Iulian Iancu: sa ne intoarcem de unde am plecat cu pret reglementat la energie si gaze
Iulian Iancu, fost preşedinte al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, propune preţ reglementat la energie şi gaze naturale şi spune că reducerea TVA este o mare eroare.
Potrivit domniei sale, avem o situație excepţională, cu repercusiuni dramatice în economie și trebuie să intervim cu o măsură excepțională. Iulian Iancu spune că reglementarea preţului este permisă în tratatul UE: “Poți să reglementezi 6 luni prețul și după aceea să prelungești încă două-trei luni , timp în care îți pui la punct mecanismele de piață și de funcționare. Preț reglementat înseamnă plafonarea prețului final, iar legea se poate modifica într-o jumătate de oră. Adică la gaze impui 250 lei pe MWh, la energie 340 de lei/MWh. Acesta este prețul și de aici ANRE are obligaţia să repartizeze acest preț pe producător, transportator, distribuitor, furnizor. A făcut-o 15 ani , de ce nu am ști să o facem 6 luni ?”
Nu este niciun motiv pentru care preţurile să crească de 7 ori, de 10 ori. (Iulian Iancu)
Domnia sa a explicat aseară, la Antena 3: “80% din producția de gaze este indigenă, este a noastră. 80% din producția de energie este a noastră. Nu este niciun motiv pentru care preţurile să crească de 7 ori, de 10 ori. Niciun motiv! Toate argumentele că în Europa şi în toată lumea au crescut preţurile nu au nicio treabă cu România din motivele pe care le-am spus mai sus.
Observăm că totul s-a produs în luna august 2021. Brusc, aşa peste noapte, au început să crească preţurile fără nicio legătură cu costurile.
Vă dau un singur exemplu. Producătorul de gaze are preţ de cost între 30 şi 50 de lei pe MWh şi el cere acum 3.100 de lei la furnizorul de ultimă instanţă. De 1000%.
Care este rațiunea ca tu, guvern, tu, stat român, vezi că ţi se destructurează economia, vezi că îţi aruncă în sinucidere consumatorii şi nu intervii?
Şi atunci avem cauze subiective. La energie electrică avem mecanisme obiective pentru că acesta este mecanismul de piaţă, dar are la bază o decizie spre care a fost împinsă România. Adică în momentul în care s-a spart producția de energie din această ţară am fost obligați să o spargem pe tipuri de combustibil. Hidroelectrica niciodată nu va putea fi concurată de cărbune sau de gaze naturale, dar după mecanismul de piaţă preţul în piaţă se închide la preţul cărbunelui sau gazelor naturale la 1.200 de lei şi Hidroelectrica costă 17 lei şi primește de 10 ori mai mult.
Hidroelectrica face un profit de 60% din cifra de afaceri, peste 1 miliard de euro, în schimb agenţii economic cad pe capete. Anul trecut s-au închis 17% din toti agenții economici ai României.
În ianuarie au primit de 10 ori mai mare preţul decât în decembrie. Care este rațiunea? Ce observăm? Că legea a fost construită eronat, în sensul că în timp ce dezbăteau legea, au stabilit plafoane la nivel dublu decât preţul din piaţă. Adică la gaze era 140 de lei au trecut plafon 370 de lei, la energie electrică era 480 ei au trecut plafon 1.000 de lei. Ce au făcut atunci furnizorii şi producătorii? S-au dus la preţul acela, pentru că li s-a spus compensăm. Care este efortul compensării? 1,4 mld de euro la momentul acelor plafoane. Acum plafoanele sunt cu mult depășite şi impactul este de 3 mld de euro.
Pe de o parte se ia din buget, şi aşa foarte puternic afectat 3 mld de euro, ca să îl dea celor care au profit deja istoric? Şi atunci singura soluţie, nu au avut curaj, dar nu mai au de ales pentru că suntem în proces de destructurare economică, la propriu, este preţul reglementat.
Avem nevoie de preț reglementat. În ultimii 15 ani am avut preț reglementat în România. ANRE a stabilit un preţ reglementat. Asta înseamnă că îi spui producătorului, de ex. Hidroelectrica: ai 117 lei, îți recunosc 130 lei maxim. La gaze naturale, aveți 177, îi spui că îi recunoșți 200 lei. Atât. Faci coșul și acela se distribuie la toți consumatorii, fără să îi mai amețești.
Pe de altă parte , procedurile sunt foarte greoaie, de la data apariției legii au trecut două luni și jumătate până când furnizorii și-au adaptat sistemul de facturare.
Există o înlănțuire de erori, iar acum văd o eroare și mai mare – mă refer la reducerea TVA. Este cea mai mare greșeală pentru că, în momentul în care reduci TVA, producătorul crește prețul cu procenrtul aferent și ți-a absorbit reducerea, ea nu se mai duce la consumator, iar statul nu mai încasează banii.
Personal nu înţeleg cum o clasă politică poate să asiste indiferent cum sunt afectate pe capete și nivelul de trai și economia”.
Dl.Iancu, stie ceva ceva, dar nu stie cum s-o gindeasca si s-o spuna in termeni tehnico-economici, specifici “sistemelor de energie” (fie ele electric, termic sau gaze). Deci, “plafonarea” de care face vorbire dinsul, se poate face prin mecanisme “de piata”, fara probleme, si nu “administrative” sau HG-uri (de altfel, am si publicat si explicat sistemul/conceptul acesta)
Deci, cum de altfel si CE admite tacit ca “designul”pietei de energie nu pare cel optim, respectiv, in principiu, se merge pe sistemul pietei in care centrala marginala stabileste pretul, se poate institui sistemul “pay at cost”sau “pay as bid” (dar asta inseamna ca ANRE sa faca asta/regulile si sa le si urmareasca/aplice). Sau, alternativ, se constituie modelul “cumparatorului unic” in care toti producatorii livreaza cumparatorului unic (sa zicem Transelectrica), acesta face “pool de energie”cu pret care rezulta “de sistem” (trebuie sa incetam cu prostiile ca energia este commodity…este un sistem !…dupa cum vedem si simtim cu totii), ioar acea energie este distribuita (la cost) de distributori la pret unic, si livrata TUTUROR CONSUMATORILOR LA PRET UNIC.
In plus, o mare lipsa in Romania este lipsa unui sistem de tarifare ! asta ar ajuta enorm consumatorii), dar, asta e o subtilitate pe care no inteleg multi de prin minsitere si inclusiv “specialistii” din ANRE
Iulian Iancu strikes back, cartitza kgb-ista..
Virgilica Popescu e impotent shi analfabet financiar, vezi ideea cu vinderea actiilor FP de la Hidro pe Bursa, in conditiile in care Hidroelectrica NU este listata pe BVB.
Tot unu shi unu, viitorii detinatori de pensii speciale sau cum dracu se mai numesc, neofanariotzii care f.t poporul asta de 200 de ani!