decizia construirii celei mai mari hidrocentrale din Romania, parte a programului de electrificare a tarii stabilit de comun acord cu Uniunea Sovietica. Dupa zece ani de la inceperea lucrarilor, Bicazul avea sa devina al patrulea baraj de greutate din Europa, puterea instalata a centralei electrice de la Stejaru fiind de 210 MW. In 50 de ani de exploatare, aceasta centrala a produs peste 20.500 GWh (gigawati ora), aproximativ o treime din consumul anul al Romaniei in 2009.

“Comunismul este puterea sovietelor plus electrificarea”, era deviza sub care a inceput noul proces de modernizare a Romaniei, coordonat in prima etapa direct de la Moscova. Bicazul a intrat in acest plan de industrializare in conditiile in care cei mai multi specialisti in hidroenergetica ai tarii erau deja deportati  la Canalul Dunare- Marea Neagra, sau in inchisorile politice. O parte din ei au fost adusi pe santierul de la Bicaz, lucrand sub paza 24 de ore din 24.

Lor li s-au alaturat muncitori veniti din aproape toate zonele tarii, mare parte din ei fara nici o calificare in domeniu, sub numele de brigadieri. S-a lucrat cu cele mai rudimentare utilaje, motiv pentru care numarul victimelor nu se cunoaste nici in ziua de azi. Inginerul sef al santierului, Ion Rusmanica, a devenit o adevarata legenda a locului, fiind adus la Bicaz direct din inchisoarea de la Poarta Alba, la solicitarea ministrului de atunci al energiei, Gheorghe Gaston Marin. Rusmanica fusese, in timpul razboiului, seful de santier al liniei ferate Brasov –Fagaras, unde au lucrat si prizonieri sovietici, fiind condamnat la ani grei de temnita tocmai pentru presupusele conditii grele in care acesti prizonieri  au lucrat. Bicazul a fost ultimul lui santier.

Drame adevarate au trait si locuitorii din zona viitorului lac de acumulare de la Izvorul Muntelui, fiind stramutate 20 de sate si peste 18.000 de persoane. Pentru a-i convinge sa-si paraseasca gospodariile, mitropolitul Moldovei a dat ordin sa plece mai intai bisericile. “Nu au vrut pamant in Baragan, nu voiau nici la Vaslui, nici la Husi, ziceau ca acolo e apa coclita-murim fara munti”, consemna in notele sale profesor ing. Alexandru Diaconu, implicat in procesul de stramutare.

Tehnologia cehoslovaca a luat locul celei sovietice

Centrala hidroelectrica este amplasata la piciorul muntelui Botosanu, la o distanta de aproximativ 15 km fata de baraj, urmand vechiul curs al raului Bistrita. Centrala a fost echipata cu sase hidroagregate, turbina si generatoarele fiind produse de grupul industrial Cesko Morawska Kolben Danek din Cehoslovacia, pentru ca Uniunea Sovietica ne-a refuzat tehnologia.  Intr-o prima etapa au fost montate patru grupuri de cate 27,5 MW. Ultimele doua grupuri, de cate 50 MW, au intrat in exploatare la scurt timp. Puterea instalata in cele sase turbine este de 210 MW, iar cantitatea de energie medie produsa pe an este de 434,5 GWh pe an. Suprafata lacului de acumulare de la Izvorul Muntelui variaza in functie de regimul de exploatare  putand sa atinga un volum maxim de apa de 1250 milioane metri cubi.

« Legenda Bicazului » nu s-a incheiat insa odata cu darea in functiune a complexului, ci a continuat cu darea in exploatare a inca 12 centrale in aval de Stejaru , Bistrita fiind primul rau din tara al carui curs mediu si inferior a fost amenajat integral. Toate hidroagregatele , exceptand centrala Vanatori, au fost concepute si produse in tara. Studiile intocmite de institute de specialitate arata ca dupa 50 de ani de exploatare comportarea barajului confirma calitatea foarte buna a lucrarilor si incadrarea in parametri de siguranta avuti in vedere la proiectare. Pentru ca la baza acestui mare complex energetic se afla studiile savantului roman Dumitru Leonida, centrala energetica de la Stejaru ii poarta numele, incepand cu anul 1990.

Revenind la prezent, proiectul initial urma sa se deruleze pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului şi presupune retehnologizarea celor 6 hidroagregate. Lucrarile care trebuie executate vizeaza: reabilitarea si modernizarea acelor echipamente hidromecanice a caror stare tehnica, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture si vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, regulatoarele de presiune, instalatiile de ridicat si transportat); inlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalatiilor de automatizare (aferente grupurilor si instalatiilor generale ale centralei), instalatiilor de aer comprimat, apa de racire, golire aspiratoare, epuismente si gospodariei de ulei, statiilor de 10,5 kV, 110kV si 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii.

Au trecut deja 10 ani de atunci si suntem in faza in care am reusit modernizarea unui agregat si ceva pe la statiile electrice. Cat va mai dura pana la modernizare totala nu stie nimeni.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Incet, dar se misca. Dupa 10 ani de la prima strigare, Hidroelectrica a reusit retehnologizarea primului agregat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)Incet, dar se misca. Dupa 10 ani de la prima strigare, Hidroelectrica a reusit retehnologizarea primului agregat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru)
  • Tentative de frauda pentru micii investitori de la HidroelectricaTentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica
  • Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de leiHidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
  • Succes garantat: capitalizarea de piață a Hidroelectrica a ajuns la 9,4 miliarde de euro după intrarea pe bursăSucces garantat: capitalizarea de piață a Hidroelectrica a ajuns la 9,4 miliarde de euro după intrarea pe bursă
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru a implinit 60 de ani

Next Story

Incurcate sunt Caile Domnului: cat adevar si cata propaganda este in marile planuri de investitii in infrastructura energetica ale Guvernul Orban?

Articole pe aceeasi tema

Tentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica

Posted On 28 septembrie 2023
, By Redactia

Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei

Posted On 17 august 2023
, By Redactia

Succes garantat: capitalizarea de piață a Hidroelectrica a ajuns la 9,4 miliarde de euro după intrarea pe bursă

Posted On 5 iulie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Profitul industriei regenerabile din Romania a atins doua miliarde de euro, in 2022

Posted On 2 octombrie 2023

Revoluţie în energie: Cum să produci curent electric pe acoperişul casei tale

Posted On 29 septembrie 2023

Tentative de frauda pentru micii investitori de la Hidroelectrica

Posted On 28 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.